logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

okap a wentylacja, zapachy od sąsiada rozchodzą się po całym domu

konduktor191 07 Gru 2014 00:06 9720 8
REKLAMA
  • #1 14198563
    konduktor191
    Poziom 2  
    Witam,
    sąsiad z parteru podłączył okap do kanału wentylacyjnego, ja mieszkam na pierwszym piętrze cały smród z jego kuchni leci do mnie. Co robić?
  • REKLAMA
  • #2 14198580
    bearq
    Poziom 39  
    Ocena: 1599
    Nasłać na niego administrację. ;)
  • REKLAMA
  • #3 14198928
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #4 14199924
    Madrik
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1163
    Zamontuj w kratce wentylatorek wyciągowy. Może być zwykły, łazienkowy.
    Skieruje on i twoje i sąsiada zapachy zgodnie z kierunkiem ciągu w wentylacji.
    Warto też nasłać administrację, ale nie na sąsiada, tylko na wentylację, żeby sprawdzili drożność i w razie potrzeby udrożnili.
    Może po prostu wentylacja jest niedrożna i najlepszą drogą na przepływu powietrza, jest przez twoje mieszkanie.
    W przewodach wentylacyjnych lubią zakładać gniazda kawki. Wówczas wentylacja po prostu nie działa.
    W starych budynkach zdarza się, że kawałki cegieł z obudowy, blokują kanały.
    Drożność można sprawdzać samemu, ale jak budynek ma zarządcę, poskarżcie się po prostu na nieprawidłową pracę wentylacji. W końcu za to pieniądze bierze. :)
  • #5 14200426
    konduktor191
    Poziom 2  
    Dziękuję za wszystkie rady. Dodam tylko że administracja nic nie zrobiła, zwykły łazienkowy wentylator też nic nie daje, szmata w wyciągu wyleciała może była za lekka.
    Czy ktoś może zna się na wentylatorach i może mi doradzi, czy jest taki co działa w jedną stronę z pomieszczenia na zewnątrz, a przy wyłączonym trybie blokuje przychodzące.
  • REKLAMA
  • #6 14201794
    bearq
    Poziom 39  
    Ocena: 1599
    RENO-MAX napisał:
    A co zrobi administracja????
    Przecież zamontował okap do istniejącej kratki wentylacyjnej.
    Nie jest to junkers czy piec.
    Jeśli informowałeś sąsiada o problemie i Ciebie olał , to zatkaj szmatami część wentylacji poniżej twojej kratki i po problemie. Zagrożenia życia nie będzie bo to nie przewód kominowy.

Czyli mieszkając na pierwszym piętrze mogę sobie zamontować wentylator który będzie wręcz wdmuchiwał fetor z mojego mieszkania do twoich pomieszczeń i będzie to jak najbardziej w porządku a administracja budynku będzie mnie mogła pocałować w tyłek?
    Polecam się dowiedzieć co się dzieje z restauracjami które puszczają "miłe" zapachy na zewnątrz lokalu wprost do kratek wentylacyjnych mieszkańców bloku nad. Pewnego czasu było bardzo głośno nawet w TV na temat zapachów z "chińczyka", nie dało się ani otworzyć kratek wentylacyjnych ani otworzyć okien bo zapach był okrutny
  • #7 14203639
    Loker
    Poziom 39  
    Ocena: 720
    PN-83/B03430 2.1.4:

Dopuszcza się projektowanie wentylacji mechanicznej zdecentralizowanej, [...], pod warunkiem skutecznego zabezpieczenia przed możliwością dotarcia usuwanego powietrza do innych mieszkań.

Nie znam się na budownictwie ;) ale podejrzewam, że wszystko zależy od tego, co było w planach:
    - jeśli przewidziana była wentylacja grawitacyjna, to sąsiad podpiął okap nielegalnie;
    - jeśli dopuszczona była wentylacja mechaniczna to "zabezpieczenie przed możliwością dotarcia usuwanego powietrza do innych mieszkań" spoczywa chyba na projektancie? wykonawcy? administratorze?

Jak by nie było - na rynku są kratki i wentylatory z żaluzjami.
  • REKLAMA
  • #8 14205264
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #9 14206307
    SZYMON BYDGOSZCZ
    Poziom 38  
    Ocena: 1701
    RENO-MAX napisał:
    Może się mylę, ale na chłopski rozum. Mam kuchnię gazową, kratkę nad nią i nie mogę zamontować okapu?

Niestety, ale się mylisz.

Jeśli projekt przewidział wentylacja grawitacyjną to nie można podłączyć dodatkowego wentylatora podłączonego pod ciąg wentylacyjny.

Wiem, że i tak każdy tak robi ale jak przyjdzie upierdliwy kominiarz to może nie podpisać przeglądu na instalację wentylacyjną.

Podsumowanie tematu

✨ Sąsiad z parteru podłączył okap do kanału wentylacyjnego, co powoduje, że nieprzyjemne zapachy z jego kuchni rozprzestrzeniają się do mieszkania na pierwszym piętrze. Użytkownicy forum sugerują różne rozwiązania, w tym zgłoszenie sprawy do administracji budynku, zamontowanie wentylatora wyciągowego w kratce wentylacyjnej, a także sprawdzenie drożności wentylacji, która może być zablokowana. Istnieje również dyskusja na temat legalności podłączenia okapu do wentylacji grawitacyjnej oraz możliwości zastosowania wentylatorów z żaluzjami, które mogą zapobiegać przedostawaniu się zapachów z sąsiednich mieszkań.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA