logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Zegar systemowy przyspiesza o 10 minut dziennie, co robić?

ulti 31 Sty 2005 16:10 15146 18
REKLAMA
  • #1 1184973
    ulti
    Poziom 11  
    Dzien Dobry!
    Mam nadzieje, ze spotkal sie juz ktos z takim przypadkiem gdzie czas na plycie gl. co za tym idzie w systemie Win strasznie sie spieszy :/
    Srednio o 10 minut na dobe, wymienilem baterie na plycie gl myslac , ze to pomoze ale sie pomylilem
    Mam rozumiec, ze plyta jest uszkodzona?
    Help?
  • REKLAMA
  • #2 1185135
    toadi
    Poziom 36  
    Ocena: 62
    u mnie to samo zostawilem samemu sobie no ale nie az tyle jakies 2 minuty na dobe
  • #3 1185415
    Jaro6678
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    czy to nie jest przypadkiem płyta na NForce2 ?
  • #4 1185534
    toadi
    Poziom 36  
    Ocena: 62
    Dokladnie abit NF7 chodz zlozylem na niej z 10 kompow i tylko u mnie jest takie cos moze to wina wersji biosa ??
  • #5 1186274
    hummer
    Poziom 15  
    Ocena: 3
    mialem ten sam problem. zegar systemowy sie spieszyl i chodzil nierownomiernie. problem zniknal po wymianie zasilacza (stary 230W noname zamieniony na chieftec 420W). sam sie zdziwilem. wczesniej dlugo nie moglem dojsc przyczyny.
    pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #6 1186770
    Zbynia
    Poziom 31  
    Ocena: 51
    jak masz win xp to w ustawieniach zegara masz synchronizacje z atomówka gdzies z netu i po sprawie
  • #7 1186802
    PL_NukeR
    Poziom 16  
    Ocena: 6
    do windy 98/me mozesz sobie sciagnac program chronograph tez synchronizuje czas z atomowka, xp jak kolega wspomial ma to juz wbudowane i sama sie aktualizuje
  • #8 1190537
    ulti
    Poziom 11  
    ale ta synchronizacja jest co tydzien a ja w ciagu tygodnia mam o godzine do przodu!
    To sie zaczelo od jakiegos czasu, wczesniej bylo git
    A iine kompy stojace w firmie nie maja tego problemu
    To przeciez nie normalne aby w ciagu godziny pospieszyl sie o 2 minuty!!!
  • REKLAMA
  • #9 1190668
    Pi-Vo
    Poziom 37  
    Ocena: 205
    To nie jest normalne ,synchronizowanie zegara z atomowym można robić przy każdym uruchomieniu ale nie w tym rzecz.Moim zdaniem może pomóc wymiana kwarcu 32768Hz (tego małego walcowatego ,nie 14,318MHz który jest do syntezy zegara magistrali a nie RTC) ,ciekawe jest to z zasilaczem ,co mogło by mieć to do rzezczy skoro RTC działa z zasilaniem baterią podtrzymującą CMOS?
  • #10 1190812
    hummer
    Poziom 15  
    nie wiem jaki wplyw na to ma zasilacz, nie zastanawialem sie nad tym. problem znikl po jego wymianie. problemy z zegarem pojawily sie u mnie nagle i niespodziewanie. zasilacz byl stary i nie dawal juz sobie rady z kolejnymi upgrade'ami komputera. dawal slabsze napiecia, generalnie widac bylo, ze slabnie, az w koncu nadszedl jego kres, glosny, nagly i z dymem:) po podlaczeniu nowego zasilacza zegar dziala normalnie. ja bym tutaj szukal przyczyny.
    pozdrawiam.
  • #11 1190915
    Marcin_mm
    Poziom 14  
    Ocena: 2
    Witam.
    Pytanko: a czy procek był kręcony?? Nie wiem, czy to ma coś wspólnego ze spieszeniem się zegara systemowego, ale w moim przypadku chyba tak.
    Mam Abita NF-7 na nForce2 i obudowę Modecom z zasilaczem FEEL 300W (zasilacz nie jest zbyt obciążony, bo oprócz płyty pracuje na nim 1 dysk, CD-Rom, nagrywarka, no i flopp) i przed podkręceniem procka (Sempron 2300+ - taktowany na 1577MHz) wszystko chodziło dobrze i zegar się nie spieszył.
    A teraz, po podkręceniu z 1577 na 1900MHz zegar przyspiesza o jakieś 3 min. na tydzień. To jest niewiele, ale jednak...
    Sam się nad tym zastanawiam, co jest nie tak.
    Pozdrawiam.
  • #12 1190951
    Platon
    Poziom 42  
    Ocena: 169
    hmm to wada nforce2. ten typ tak ma :)
    Sprawdz sobie zegarek w windowsie - ten animowany w miejscu gdzie sie ustawia date. co 5 sekunda jest dluzsza :)
  • #13 1191974
    hummer
    Poziom 15  
    >Platon: to chyba nie tylko nforce tak ma. ja mam via kt-133 i tez tak mam (mialem znaczy;).
    apropo nforce'a, skladalem kompa koledze na abicie nf7 i nie przypominam sobie zeby byl jakis problem z czasem.
    btw. u mnie jest athlon xp 1700+@2GHz, czyli tez krecony jakby co.
  • REKLAMA
  • #14 1191991
    Pi-Vo
    Poziom 37  
    Ocena: 205
    Kręcenie nie powinno mieć wpływu bo zegar jest realizowany na niezależnym RTC wbudowanym w mostek południowy z własnym kwarcem i zasilaniem.
  • #15 1192057
    w99
    Poziom 12  
    Ocena: 6
    Ściągnij PKNETTIME z www.chip.pl i dodaj do harmonogramu zadań w windowsie.
  • #16 1193479
    ulti
    Poziom 11  
    ciekawe rozwiazanie tylko szkoda ze nie mozna zrobic cxzesciej niz codziennie np co godzine, poniewaz w ciagu doby spieszy sie o 5 minut
    Jakby ktos mial jeszcze jakis pomysl to bede wdzieczny
    Pozdrawiam
  • #17 17073858
    XaNtoR210
    Poziom 9  
    Ocena: 17
    Temat bardzo archiwalny, wygasły kilka lat przed powstaniem mojej płyty głównej, a mam Gigabyte EP43-DS3 z 2008 roku. Mam na niej systemy od Windows 7 a w tej chwili Windows 10 i widzę że czas masakrycznie spieszy około 30 sekund na 10 minut, a w ciągu 1h 10min jest to aż 10 minut więcej! Taka sytuacja przeszkadza bardzo widocznie w strzelankach gdzie znaczenie ma czas przeładowania a mam też błędy w grach przeglądarkowych bo czas komputera nie zgadza się z czasem na serwerach gier...
    Co mam z tym zrobić?
  • #18 17073880
    adam95102
    Poziom 17  
    Ocena: 35
    Mam ten sam problem. Ale problem jest nieco inny , nie mogę tego nazwać śpieszeniem się zegara, bo gdyby się śpieszył to wyprzedałby czas na bieżąco , ilekroć nie ustawię odpowiedniego czasu to po pewnym czasie zauważam że jest minutę lub dwie do przodu, nigdy więcej nie przekracza, ale o minutę, lub dwie, zawsze, nie rozumiem o co chodzi Windows 7, czy to kwestia systemu, czy płyta główna świruje?
  • #19 17073886
    310artur
    Poziom 43  
    Ocena: 670
    Najłatwiej pewnie pokombinować i ustawić synchronizacje zegara systemowego z jakimś serwerem czasu co np. 2 minuty. Pewnie da się to z systemu ustawić ale raczej trzebaby w rejestrze grzebać. Łatwiej będzie tym: Atomic Clock Sync ustawić tam interwał synchronizacji nie duży i powinno dać się żyć.

Podsumowanie tematu

✨ Problem przyspieszającego się zegara systemowego o około 10 minut na dobę w systemie Windows może mieć różne przyczyny. Wymiana baterii CMOS nie zawsze rozwiązuje problem, co sugeruje możliwe uszkodzenie płyty głównej lub jej komponentów, np. kwarcu 32768 Hz odpowiedzialnego za RTC. Niektórzy użytkownicy wskazują na wpływ wadliwego lub niewydolnego zasilacza, który może powodować niestabilność zegara. Podkręcanie procesora nie powinno wpływać na RTC, gdyż zegar jest realizowany przez niezależny układ w mostku południowym. W przypadku płyt z chipsetem nForce2 zdarzają się podobne problemy z czasem, choć nie jest to regułą. Synchronizacja czasu z serwerami atomowymi (np. w Windows XP lub za pomocą programów typu PKNETTIME, Chronograph, Atomic Clock Sync) może częściowo niwelować problem, jednak standardowa synchronizacja co tydzień jest niewystarczająca przy tak dużym przyspieszeniu. Możliwe rozwiązania to częstsza synchronizacja czasu, wymiana kwarcu RTC lub zasilacza, a w skrajnych przypadkach wymiana płyty głównej. W nowszych systemach (Windows 7, 10) problem może objawiać się również jako nieregularne przesunięcia czasu, co utrudnia działanie aplikacji zależnych od dokładnego zegara, np. gier sieciowych.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA