logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Radio JVC KD-G541 – jak podłączyć żółty i czerwony kabel, by grało bez zapłonu?

George223 28 Lut 2008 20:37 1467 4
REKLAMA
  • #1 4856417
    George223
    Poziom 2  
    Podłączyłem radio JVC KD-G541 do samochodu i jak zgasze samochód to radio też gaśnie. Które kable trzeba zamienić albo wypiąć żeby po wyłączeniu zapłonu radio nadal grało i żeby przy okazji nie spalić radia? Tam śą dwa plusy: żółty kabel z pominięciem stacyjki i czerwony przez stacyjkę. Czy należy je aby zamienić??
  • REKLAMA
  • #2 4856598
    Czesław Kapłan
    Poziom 17  
    Ocena: 47
    Należy połączyć razem pred stacyjką
  • REKLAMA
  • #3 4856650
    George223
    Poziom 2  
    Tzn gdzie? a w tej kostce co wychodzi do radia coś przekładać?
  • REKLAMA
  • #4 4856750
    rybeh
    Poziom 27  
    Ocena: 282
    Zakładam że masz orginalne kostki.Ażeby radio nie było wyłączane stacyjką należy :!: odłączyć :!: przewód czerwony od instalacji samochodu i połączyć z przewodem żółtym na którym jest STAŁY plus.
  • #5 4857168
    SlaweK
    Poziom 43  
    Ocena: 913
    Owszem ale np w Fordzie zaraz wywali bezpiecznik bo zabezpieczenie plusa stałego jest fabrycznie tylko 5A i pod taki prąd przygotowana jest instalacja. W kilku markach podobnie. I proszę nie płakać że przygasa podświetlanie nawet jak wymienisz ten bezpiecznik na 15-20A bo instalacja będzie ze zbyt cienkich przewodów. A po drugi to często takie podłączanie w niemarkowym sprzęcie powoduje rozładowywanie akumulatora. Wczoraj miałem podobnego klienta dla którego nie było problemu z podłączeniem radia żeby tylko mu pokazać gdzie jest plus i gdzie masa. Po godzinie wrócił że mu radio nie gra a ciekawe uszkodzenia w radiu znalazłem. Na szczęscie sprawdziłem mu na stole i słyszał że gra jak je odbierał.

SławeK
REKLAMA