Dziękuję wszystkim za rozwiązanie problemu z błędem F5.
Mój piec ma niecałe 5 lat. Model Vitopent 100-W WH1D
W moim przypadku było tak , że piec przestał grzać wodę na koniec dnia. Po około 50 sekundach wyświetlił się błąd F5 na wyświetlaczu. Tyle akurat to ma trwać zanim ukaże się błąd. Pierwsze co zrobiłem to rozebrałem obudowę pieca i obudowę wewnętrzną aby dostać się do wentylatora. Odkręciłem ciepłą wodę i widać było już że łopatki wentylatora się nie kręcą. Nie wzywałem serwisu bo jak płytę mają mi za chwilę wymienić to nic nie stracę jak sobie przekaźnik wymienię. Taką szybką diagnozę postawiłem bo nie jestem w tym żadnym specjalistą ale rozebrać i złożyć potrafię.
wentylator w viessmann vitopend 100 wh0 nie załącza się
Przekaźnik do tej płyty to Panasonic ALDP124 i można go zakupić za 3,40zł za sztukę w sklepach internetowych. Rano zamówiłem i następnego dnia po południu już kurier mi dostarczył przesyłkę. Takie są montowane właśnie na płytach viessmanna więc wszystko pozostaje tak jak w oryginale. Ja wymieniłem wszystkie 4 sztuki aby nie było zaraz znów niespodzianek i też każdemu polecam aby przy tej cenie lepiej nie żałować i wymienić wszystkie cztery. Oczywiście sam nie wymieniłem ale mam dobrego szwagra który robi w takich mikroukładach od lat to mi profesionalnie wymienił w zaledwie kilka chwil.
Taka moja uwaga. Przekaźniki ALDP124 są lutowane do płyty głównej. Jak się decydujesz już na wymianę przekaźnika i olewasz wzywanie serwisanta to nie ma co tego rozbierać od razu tylko zamówić przekaźniki a w między czasie popytać znajomych czy mają kogoś kto nam to przylutuje a jak nie to poszukać w okolicy czy są jakieś serwisy komputerowe lub agd to może za niewielką opłatą to dla nas zrobią. Wymiana 4 sztuk na wyjętej płycie to max 5 minut roboty więc nie dajcie się zwodzić że to trwa nie wiadomo ile i jak wielkiej tu trzeba precyzji czy inne wymysły. Przekaźniki są spore więc i wymiana jest łatwiejsza.
Przed przystąpieniem do pracy należy bezwzględnie odłączyć piec od zasilania i zakręcić gaz.
Co do wyjęcia płyty z obudowy to trzeba zdjąć całą konsolę. Ona jest na wcisk od góry montowana bez żadnych śrub. Trzeba zdjąć czarny plastik z obudowy odpinając zaczepy z każdej strony. Najlepiej przed rozpięciem wtyczek zrobić dokładną dokumentację zdjęciową połączenia kabelków lub jak zachodzi potrzeba to je dodatkowo oznaczyć aby trafiły później na swoje miejsca. Powypinać wszystkie wtyczki i kabelki i wyjąć panel rozchylając po bokach zaczepy.
Zdjąć drugi czarny plastik z panelu i będziemy mieć widok na całą płytę z góry. Z panela głównego nie ściągamy żadnych pokręteł. Płytę wypinamy delikatnie z zaczepów. Jest ich 5 do odchylenia i dwa które tylko utrzymują płytę w miejscu.
wentylator w viessmann vitopend 100 wh0 nie załącza się
Pozostaje już tylko wymiana i ponowny montaż a po tym to już tylko wierzyć że naprawa się powiodła i parę złotych zostało w kieszeni. Powodzenia
Jak ktoś ma problem z nie trzymaniem przez piec temperatury to polecam sprawdzić czy na kranach w perlatorach, sitkach, słuchawce prysznica nie zebrał się kamień bo to potrafi nam niekiedy napędzić samych problemów.
Sprawdzić jest łatwo wystarczy zdjąć z kranu sitko czy perlator a pod prysznicem wystarczy odpiąć słuchawkę od węża i obserwować czy na piecu są wahania temperatury przed i po tej operacji. Jak jest znacząca poprawa to winny jest kamień który zmniejsza przepływ wody.
Naprawa: Szklanka octu 10% i wrzucić sobie na noc końcówki a rano już kamienia nie będzie. Słuchawkę prysznica w większe naczynie aby była cała zanurzona.