logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Cofanie się wentylacji grawitacyjnej od sąsiadów.

studencik.wm 30 Lip 2020 09:19 5307 7
REKLAMA
  • #1 18845223
    studencik.wm
    Poziom 5  
    Ocena: 10
    Dzień dobry Państwu,

Borykam się z pewnym problemem i może ktoś będzie w stanie coś zasugerować.

Otóż skrótowo: w mieszkaniu do którego się dopiero wprowadziłem czuć było papierosy i kotlety sąsiadów, stary blok z płyty, drugie piętro, kominiarz powiedział, że piętra są łączone co drugie, że to zapachy z dołu i należy zatkać czymkolwiek komin w dół. Jako że wypchane reklamówki nie pomagały postanowiłem zasilikonować folię po krawędziach, także miałem pewność, że nic z dołu nie idzie, ale problem nie znikał. Kiedy sąsiad włącza okap słychać buczenie i powietrze wieje na mieszkanie, a nie z mieszkania. Ponownie wezwany kominiarz poszedł tym razem zrobić taką "przekładkę" reklamówkową dwa piętra wyżej, ale okazało się, że oni ani okapu ani papierosów.

Ostatecznie wyszło, że coś w bloku jest źle podłączone i to piętro wyżej (trzecie) przy czym mają wszystko zabudowane podwieszanym sufitem po remoncie i trzeba wszystko rozbierać, a nie chcę im robić takich niedogodności... sąsiadka zadeklarowała, że nie będzie używać okapu, ale wiadomo jak to może być z czasem dlatego chcę się zabezpieczyć i COŚ z tym zrobić. Widzę w sieci różnego rodzaju zawory zwrotne, ale totalnie się na tym nie znam i nie wiem co zda egzamin. Sporo z nich jest okrągłych, a u mnie to wygląda tak jak na zdjęciu. Myślę, żeby samemu zamontować jakąś klapkę tylko jakiego materiału użyć, aby był wystarczająco lekki, aby powiewał ciągiem wychodzącym i wystarczająco sztywny i szczelny aby się nie uginał przy ciągu wstecznym. Jakaś folia do drukarek do rzutników, czy może cienki arkusz silikonowy?

Jeżeli ktoś ma jakiś pomysł na rozwiązanie takiego problemu będę bardzo wdzięczny.

Cofanie się wentylacji grawitacyjnej od sąsiadów.

Pozdrawiam serdecznie
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 18845247
    studencik.wm
    Poziom 5  
    Ocena: 10
    Oceniam, że niestety dla mnie nie będzie to pomocne. Zapoznałem się z przepisami i ich przestrzegam, ale nie mam mocy wyegzekwowania przestrzegania przepisów przez innych użytkowników budynku. Tak jak napisał glowac i to samo powiedział kominiarz: "Niby zabronione a 90% ludzi mieszkających na warszawskim Ursynowie (wielka płyta) ma tak podłączone wyciągi.". Dlatego szukam rozwiązania jak zablokować ciąg wsteczny, a nie jak zmusić sąsiadów do przestrzegania przepisów. :)
  • #4 18845249
    Krzys55
    Poziom 28  
    Ocena: 303
    Jeżeli wentylacja jest grawitacyjna i wspólna dla kilku mieszkań , to nie można podłączyć wyciągów mechanicznych.
  • #5 18845348
    VaM VampirE
    Poziom 22  
    Ocena: 90
    Jak mieszkałem w podobnym przybytku niedoli, miałem ten sam problem.
    Rozwiązałem to zaklejając swoją kratkę w kuchni kartonem i taśmą, codzienne wąchanie jak ludzie z dołu kopcą i gotują mleko było bez sensu. W łazience jakimś cudem wentylacja robiła prawie zawsze za nawiew, nawet wstążki przywiązaliśmy z żoną do kratki, by było widać w którą stronę wieje powietrze. Oczywiście wszelkie wizyty ekipy od piecyków i kominów przechodziły idealnie.
    Rozwiązaniem na wentylację częściowo okazały się nawiewniki montowane na oknach, ładowały cały czas tyle powietrza do mieszkania że wentylacja jakoś działała (ta w łazience). Ale w zimie przy oknach było zimno.
    Najlepsze w tym wszystkim było to że to. był wynajem i można było się wyprowadzić.

A jak takiej opcji nie ma, to proponuję iść na noże ze spółdzielnią i sąsiadami o nielegalne zamontowane wyciągi, co jest legalną opcją. No bo przecież nie mógłbym radzić aby przejść do szarej strefy, którą i tak nikt się nie zajmuje, to absolutnie niehonorowe zachowanie.
  • REKLAMA
  • #6 18849027
    p.obelix
    Specjalista urządzeń chłodniczych
    Ocena: 563
    studencik.wm napisał:
    kominiarz powiedział, że piętra są łączone co drugie, że to zapachy z dołu i należy zatkać czymkolwiek komin w dół.

Rozumiem że sąsiad z dołu nielegalnie się podłączył do twojego kanału wentylacyjnego ? i nikt poniżej tego kanału już nie używa?
  • #7 18849071
    gimak
    Poziom 41  
    Ocena: 1678
    studencik.wm napisał:
    Ostatecznie wyszło, że coś w bloku jest źle podłączone

Ostatecznie to eksperci są do d..y, jak dają takie rady, jakie przytoczył autor tematu. Jak przewody wentylacyjne są wspólne (do jednego podłączane jest kilka pięter), to zakładanie okapów z wentylatorami lub wentylatorów wyciągowych na kratkach jest wyraźnie zabronione i to jest przytoczone w drugim poście, a to dlatego, że takie zabiegi powodują niekontrolowane odwracanie obiegów. Przy takiej wentylacji jedyne racjonalne wyjście, to montaż jednego wentylatora wyciągowego na dachu.
    Na miejscu autora tematu od zarządcy wspólnoty domagałbym się interwencji u sąsiadów w sprawie okapów z wentylatorami - to jego obowiązek i za to bierze kasę.
  • REKLAMA
  • #8 18849281
    kierbedz4
    Poziom 36  
    Ocena: 1009
    Zgłoś sprawę w Spółdzielni mieszkaniowej Nie ma możliwości używania okapów kuchennych w twoim przypadku.Co pół roku przychodzi inspekcja która sprawdza poprawną pracę wentylacji jednocześnie w swoim protokóle zaznaczając w jakim lokalu jest zamontowany okap zostawiając protokół w Spółdzielni.Na podstawie danych z protokółu Spółdzielnia wydaje właścicielowi termin do demontażu okapu.

Dodano po 2 [minuty]:

Nie można w żadnym przypadku zaklejać kanałów wentylacyjnych,przecież w pomieszczeniu kuchni jest zamontowana instalacja gazowa wraz z kuchenką.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik zgłasza problem z wentylacją grawitacyjną w starym bloku, gdzie odczuwalne są nieprzyjemne zapachy z mieszkań sąsiadów. Kominiarz wskazał na nieprawidłowe podłączenie wentylacji, co prowadzi do wstecznego ciągu powietrza. Użytkownik próbował uszczelnić komin, jednak to nie przyniosło efektów. Inni uczestnicy dyskusji sugerują różne rozwiązania, takie jak zaklejenie kratek wentylacyjnych, montaż nawiewników, czy zgłoszenie sprawy do spółdzielni mieszkaniowej. Podkreślają również, że podłączenie okapów kuchennych z wentylatorami w takich warunkach jest zabronione, a jedynym racjonalnym rozwiązaniem może być montaż wentylatora wyciągowego na dachu.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA