logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Co mam zrobic ? Mux 2 przerywa... zle ustawienie anteny ? Przemyśl

erncze 28 Paź 2012 11:11 5496 9
REKLAMA
  • #1 11459259
    erncze
    Poziom 9  
    Ocena: 1
    Witam..
    szukalem troche na necie ale nigdzie nie moglem znalesc odpowiedzi.. Moze za slabo szukam ;/
    Moj problem polega na przerywaniu muxa 2 ... mux 3 dziala idealnie na poziomie 85 -90 % a mux 2 na ktorym bardziej mi zalezy raz dziala plynnie a raz sygnal zanika do 0% i spowrtotem do 75-80 % w wyniku czego przerywa...
    antena nowa ze wzmacniaczem niby dobra miala byc, przewód nowy tez dobrej jakosci. Dodam ze wczesniej byla zalozona slabsza antena i mux 2 wogole praktycznie nie dzialal. Mieszkam w Gniewcznienie Trynieckiej antena na Przemyśl.
    Pozdrawiam

Regulamin pok 3.1.13 .
    3.1.13. Zabronione jest publikowanie wpisów naruszających zasady pisowni języka polskiego, niedbałych i niezrozumiałych.
    Popraw wpis.
    [SP5ANJ]
  • REKLAMA
  • #3 11465515
    erncze
    Poziom 9  
    Ocena: 1
    Wymieniłem antene i teraz Mux 1 na poziomie 90-95% mux 2 ok 60-70%.. w dzień wszystko chodzi płynnie a wieczorem mux 2 przerywa, klatkuje obraz a nawet całkiem gubi sygnał. Dlaczego wieczorem tak się dzieje? w dzień ok wieczorem już nie? mieszkam w Gniewczynie Trynieckiej. Antena kierunek Przemyśl. Model dekodera i anteny podam jutro poniewaz musze po pudełka wychodzić na strych a nie chce mi się :) Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #4 11466222
    czacha01
    Poziom 21  
    Ocena: 10
    Kurcze mam to samo...
    Wczoraj identyczna sytuacja,w dzien ok.A w okolicy 19:00 zaczął sie ciąć obraz,wyskakiwać różowo-zielone piksele...masakra.
    A mux-1 chodził dobrze...
  • REKLAMA
  • #5 11467262
    MarudaP
    Poziom 21  
    Ocena: 237
    U mnie jest ta sama sytuacja. Jeden MUX odbiera bez problemów siła 75% jakość 95%, natomiast drugi MUX czasami ma siłę 15%. Dzieje się tak w chwilach dużego zachmurzenia i intensywnych opadów. Odległość od nadajnika 25,5 km, antena siatkowa z której wyrzuciłem wzmacniacz, a założyłem symetryzator bo nie dało się oglądać na wszystkich trzech kanałach, bo był za mocny sygnał. Rozwiązaniem jest dołożenie słabego wzmacniacza antenowego regulowanego. Syn tak ma zrobione i odbiera wszystkie trzy MUXy bez problemów.
  • #6 11467285
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #7 11467288
    czacha01
    Poziom 21  
    Hmm.Ja mam też tak zrobione...slaby wzmacniacz WK-1 z regulacja i jest lipa dalej.
  • #8 11467446
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • Pomocny post
    #9 11467668
    irekr
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1235
    W uzupełnieniu: nie chodzi o przesterowanie silnymi sygnałami cyfrowymi a sygnałami analogowymi.
    Robiąc kiedyś pomiary propagacyjne na Podkarpaciu i kilkakrotnie zaobserwowałem następujące zjawisko które przedstawię na przykładzie jednego punktu pomiarowego.

Punkt pomiarowy w Jarosławiu, Pogodna/Jenke; sygnał TVP1 k.24 z Tatarskiej Góry na poziomie około 89 dB [E] - czyli wcale nie taki mocny. Pomiary rozpoczętę w 14 listopada 96 roku od g.15:00, trwały dwie doby. Mierzono oczywiście sygnał analogowy.

W ciągu jednej doby pomiar wykazał, że po zachodzie słońca ok. 17:30 UTC zaczął stopniowo rosnąć do około 118 dB i utrzymywał się do godzin porannych następnego dnia. Zaczął "siadać" dopiero po 9tej rano i powrócił do normy około 11tej.
    Następnego dnia - przy bardzo podobnych warunkach termicznych - skok sygnału już nie osiągnął 20 db - do 107 dB. Pomiar został powtórzony po trzech miesiącach i wyniki były zupełnie odmienne.

Na innych obszarach Polski obserwowałem skoki "w górę" średnio o ok 20 dB ale bywały takie dni i noce w czasie których sygnał się zmniejszał nawet o 9 dB - i nie było żadnej reguły terytorialnej.

Wniosek jest jeden - tak dobrać wielkość sygnału, by uzyskać prawidłowy odbiór przy NAJSŁABSZYM sygnale. Unikamy wówczas przesterowania w przypadku "podniesienia" propagacji.

Dlatego stosowanie wzmacniaczy w odbiorze cyfrowym ma sens tylko tam gdzie sygnał jest naprawdę słaby i nie występuje inny silniejszy zakłócający sygnał analogowy. Jakość sprzedawanych w sklepach wzmacniacz jest żadna i przy silniejszych sygnałach działają jak mieszacze, zamiast poprawiać pogarszają. Sygnał cyfrowy może być słaby ale nie może być zniekształcony.
  • #10 11469958
    czacha01
    Poziom 21  
    Rozumiem o co chodzi,ale jak z tym walczyć...?
    Też tak myślałem,że może sygnał sie przesterował i kręciłem pokrętlem zasilacza.Lecz nic to nie dało,w najsłabszej pozycji tracił sygnał.
    Na samym symetryzatorze nie łapie mi wcale muxów,a mux-2 i mux-3 jest dopiero wyszukany jak pokrętło w zasilaczu jest ustawione prawie na maxa.Chociaż moce nadajnika w Rachocinie na mux1 i mux 2 są takie same...

Nie wiem co zrobić...?na samym symetryzatorze nie bede miał wcale kanałów...
    Antena to Opticum AX1000+WK-1 i zasilacz z regulacja.Jakies 4m nad ziemią.Nie da rady jej już podniesc niestety.Odbiornik jest jeden.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z przerywaniem sygnału MUX 2, podczas gdy MUX 3 działa poprawnie. Mieszka w Gniewczynie Trynieckiej, gdzie zainstalował nową antenę ze wzmacniaczem, ale sygnał MUX 2 waha się od 0% do 80%, co powoduje zakłócenia. Inni uczestnicy dyskusji zauważają podobne problemy, zwłaszcza wieczorem, co może być związane z przesterowaniem wzmacniaczy lub niewłaściwą instalacją antenową. Sugerowane rozwiązania obejmują użycie pasywnej anteny o wysokim zysku oraz regulowanego wzmacniacza, a także dostosowanie ustawień zasilacza. Użytkownicy wymieniają różne modele anten i wzmacniaczy, wskazując na potrzebę optymalizacji instalacji.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA