logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak szybko rozmagnesować talerzyk w napędzie CD-ROM?

e_franko 31 Sty 2005 16:12 3101 19
REKLAMA
  • #1 1184983
    e_franko
    Poziom 15  
    Ocena: 7
    Czy ktoś wie, w jaki sposób (byle szybki i prosty) rozmagnesować talerzyk obracający płytą w napedach CD-ROM?
    Dodam, ze chodzi tylko o napędy z dociskiem płyty montowanym w obudowie cd-roma ( nie w środku). Mam już drugi taki przypadek kiedy prowadnica laseru nie ma na tyle "siły" zeby oderwać się od docisku płyty i wysunąć tackę.
    Próbowałem cewką od stycznika,efekt zauwarzalny lecz mało zadowalający.
  • REKLAMA
  • #2 1185207
    SQ9PXB
    Poziom 27  
    Ocena: 59
    dokladnie, ja tez spotkalem sie z tym wieloktornie, szczegolnie w napedach LG :/ , ale tez nie mam pomyslu co z tym zrobic.... wiec podpisuje sie pod powyzsza prosba

pozdrawiam
  • #3 1186480
    Łukasz Dolega
    Poziom 12  
    Ocena: 15
    U mnie pomogła mocniejsza sprężynka
  • #4 1186756
    Zbynia
    Poziom 31  
    Ocena: 51
    oj dzieciaki teraz to bzdury piszecie - na górnym talezyku musi byc magnes by miał on siłę docisnąć płytę do tależyka napędowego - w innym wypadku płyta zamiast obracać się porostu by sie ślizgała
    inaczej to jest rozwiązane w discmanach i napędach do notebooków ale dlatego ze ich konstrukcja jest inna

wszystkie (prawie - pomijam niektóre modele stacjonarnych cd sony i pioniera) szufladkowe cd maja magnes na górnym talezyku dociskowym
  • #5 1186892
    SQ9PXB
    Poziom 27  
    jasne ze sie zgadza ze jest magnes - u GÓRY, ale nam chodzi o dolny "talezyk" - ze sie jakos magnesuje,i po wlozeniu plyty, to tak mocno lapie, ze przy wysuwaniu silniczek "nie ma sily" aby to rozerwac... w tym jest problem !

pozdrawiam

p.s. prosze nie mowic do mnie dzieciak...jestem wnuczku za stary juz na to :) chociaz milo slyszec, ze ktos tak mowi .... ehh :)
  • #6 1187943
    e_franko
    Poziom 15  
    Witam, widzę że tylko człowiek o nicku "voodoogo37" wie o co chodzi,reszta błądzi i się wymądrza.
    Myslę że żadnego magnesu u góry tam nie ma lecz zwykły metalowy talerzyk ale...nie będę toczył polemiki z mądralami.
    Namagnesowany według mnie jest dolny talerzyk, na którym osadzona jest płyta. Nie przekona mnie nic i nikt inny że jest inaczej - wiem co widziałem. Problem tak błachy dalej nie rozwiązany?
  • REKLAMA
  • #7 1188098
    willy102
    Poziom 15  
    Ocena: 1
    Oj Ludzie :) Problem jest w gumce od napędu tacki o ile taka występuje (w LG x32 jest) poprostu się ślizga bo jest wytarta i rozciągnięta. Trzeba ją poprostu wymienić!

pozdr
  • #8 1188262
    SQ9PXB
    Poziom 27  
    NIE ! pisze po raz kolejny : w gornym talezyku jest magnes (czasami bywa na odwrot - ze dolny jest magnesem, a gorny sie do niego "przykleja") ale problem jest taki, iz talezyk, ktory "standardowo" nie ma miec wlasnosci magnetycznych - magnesuje sie, i jak sie wlozy plyte, i mechanizm sie opusci, talezyki sie sklejaja, ale ze znacznie wieksza sila - gdyz odzialuja 2 magnesy (ten wlasciwy oraz namagnesowany talezyk) i mechanizm, ktory plyte "podnosi" nie jest wstanie tego rozerwac- nie jest przystosowany do wiekszej sily, w tym jest problem, a nie w zadnych trybkach, gumkach paskach prowadnicach itp itd, w tym konkretnuym przypadku jest problem z "namagnesoswanym talezykiem" i nie z niczym innym, mysle ze to juz wyjasnilem ostatecznie, i kolejne wypowiedzi nie na temat nic tu nie pomoga, e_franko prosi o sposob na rozmagnesowanie . (kropka)

pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #9 1188318
    Dominik S
    Poziom 21  
    Ocena: 16
    Miałem ten sam problem w DVD LG
    bez płyty niemogłem otworzyć tacki
    potarłem kalafonią pasek klinowy ( tymczasowo pomaga ) niechce mi się rozbierać napędu a przez szczelinę pod tacką niewygodnie wymieniać
  • #10 1188359
    argon
    Poziom 16  
    Ocena: 10
    Może jakaś podkładka (np. z innego napędu) przyklejona na "talerzyk" (lepiej górny) pomoże? Można zawsze po-McGyverować :)

Pozdrawiam.
  • #11 1188369
    And!
    Admin grupy Projektowanie
    Ocena: 784
    Może włożyć w zmienne pole magetyczne.
    Albo rozgrzać aż do osiągnięcia efektu Curie.
    Nie jestem pewien ale silne uderzenie również burzy uporządkowanie domen magnetycznych.
  • REKLAMA
  • #12 1188473
    piMezon
    Poziom 13  
    Ocena: 6
    Pamiętam taki wykres, ale nie wiem która oś co przedstawiała. Może ktoś z was pamięta.
    Wiem że trudno coś rozmangnesować, np mocne uderzenie sprawdza się w takim stopniu,
    że magnesy tracą swoją siłe, ale nie jest ono w stanie ich całkiem rozmagnesować.
    Trudno ucelować w stan, w którym krążek będzie rozmagnesowany,
    a namagnesowanie go przeciwnym biegunem grozi ślizganiem się płytki.
    Może da się zastąpić ten krążek jakimś innym, może plastikowym.
    Załączniki:
    • Jak szybko rozmagnesować talerzyk w napędzie CD-ROM? m.JPG (13.34 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #13 1188577
    OlekR
    Poziom 14  
    Witam wszystkich

Miałem ten problem z napędami LG od 40X do 48X - dostałem takich kilka sztuk i udało mi się je cudownie uleczyć bez rozmagnesowywania czegokolwiek!

W CD ROMach LG górny talerzyk nie jest niedostępny, ani zamontowany "na amen".
    Wystarczy odkleić etykietke z wierzchu napędu, następnie przy pomocy śrubokręta podważyć wieczko przyklejone taśmą dwustronnie klejącą i mamy dostęp do górnego talerzyka w którym jest magnes trwały.
    Ja przy pomocy obcążek odcinałem kawałek tego magnesu, resztę przyklejałem na Super Glue i nie było juz problemu z wysuwaniem szuflady.
    Całośc trwa może 10 minut - trzeba odczekać aż wyschnie klej. Po przyklejeniu z powrotem etykietki nie ma śladu , że coś było grzebane przy napędzie.
    Zaznaczam ,że odnosi się to do napędów LG - tylko w LG miałem taki problem.

Pozdrawiam !
  • #14 1189278
    zibo64
    Poziom 11  
    Cześć wszystkim miałem kilka napędów LG z podobnymi objawami u mnie pomogło naklejenie na górną powierzchnię talerzyka (talerzyk na ośce silnika) kółka z wyciętym otworem w środku ,z folii samoprzylepnej.Powodowało to pewnego rodzaju nieznaczny dystans a tym samym brak bezpośredniego połączenia metalu z magnesem.Dodam że wszystkie cdromki pracują bez zarzutu polecam ten prosty pomysł i pozdrawiam.
  • #15 1189846
    lipa
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    Niewiem czy ktos probowal kiedys rozmagnesowac zwykly srubokret. Kiedys mi bylo to potrzebne i najprostrzym sposobem jest wlozenie koncowki srubokreta "w grot" (rys.) lutownicy transformatorowej. Prosty sposob rozmagnesowania ale w niektorych przypadkach bardzo mi pomogl...

A i sorki za rysunek typu mysza malowane.... :-)
    Załączniki:
    • Jak szybko rozmagnesować talerzyk w napędzie CD-ROM? rys.GIF (1.66 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #16 1190147
    Zbynia
    Poziom 31  
    Ocena: 51
    z tego co zauwazyłem to wiekszośc napędów lg liteona i kilka sony oraz tdk ma tak zbudowany napęd tacki który przymusowo opuszcza cały napęd - jesli tego nie zrobi to znaczy że slizga się pasek napedowy bo silnik ma wystarczającą moc by rozdzielić magnes od tacki
    nie wymądrzam się tylko piszecie o rzeczy która byc moze ma przyczyne zupełnie gdzie indziej i trzeba logicznie spojrzec a nie czepiać się magnesu
    wystarczy zmienić lub przeczyścić pasek i bedzie sie opuszczać - bardzo żadko stosowane są napędy gdzie mechanika opada bezwładnościowo z tego względu że przy transporcie kazdy taki naped poprostu by sie uszkodził

wiec nie piszcie bzdur ani jakis głupawych wywodów

bzdury z uderzaniem magnesów to zostawcie moze swoim dzieciom - taki magnes po uderzeniu poprostu się rozleci bo nie jest wytrzymaly

ale i tak olekr pobił wszystkich na głowę - talerzyk górny obraca się wraz z płyta- jakie kolwiek naruszenie magnesu czy jego położenia w związku z obrotem całości wraz z płytą powioduje wibracje znacznie pogarszajace odczyt płyty a przy predkosciach rzedu 40x wyrwanie płyty z uchwytu i jej tragiczny rozpad......

zibo niełączy sie metal z magnesem bo magnes jest albo w plastikowym gornym talezyku albo w metalowym(bardzo zadko) a na talezyku dolnym jest specjalna wloknina by nie niszczyc plyty i nie powodowac jej slizgania po talerzyku metalowym

powodzenia w daleszej dedukcji(wiem ze nic nie wymyslicie)

sory za troszkę chamski post ale czasem jak czytam różne dziwadła to śmiac mi się chce......
  • #17 1190899
    SQ9PXB
    Poziom 27  
    szanowny kolego !

po czesci sie z Toba zgadzam, ale problem, ktory opisal e_franko naprawde istnieje, sam sie z tym spotkalem wiele razy, i uwiez mi, pasek napedu wcale nie byl zniszczony, tez tak myslalem na poczatku, wymienilem na nowy, i problem dalej wystepowal, dolny talezyk byl ewidentnie namagnesowany, srubokret sie do niego bardzo mocno "kleil" nie mowiac juz o gornym magnesie. pomysly, ktore tutaj co niektorzy opisali sa conajmniej prowizoryczne, nie watpie, ze to bedzie dzialalo, ale... no wlasnie, mnie rowniez interesuje kwestia rozmagnesowania, a nie jakichs prowizorycznych naklejanek czy cos, chcociaz takich pomyslow nie potepiam, acha i to z udezaniem w magnes, to komus tam wyzej nie chodzilo chyba o udezanie w typowy magnes kobaltowe czy neodymowe czy tam jeszcze inny, tylko chyba o namagnesowany metal zelazny, udezenie takim namagnesowanym metalem zbuzy powstawanie pola...

pozdrawiam
  • #18 1191109
    e_franko
    Poziom 15  
    Popieram kolegę "voodoogo37", wg.mnie ma rację i wydaje mi się że tylko on i "lipa"- (miał problem ze śrubokretem lecz raczej ciężko by było wsadzić taki tależyk do lutownicy), wiemy o co chodzi. Reszta próbuje innych metod lecz mnie interesuje tylko rozmagnesowanie tego "biednego" tależyka.
    Pozostaję przy swoim pomyśle czyli cewką pod napięciem,tak jak to się robi czasem z kineskopami.
    Ja użyłem cewki od stycznika,być może wytwarzała zbyt małe pole magnetyczne ale pomogła,z tym że muszę się liczyć z tym że nie długo problem wróci gdyż dalej tależyk jest namagnesowany lecz napęd jakoś sobie z nim radzi.
    Pozdrawiam i czekam na lepsze pomysły.
  • #19 1191120
    SQ9PXB
    Poziom 27  
    no wlasnie, rozwiazanie z cewka jest dobre, lecz mozna przesadzic i "przemagnesowac" lub "przebiegunowac" ten talezyk, wowczas bedzie jeszcze gorzej...
  • #20 1192396
    OlekR
    Poziom 14  
    Kolego Zbynia. Jeśli utniesz magnes równo z każdej strony nie spowodujesz żadnych wibracji. Poza tym nawet jeśli magnes nie jest idealnie wyważony to 3 mm od osi obrotu nawt przy duzych prędkościach nie spowoduje bicia!

POnadto magnes w górnym talerzyku lata sobie luzem( otwór w nim jest wiekszy o ok. 0.5mm od oski na której się znajduje) - to powinno powodować znacznie większe wibracje niż jego przycięcie.

Zastosowałem ta metodę w kilku LG w 48x i działają bezbłędnie juz od okolo 2 lat - jakoś przy odczycie płyt nic nie bije ani CD się nie rozpadają...

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy namagnesowania dolnego talerzyka w napędach CD-ROM ze szufladką, co powoduje zbyt silne przyciąganie płyty i uniemożliwia wysunięcie tacki, gdyż silniczek nie ma wystarczającej siły, by rozdzielić talerzyk od magnesu. W napędach szufladkowych, zwłaszcza marki LG, górny talerzyk zwykle zawiera magnes trwały, który dociska płytę do dolnego talerzyka. Jednak w opisywanym problemie dolny talerzyk ulega niezamierzonemu namagnesowaniu, co zwiększa siłę przyciągania ponad normę. Próby rozmagnesowania cewką od stycznika dają częściowy efekt, ale problem może powracać. Inne proponowane rozwiązania to mechaniczne zmniejszenie siły magnesu poprzez przycięcie magnesu na górnym talerzyku (szczególnie w napędach LG), naklejenie podkładki dystansującej na talerzyk, wymiana lub oczyszczenie paska napędowego tacki, a także tymczasowe metody jak potarcie paska kalafonią. Uderzenia lub podgrzewanie do temperatury Curie są mniej skuteczne i mogą uszkodzić magnes. Wymiana talerzyka na plastikowy lub całkowite usunięcie magnesu jest rzadziej stosowana. Problem jest specyficzny dla niektórych modeli LG i występuje rzadziej w napędach Sony, Liteon czy TDK. Kluczowe jest zrozumienie, że dolny talerzyk może się namagnesować i powodować zacięcia mechanizmu wysuwania tacki, a skuteczne rozmagnesowanie wymaga odpowiednio silnego pola magnetycznego lub mechanicznej ingerencji w magnes górnego talerzyka.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA