logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Mini RDS Encoder 3S. Program do układów PIC12C508, PIC16F84.

kwoka2 31 Sty 2005 16:22 3025 9
REKLAMA
  • #1 1185010
    kwoka2
    Poziom 11  
    Ocena: 8
    Witam.
    Znalazłem schematy Encoderów RDS. Są proste do zrobienia, jest też oprogramowanie do ich obsługi. Znajdziecie to tu: http://www.pira.cz/rds/rdsschem.htm Jest jeden problem. Potrzebne są zaprogramowane układy:PIC12C508, PIC16F84. Czy ma może ktoś lub wie gdzie można znaleźć pogram do tych układów?
    Za pomoc z góry wielkie dzięki.
    Pozdrawiam Damian.
  • REKLAMA
  • #2 1185029
    yes2mike
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 322
    Zacznij od programatora ;) Reszta jest banalem... Albo polaz po sklepach elektronicznych i popytaj, gdzie mozna zaprogramowac, bo do zaprogramowania 2 ukladow nie ma sensu robic programatora.

http://ajpic.zonk.pl/download.php tu znajdziesz kilka programow... do programatorow.
  • #3 1185091
    kwoka2
    Poziom 11  
    yes2mike napisał:
    Zacznij od programatora ;) Reszta jest banalem... Albo polaz po sklepach elektronicznych i popytaj, gdzie mozna zaprogramowac, bo do zaprogramowania 2 ukladow nie ma sensu robic programatora.

http://ajpic.zonk.pl/download.php tu znajdziesz kilka programow... do programatorow.

Programator mam i programy do jego obslugi też. Nie mam natomiast programów które trzeba wgrać do układów żeby poprawnie działały.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 1186015
    qmc
    Poziom 21  
    Ocena: 25
    Z tego co sie orientuje to "Czesi" sprzedają tylko zaprogramowane scalaki, a softu nie udostępniają bo sam kiedyś szukałem i nie znalazłem. Pomyśl nad jakimś alternatywnym rozwiązaniem np. konstrukcji kodera opartej o układ TDA7330 + kilka innych scalaków. Fakt że przy tamtym jest mniej roboty, ale za nim skombinujesz soft do pic-a, to prędzej złożysz ten co Ci polecam :)
  • REKLAMA
  • #5 1187178
    kwoka2
    Poziom 11  
    qmc napisał:
    Z tego co się orientuje to "Czesi" sprzedają tylko zaprogramowane scalaki, a softu nie udostępniają bo sam kiedyś szukałem i nie znalazłem. Pomyśl nad jakimś alternatywnym rozwiązaniem np. konstrukcji kodera opartej o układ TDA7330 + kilka innych scalaków. Fakt że przy tamtym jest mniej roboty, ale za nim skombinujesz soft do pic-a, to prędzej złożysz ten co Ci polecam :)

A posiadasz może jakiś schemat encodera na tym układzie lub gdzie szukać?
    Dzięki za pomoc. Pozdrawiam.
  • Pomocny post
    #6 1189435
    majonezz
    Poziom 19  
    Ocena: 19
    poszukaj na fmdream.net . W dziale projektów jest wsad do PICa do bebechów czecha. Warto zobaczyć.
  • REKLAMA
  • #7 1191379
    kwoka2
    Poziom 11  
    majonezz napisał:
    poszukaj na fmdream.net . W dziale projektów jest wsad do PICa do bebechów czecha. Warto zobaczyć.

Wielkie dzięki.
    Znalazłem co chciałem.
    Pozdrawiam.
  • #9 1460414
    szaro
    Poziom 19  
    Ocena: 17
    Witam
    czy wsad do PIC-a dziala ? bo mam zamiar wykonac taki koder .
    Pozdrawiam
  • #10 2316593
    mawalach
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    witam ma ktos moze wsad do pic 16f84 minirds
    dzieki pozdrawiam

Dodano po 22 [minuty]:

a i czy da sie jakos teko kwarca zastapic pozdrawiam

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dyskusja dotyczy poszukiwania oprogramowania (wsadu) do programowania układów PIC12C508 i PIC16F84 stosowanych w prostych enkoderach RDS, których schematy dostępne są na stronie http://www.pira.cz/rds/rdsschem.htm. Użytkownik posiada programator i oprogramowanie do jego obsługi, lecz brakuje mu gotowych programów do wgrania do mikrokontrolerów. W odpowiedziach wskazano, że oryginalny soft nie jest powszechnie dostępny, gdyż producenci (Czesi) sprzedają jedynie zaprogramowane scalaki. Zaproponowano alternatywne rozwiązania, np. enkoder oparty na układzie TDA7330. Podano również źródła, gdzie można znaleźć wsady do PIC, m.in. fmdream.net w dziale projektów. Wątek porusza także pytania o algorytm kodowania strumienia RDS oraz możliwość zastąpienia kwarcu w układzie. Dyskusja zawiera praktyczne wskazówki dotyczące programowania mikrokontrolerów i dostępności oprogramowania do enkoderów RDS opartych na PIC.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA