gumiś_rzesz napisałeś takie coś:
Cytat: Ale jest tu pewna nie jasność irda poc com a port pod girdera to są dwie rożne żeczy i tą z girdera nic nie wyślesz i nie odbierzesz nią nic ona działa tylko z programami typu girder i tyle a IRDA pocd com nie będzie działała pod girderem chciałem tylko abyś miał to na uwadze
Czytałem to ze 3 razy i nadal nie wiem, co próbujesz koledze wytłumaczyć. Na przyszłość pamiętaj, że jest w języku polskim takie coś, jak "znaki interpunkcyjne" i nalezy je stosować.
A wracając do tematu:
rayan_ proponuję Ci zajrzeć na stronkę, której link masz powyżej i odnaleźć tam taki odbiornik, o jakim napisał
Damian_.
Ja skorzystałem własnie z tej stronki i złozyłem sobie odbiornik podczerwieni podłaczany do COMa i wpółpracujący z dowolnym pilotem. Koszt wykonania to niecałe 10zł (układ TSOP-1736 - około 6zł no i jeszcze kilka elementów oraz gniazdo COMa i kawałek kabla).
Poza tym musisz ściągnać sobie program Girder oraz wtyczkę Igor SFH-56 device (czy jakoś tak...).
Samo złożenie takiego odbiornika zajmuje mniej niż 15 minut... ale potem trzeba się trochę pomęczyć z konfiguracją Girdera i wszystkich kodów pilota.