logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Instalacja TN-C i dziwne napięcia w pralce oraz pomiędzy gniazdkiem a wod-kan.

K920 02 Lis 2012 14:35 8841 37
Najlepsze odpowiedzi

Dlaczego metalowy bęben pralki „kopie” i pojawiają się dziwne napięcia między gniazdkiem a baterią/instalacją wod-kan w instalacji TN-C?

Najprawdopodobniej masz przerwany albo źle podłączony przewód PEN/zerowanie w łazience, a napięcie między fazą a baterią jest normalne, natomiast między bolcem ochronnym a baterią nie powinno go być [#11479203][#11483800] W threadzie zwrócono też uwagę, że cyfrowy multimetr może pokazywać „błądzące” napięcia przez dużą rezystancję wejściową, więc takie pomiary trzeba potwierdzać pomiarem z obciążeniem albo miernikiem wskazówkowym [#11482689][#11483449] Dodatkowo należało sprawdzić samą pralkę: grzałkę, przewód zasilający, zaciski przewodu ochronnego oraz filtr wejściowy, bo przebicie lub uszkodzenie połączeń też może dawać mrowienie [#11479203][#11480140][#11481219] W instalacji TN-C należy wykonać pomiar impedancji pętli zwarcia i inne obowiązkowe pomiary ochronne, bo bez tego nie da się ocenić, czy zerowanie działa poprawnie [#11483405][#11492483] Autor ostatecznie podłączył w gniazdku przewód „nie fazowy” do bolca i problem zniknął, co wskazuje, że przyczyną był brak właściwego połączenia ochronnego/powrotnego w tym punkcie [#11492326] Mimo to kilka odpowiedzi podkreśliło, że taka naprawa „na oko” nie zastępuje fachowej kontroli instalacji [#11492634][#11492509]
Wygenerowane przez model językowy.
  • #1 11479127
    K920
    Poziom 12  
    Ocena: 2
    Witam

Mam taki mały problem i proszę o odpowiedź czy tak mam być ( bo mi się wydaje że nie ): blok typu wielka płyta - instalacja T-NC w Al. w łazience połączone przewody zerowe do kołka.

Moja kobita powiedziała mi że jak wyciągała pranie z pralki ( pralka ma 12 lat ) , to że czuje mrowienie po rękach jak dotyka metalowego bębna ( nie obudowy pralki ).
    Wziąłem do łapy neonówkę - faktycznie się świeci tylko na bębnie pralki, na pozostałych elementach obudowy już nie, nie świeci się też na wszystkich kołkach w łazience - gniazdka rozebrałem i są połączone prawidłowo.

Woltomierz poszedł w ruch i tu właśnie rodzą się moje pytania :
    - gdy pralka jest wpięta do gniazdka - nie ważne czy pierze czy jest wyłączona wyłącznikiem to zmierzone napięcie pomiędzy kołkiem a baterią umywalkową wynosi około 45 V ( pomiar z innego gniazdka w łazience ), natomiast gdy wtyczka fizycznie wyciągnięta z gniazdka pomiar wyniósł 0 V,

- czy to normalne że napięcie pomiędzy przewodem fazowym a baterią łazienkową wynosi tyle co w sieci czyli 230 V?

Pozdrawiam
    K920
  • #2 11479203
    xury
    Specjalista automatyka domowa
    Ocena: 1488
    Stawiam na przebicie na grzałce w pralce.
    Podejrzewam też, że coś jest źle z zerowaniem, ponieważ nie może być takiej różnicy potencjałów między baterią, a kołkiem.

Co do napięcia pomiędzy baterią, a przewodem fazowym to jest normalne i tak właśnie powinno być, ale nie powinno być nic pomiędzy baterią, a przewodem PEN.
    Wezwij elektryka niech to sprawdzi.
  • #3 11479238
    K920
    Poziom 12  
    Żebym nie był źle zrozumiany :
    tylko w przypadku gdy wtyczka od pralki jest fizycznie w gniazdku - tylko wtedy mam odczyt na woltomierzu pomiędzy kołkiem a baterią, natomiast gdy nie jest podłączona to wtedy pomiar wynosi 0 V.
  • #4 11479272
    bartek_p
    Poziom 31  
    Ocena: 194
    Przebicie w pralce, jak kolega wyżej powiedział. 99% grzałka
  • #5 11479304
    K920
    Poziom 12  
    Czyli ssanie w kieszeni :( Bo domyślam się że we własnym zakresie nic nie zrobię tylko wezwać fachowca który mnie zuboży o 200 czy 400 zeta.
  • #6 11479329
    andrefff
    Poziom 36  
    Ocena: 805
    Wymienić grzałkę to możesz przecież sam, żadna wielka filozofia.
  • #7 11480140
    relisys-js
    Poziom 12  
    Ocena: 11
    Niekoniecznie grzałka, ponieważ autor napisał, że do "mrowienia" dochodzi przy dotykaniu bębna. Drzwiczki otwarte - pralka nie działa więc grzałka na pewno też. Ale tak można domniemać, ponieważ dokładniejsze oględziny wewnątrz pralki mogą stwierdzić czy np. nie skorodowały zaciski przewodu ochronnego, łączącego, grzałkę, bęben z obudową. Wyłączyć pralkę z gniazdka i oględzin można spróbować dokonać.
  • #8 11480288
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #9 11480300
    K920
    Poziom 12  
    Rozbiorę to popatrzę. Pytanie czy złoże z powrotem - bo mi zawsze części zostają :D
  • #10 11481219
    Jacek Rutkowski
    Poziom 28  
    Ocena: 274
    Zanim rozbierzesz sprawdź rezystancję pomiędzy bolcami we wtyczce a bębnem ewentualnie sprawdź jeszcze pojemności w filtrze wejściowym.
  • #11 11482514
    K920
    Poziom 12  
    Podaje dokładniejsze pomiary - pralka wyłączona, wtyczka od pralki w gniazdku :
    a) kołek - kran : 48,6 V przy czym nie jest to kontakt do którego jest podłączona pralka.
    b) kołek z gniazdka do którego jest włączona pralka - odpływ wody z pralki : 31.4 V
    c) kołek z gniazdka do którego jest włączona pralka - bęben pralki : 3.2 Ohm
    d) kołek z gniazdka do którego jest włączona pralka - bęben pralki : 0 V

Wyciągam wtyczkę z gniazdka i napięcia zanikają.
  • #12 11482689
    retrofood
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 4786
    K920 napisał:
    a) kołek - kran : 48,6 V przy czym nie jest to kontakt do którego jest podłączona pralka.
    b) kołek z gniazdka do którego jest włączona pralka - odpływ wody z pralki : 31.4 V

To bez sensu. Żeby coś mierzyć, to należałoby wiedzieć co czym należy mierzyć.
    Pomiar "napięcia" multimetrem cyfrowym niczego nie mówi. Zmierz to miernikiem wskazówkowym, albo zmierz napięcia bocznikując końcówki multimetru rezystancją ok. 50 kΩ. Wtedy przynajmniej będą jakieś dane do analizy.
  • #13 11482995
    K920
    Poziom 12  
    Niestety posiadam tylko multimeter cyfrowy, zaś jedynym bocznikiem o rezystancji około 1 kΩ jaki posiadam jest moja dziewczyna.

Dlaczego bez sensu ? Mierzyć mierzy a pomiar wykonałem kilkakrotnie.

Rezystancję podajemy w omach, albo kiloomach (Ω, kΩ). Jednostka kOhm nie istnieje w Polsce. [retrofood]

Poprawiłem - brałem z głowy a symbolu Ω nie chciało mi się szukać na klawiaturze.
  • #14 11483392
    Jacek Rutkowski
    Poziom 28  
    K920 napisał:

Co pokazuje omomierz w przypadku zwarcia zacisków?
    ad c - połączenie jest w miarę dobre więc problem leży gdzieś indziej.

Czy odpływ z pralki jest stalowy i połączony z baterią w kranie?

Zmierz jeszcze raz napięcia:
    - odpływ wody z pralki - zacisk neutralny
    - odpływ wody z pralki - zacisk fazowy
    - zacisk fazowy - zacisk neutralny
    Bo w/g mojej oceny problemem jest nie uszkodzenie pralki tylko uszkodzenie połączeń elektrycznych lub znaczne przeciążenie instalacji w bloku.
    Powstają duże spadki na przewodach powodując odczuwalne prądy upływu do ciała.
  • #15 11483405
    przeme
    Poziom 20  
    Ocena: 91
    Poproś znajomego elektryka niech wykona pomiar impedancji pętli zwarcia .Z wyniku będzie wiadomo czy instalacja jest sprawna.
  • #16 11483449
    retrofood
    K920 napisał:

Dlaczego bez sensu ? Mierzyć mierzy a pomiar wykonałem kilkakrotnie.

Ale nie wiadomo co mierzy. Mierniki cyfrowe posiadają bardzo dużą rezystancję wewnętrzną. Gdybyś mierzył woltomierzem analogowym (wskazówkowym), wyniki będą diametralnie inne. Dlatego też posługując się multimetrem cyfrowym, należy obciążyć badany obwód, aby mierzyć napięcie a nie potencjały.
  • #17 11483510
    przeme
    Poziom 20  
    Ocena: 91
    Zgadzam sie z kolegą retrofood.Jeśli to instalacja typu TN-C to przewód N jest przewodem ochronnym .W momencie nierównomiernego obciążenia faz L1 L2 L3 na przewodzie N może pojawić się napięcie do tego dochodzi instalacja aluminiowa.
  • #18 11483662
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #19 11483756
    zdzisiek1979
    Poziom 39  
    Ocena: 1247
    A zmierz tak sobie miernikiem jeszcze napięcie między kołkiem ochronnym w gniazdku a otworkiem w gniazdku z fazą ( tam gdzie świeci neonówka ) w tym co masz podłączona pralkę.
  • #20 11483758
    K920
    Poziom 12  
    Cytat:

Co pokazuje omomierz w przypadku zwarcia zacisków?

Po około 5 sekundach po zwarciu końcówek omomierz pokazuje 0.5

ad c - połączenie jest w miarę dobre więc problem leży gdzieś indziej.

Czy odpływ z pralki jest stalowy i połączony z baterią w kranie?

Zmierz jeszcze raz napięcia:
    - odpływ wody z pralki - zacisk neutralny
    - odpływ wody z pralki - zacisk fazowy
    - zacisk fazowy - zacisk neutralny
    Bo w/g mojej oceny problemem jest nie uszkodzenie pralki tylko uszkodzenie połączeń elektrycznych lub znaczne przeciążenie instalacji w bloku.
    Powstają duże spadki na przewodach powodując odczuwalne prądy upływu do ciała.

Brak wtyczki od pralki w gniazdku :
    zacisk fazowy-odpływ wody z pralki : 115/118 V pływa
    zacisk neutralny - odpływ : 0V
    zacisk fazowy - kołek : 0V

Wtyczka od pralki w gniazdku, pralka wyłączona:
    zacisk fazowy-odpływ wody z pralki : 105 V
    zacisk neutralny - odpływ : 20 V
    zacisk fazowy - kołek : 60V

W obu przypadkach zacisk fazowy i neutralny pokazują 240 V.
    Żeby mnie nie źle zrozumiano - jako przewód neutralny rozumiem drugi przewód w gniazdku a nie kołek.

Odpływ z pralki mam gumowy - tylko złączka jest metalowa.
  • #21 11483800
    zdzisiek1979
    Poziom 39  
    Ocena: 1247
    Jeśli mierzysz napięcie w gniazdku i masz wynik taki że między fazą a kołkiem ochronnym 0V to albo kołek ( PE ) nie jest podłączony albo przewód PE w rozdzielni wisi sobie w powietrzu :D Jeśli masz TN-C tak jak w tytule to między bolcem ochronnym a fazą musisz mieć napięcie mniej więcej 230V tak jak miedzy fazą a N w ów gniazdku.
  • #22 11483828
    K920
    Poziom 12  
    Chyba wisi bo akurat łazienka jest po remoncie a pozostałe gniazdka robiłem sam i tam jest prawidłowo. Przyjdzie fachman w poniedziałek co robił łazienkę to go zapytam gdzie podłączył trzeci przewód a raczej do czego.
  • #23 11483845
    Jacek Rutkowski
    Poziom 28  
    Jeśli bolec jest w powietrzu to dalsza dyskusja nie ma sensu. Z opisu instalacji wywnioskowałem że masz zrobione "zerowanie" pralki a nie wini PE w powietrzu.
    Rozwiązaniem jest podłączenie PE pralki do neutralnego.
  • #24 11485813
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #25 11492326
    K920
    Poziom 12  
    Jak stawiali budynek to dali trzeci przewód tylko do niczego go nie podłączyli.
    Po ciężkich bojach i paru brzydkich słowach podłączyłem pod kołek przewód powrotny.
    I problem znikł - pralka przestała kopać , nie mam napięć pomiędzy pralką a kanalizacją jak było w moim poście wyżej.
    Dziwne.
  • #26 11492483
    TWK
    Specjalista elektryk
    Ocena: 509
    K920 napisał:
    Po ciężkich bojach i paru brzydkich słowach podłączyłem pod kołek przewód powrotny.
    I problem znikł - pralka przestała kopać , nie mam napięć pomiędzy pralką a kanalizacją jak było w moim poście wyżej.
    Zwracam uwagę, że po takiej pracy koniecznie jest wykonanie wymaganych normą pomiarów ochrony przeciwporażeniowej!!!
  • #27 11492508
    K920
    Poziom 12  
    Tylko czym ? Dysponuję tylko miernikiem elektronicznym oraz neonówką. Tyle ile potrafię się posługiwać tym sprzętem to zrobiłem. Przewody połączyłem prawidłowo. A potrafię odróżnić przewód fazowy od przewodu powrotnego.
  • #28 11492509
    retrofood
    K920 napisał:
    Jak stawiali budynek to dali trzeci przewód tylko do niczego go nie podłączyli.

To akuratnie mogło być zasadne na pewnym etapie wykonawstwa instalacji, dlatego wstrzymałbym się z używaniem grubych słów. Może nie mieli do czego?
    I tak samo wcale nie znaczy, że to co Ty uczyniłeś, zrobiłeś dobrze.

Zachodzi tutaj 3.1.15. Brak wystarczającej liczby informacji umożliwiającej zajęcie merytorycznego stanowiska przez innych Użytkowników forum.

K920 napisał:
    Przewody połączyłem prawidłowo. A potrafię odróżnić przewód fazowy od przewodu powrotnego.

Nie jestem tego pewny, tym bardziej, że przewód powrotny nie istnieje.
  • #29 11492558
    K920
    Poziom 12  
    Użyłem terminu przewód powrotny czyli chodzi mi o przewód który nie jest pod napięciem. Wy tutaj nazywacie go PEN.

Dodano po 7 [minuty]:

Tak czy siak - dziękuję Wszystkim za poświęcony mi czas i pochylenie się nad moim problemem.

Kolega Retrofood ma rację - za dużo niewiadomych.
  • #30 11492634
    retrofood
    K920 napisał:

Kolega Retrofood ma rację - za dużo niewiadomych.

Bo nie da się odpowiedzieć zaocznie nawet na tak banalny temat ze 100% pewnością. Ten jeden procent niepewności, gdy się nie obejrzy i nie zmierzy instalacji, zawsze będzie stanowił niebezpieczeństwo porażenia.
    A tego nikt by nie chciał.
    Dlatego dla laików jest jedna rada: zleć to komuś, kto ma wiedzę w tym temacie.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z pralką, która powoduje uczucie mrowienia przy dotykaniu metalowego bębna. Po pomiarach napięcia między kołkiem ochronnym a innymi elementami instalacji, stwierdzono obecność napięcia, co sugeruje problem z zerowaniem lub przebiciem w grzałce pralki. Wskazano na konieczność wezwania elektryka do sprawdzenia instalacji TN-C, ponieważ napięcia między przewodami nie powinny występować. Po podłączeniu przewodu neutralnego do kołka ochronnego problem zniknął, co sugeruje, że instalacja była nieprawidłowo wykonana. Użytkownicy podkreślili znaczenie wykonania pomiarów ochrony przeciwporażeniowej po dokonaniu zmian w instalacji.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA