logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak wyciszyć hałas z kratki wentylacyjnej w mieszkaniu bez negocjacji z sąsiadem?

jarekk2 29 Paź 2012 23:38 1866 1
REKLAMA
  • #1 11466432
    jarekk2
    Poziom 1  
    Ocena: 1
    Witam,
    Sytuacja przedstawia się następująco: przeprowadziłem się do nowego
    mieszkania i wkrótce okazało się że wentylator na ścianie w kuchni nie
    pracuje, a co gorsze, z kanału dobywa się ciągłe,jednostaje,upierdliwe
    buczenie. Wezwani na pomoc fachowcy współpracujący ze spółdzielnią
    stwierdzili że źródło hałasu to wentylator u któregoś z sąsiadów w
    pionie. Zastosowano prowizoryczne rozwiązanie polegające na zaklejeniu
    kanału taśmą i "przykryciu" moim wentylatorem. Ten mój wentlator też
    jest do wymiany, bo po podłączeniu jest bardzo głośny. Wsyztko byłoby
    niemal OK, po zaklejeniu jest ciszej... ale nie mam wentylacji;)
    Czy ktoś ma pomysły i porady, jak można to rozwiązać ? Wolałbym to
    wyciszyć u siebie,bez negocjacji z sąsiadem. Zaproponowano mi
    wentylator + "klapa zwrotna" wmontowana w kanał, brzmi OK? Myślę
    też o jakiejś mini zabudowie z materiału dzwiękoszczelnego.
    Kilka zdjęć:
    Aby zobaczyć materiał na tym forum musisz być zalogowany
    Pozdrawiam
    Moderowany przez mrhari:

3.1.17. Zabronione jest publikowanie wpisów obniżających ogólny poziom dyskusji, wynikających z lenistwa lub zawierających roszczeniowy charakter wypowiedzi.
    3.1.13. Zabronione jest publikowanie wpisów naruszających zasady pisowni języka polskiego, niedbałych i niezrozumiałych.
    3.1.13. Zabronione jest publikowanie wpisów naruszających zasady pisowni języka polskiego, niedbałych i niezrozumiałych. Aby zobaczyć materiał na tym forum musisz być zalogowany
    3.1.18. Zabronione jest publikowanie informacji do źródeł, które po pewnym czasie wygasają (publikowanie odnośników do stron o charakterze krótkotrwałym).

• REKLAMA
  • #2 11468196
    Szybki Elektron
    Poziom 25  
    Ocena: 144
    Witam. Zgłaszasz częsty problem. W instalacjach wyciągowych przewidzianych jako grawitacyjne, zbiorcze, zabronione jest montowanie wentylatorów i okapów z wentylatorami, gdyż powodują one zaburzenia wentylacji u innych użytkowników. Jeśli instalacja przewiduje wentylatory, to należy tylko zlikwidować hałas. Tak czy inaczej to rola administracji. Może projekt był wadliwy? Tu zaczynają się "schody", bo jeśli mieszkaniec X nie chce wpuścić administratora, a podstępy nie działają? Poza tym poziom maksymalnego dopuszczalnego hałasu jest wyższy od poziomu komfortu, więc pomiary hałasu mogą nie załatwić sprawy. Pozwolę sobie na żart na poziomie doradcy od klapy zwrotnej: Taczka gruzu z cementem i kawałkami styropianu... Ostatecznie radzę naciskać administrację. Pozdrawiam.
REKLAMA