logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Napęd CD/DVD - trudności z wysuwaniem tacki, metody i przyczyny

adas69 24 Sie 2019 13:06 16701 8
REKLAMA
  • #1 18132543
    adas69
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Cześć.
    Ponieważ nie znalazłem na forum rozwiązania tego problemu, więc postanowiłem opisać to bardziej szczegółowo.
    Kilkukrotnie spotkałem się z problemem związanym z wysuwaniem się tacki na płyty z napędu. Widać, że napęd próbuje wysunąć tackę i jeśli "pomożemy" mu np. spinaczem (wsuniętym w dziurkę od mechanicznego wysuwania tacki), lub pukniemy w obudowę w czasie próby wysunięcia tacki (z wyczuciem, trzeba trafić w odpowiedni moment) to tacka wyjeżdża bez problemu. Z reguły nie ma problemu z wysunięciem tacki jak jest płyta w napędzie.
    Po sprawdzeniu oczywistych przyczyn sugerowanych przez użytkowników szanownego forum - rozciągnięta/ślizgająca się gumka napędu, wyczyszczenie "klejącej" się osłony przedniej tacki i wyczyszczeniu napędu niestety objaw nie zniknął. Ponieważ nie ma żadnego problemu z wysuwaniem tacki po zdjęciu obudowy z blachy podejrzenie padło na magnes znajdujący się na kółku napędzającym płytę (foto1). Okazało się, że "klei" się zbyt mocno do blachy górnej pokrywy napędu za niebieskim pierścieniem do którego jest dociskana płyta (foto2).
    Postanowiłem tam przykleić podkładkę używaną do śrubek mocujących płytę główną do obudowy (foto3 i foto4).
    Efekt końcowy - napęd bez problemu wysuwa tackę po zamknięciu obudowy i co ważniejsze czyta też płyty :)

adas

Napęd CD/DVD - trudności z wysuwaniem tacki, metody i przyczyny Napęd CD/DVD - trudności z wysuwaniem tacki, metody i przyczyny Napęd CD/DVD - trudności z wysuwaniem tacki, metody i przyczyny Napęd CD/DVD - trudności z wysuwaniem tacki, metody i przyczyny
  • REKLAMA
  • #2 18133817
    Mobali
    Poziom 43  
    Ocena: 3788
    Być może moje rozwiązanie będzie bardzo dalekie od przyjętych zasad kultury technicznej, ale... Jakiś czas temu też miałem podobny problem i nie znalazłem przyczyny. Czyszczenie nie nic nie dało, a "pomaganie" przy otwieraniu było męczące. Poradziłem sobie w ten sposób, że wkleiłem kawałek (pasek) miękkiej gumy pomiędzy obudowę (frontpanel) napędu a przednią ściankę tacki. Wsuwająca się tacka dochodzi do gumy i przyciska ją, ale guma uniemożliwia domknięcie się do końca. Pozostająca szczelina 1-2 mm wystarcza jednak, żeby tacka rozpoczynała otwieranie bez opisanych problemów. Cala sztuka polega jedynie na odpowiednim dobraniu dystansu tej gumki-uszczelki. Zbyt cienka nic nie da, zbyt gruba będzie niedobra. Spróbuj, może u Ciebie też zadziała?
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #3 18135007
    adas69
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Cześć,
    Napisałem post, bo nie znalazłem rozwiązania na forum. Moja propozycja działa, Twoja pewnie też :)
    Niech użytkownicy forum sami zadecydują jak zaingerować w razie problemów jakie opisaliśmy i niech sami wybiorą rozwiązanie.
    Twoje rozwiązanie powinno załatwić problem, ale moim zdaniem jest trudniejsze w projekcie (dobór grubości podkładki), ale łatwiejsze jeśli chodzi o wykonanie - nie trzeba rozbierać napędu :)

adas
  • REKLAMA
  • #4 18135080
    dt1
    Admin grupy komputery
    Ocena: 8203
    Problem z otwieraniem tacki wynika ze zużycia paska między silnikiem napędzającym mechanizm otwierania tacki a samym mechanizmem. Z wiekiem staje się bardziej rozciągnięty, wytarty (śliski), a zabrudzone i zatłuszczone rolki też nie pomagają.

Wyczyszczenie rolek i wymiana paska na nowy zwykle rozwiązują problem, chociaż lekkie zdystansowanie docisku górnego też wydaje się być ciekawym "fixem" - pytanie tylko, czy płyta jest nadal prawidłowo dociskana w napędzie i nie ślizga się przy gwałtownym rozpędzaniu czy hamowaniu?
  • #5 21367047
    Henry(k)
    Poziom 30  
    Ocena: 136
    Chyba nie zawsze tak jest. Racja, gumka się starzeje. Ale często silnik też jest problemem.
    Wczoraj walczyłem z tacką Pioneer BDP-160-K. Pasek wymieniony a silnik nie ma siły ją wysuwać, zatrzymuje się. Wyczyszczone i przesmarowane białym smarem wszystkie prowadnice.
    Silnik na napięcie 3V model RF-300C-11390. Zasilanie zmierzone 2,7V. Ze ściągniętym paskiem ma jakby też problemy z obracaniem.
    Nie mam na podmianę, spróbuję zdobyć z demobilu jakieś napędy i może z któregoś podpasuje.
  • REKLAMA
  • #6 21747809
    lordwader
    Poziom 10  
    Ocena: 37
    >>21367047 wymiana silniczka pomogła?
  • REKLAMA
  • #7 21747817
    Henry(k)
    Poziom 30  
    >>21747809 Tak, po wymianie działa normalnie. Coś podobnego założyłem, miało dłuższą ośkę to skróciłem te 2mm. Napięcie i średnica się zgadzała.
  • #9 21748018
    Henry(k)
    Poziom 30  
    U mnie na luzie też wydawało się ok, tylko wydawało.
    Weź znajdź coś podobnego mocowaniem na napięcie jak oryginał. Kółko po prostu jest wciśnięte i ściągniesz palcami z ośki, podważyć czymś płaskim możesz.

Podsumowanie tematu

✨ Problem z trudnym wysuwaniem tacki w napędach CD/DVD często wynika z kilku przyczyn mechanicznych. Najczęściej wskazuje się na zużycie lub rozciągnięcie paska napędowego łączącego silnik z mechanizmem wysuwania tacki, co powoduje ślizganie się i utratę siły napędu. Zabrudzone lub zatłuszczone rolki również pogarszają działanie mechanizmu. Czyszczenie rolek i wymiana paska na nowy zwykle rozwiązuje problem. Innym czynnikiem może być zbyt mocne przyleganie magnesu na kółku napędzającym płytę do metalowej obudowy, co blokuje ruch tacki. Proponowane rozwiązania obejmują także mechaniczne zdystansowanie tacki poprzez włożenie miękkiej gumki między front panel napędu a tackę, co ułatwia rozpoczęcie wysuwania tacki bez konieczności rozbierania napędu. W niektórych przypadkach problemem jest uszkodzony lub słaby silnik napędu, który po wymianie na odpowiedni model (np. RF-300C-11390) odzyskuje pełną funkcjonalność. Wskazane jest dobranie silnika o odpowiednim napięciu i wymiarach osi. Wymiana silnika i pasków oraz czyszczenie mechanizmu to podstawowe metody naprawy trudności z wysuwaniem tacki w napędach CD/DVD.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA