logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak podłączyć przewody alarmu w skuterze? Instrukcje i schematy montażu

DjRappo 02 Lis 2012 21:35 1959 5
  • #1 11481302
    DjRappo
    Poziom 10  
    Ocena: 3
    Witam, na początek dodam że nie znalazłem tematu który rozwiążę mój problem.
    Dołączam skany instrukcji montażu alarmu i instalacji mojego skutera, podłączyłem alarm do aku i do kierunków, jak włączam alarm to kierunki mrygają także ok, ale nie wiem gdzie pozostałe przewody podłączyć czyli pomarańczowy, niebieski, różowy i szary. bardzo proszę spojrzeć na schematy tam jest gdzie maja iść ale nie wiem gdzie mam szukać tych przewodów i nie wiem czy potrzebuje tego przekaźnika n/c. Proszę o jakieś pokierowanie mnie gdzie i jakich mam szukać przewodów. Czekam na odp.( jestem dość kiepski w elektronice także proszę używać prostego języka)

Aby zobaczyć materiał na tym forum musisz być zalogowany Aby zobaczyć materiał na tym forum musisz być zalogowany Aby zobaczyć materiał na tym forum musisz być zalogowany
  • #2 11481466
    Błażej
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 3625
    Coś mi się te opisy nie zgadzają. Na obrazku jest brązowy, którego nie ma opisanego w tabelce. To samo z niebieskim.
    A resztę masz dość dobrze opisaną w instrukcji. Nic ponadto nie można dodać.

PS. Jeśli sobie nie radzisz - przyjedź, pomogę. Daleko nie masz.
  • #3 11481534
    DjRappo
    Poziom 10  
    też nie wiem o co chodzi z tym brązowym, (chinolom tłumaczenie nie wyszło?) tylko że nie wiem jakie kabelki i gdzie ich szukać, bo np podłączenie zółtych do + kierunków to łatwe ale może jakoś spróbuje mi ktoś wytłumaczyć gdzie te kabelki po podłączać

Dodano po 1 [minuty]:

dzięki za ten P.S. ale skuter mam rozłożony prawie że na części pierwsze :)

Dodano po 2 [minuty]:

i wytłumacz mi słowo "wysterować" jakbyś mógł, w pkt. 3 to jest
  • #4 11481588
    Błażej
    Wysterowanie, to inaczej zasilenie przekaźnika tak, by poprzez odpowiednią konfigurację styków (NO lub NC) uzyskać pożądany sygnał na jego stykach.
    Masz przecież schemat, a tam tabelki załączeń i widać, co się załącza, a co rozłącza po przekręceniu stacyjki. Ty musisz te obwody zdublować przekaźnikami (wbudowanymi lub dodatkowymi), by uzyskać stan, jakby kluczyk był w stacyjce. Musisz wiedzieć, czym jest załączany przekaźnik rozrusznika (plusem, czy masą), czy nie jest dodatkowo blokowany (wymagane wciśnięcie hamulca do rozruchu, czujnik rozłożonej stopki), jakim stanem jest blokowany moduł zapłonowy.
    Sprawa do ogarnięcia miernikiem i żarówką.
  • #5 11481830
    DjRappo
    Poziom 10  
    tak może to i jest łatwe ale nie dla mnie, alarm dostałem od poprzedniego właściciela, a w serwisie za montaż zawołali mi 100zł. no to sam to montuje, jak mogę sprawdzić czym jest załączany przekaźnik rozrusznika i jak on wygląda i gdzie jest ten przekaźnik, u mnie trzeba jeszcze wcisnąć hamulec
  • #6 11481878
    Błażej
    DjRappo napisał:
    jak mogę sprawdzić czym jest załączany przekaźnik rozrusznika i jak on wygląda i gdzie jest ten przekaźnik

3.1.17. Zabronione jest publikowanie wpisów obniżających ogólny poziom dyskusji, wynikających z lenistwa lub zawierających roszczeniowy charakter wypowiedzi.

Na forum wymagamy znajomości choć podstaw zagadnienia, o którym się dyskutuje. Jeśli nie wiesz, jak wygląda przekaźnik i jak sprawdzić, czym jest sterowany, a są to właśnie podstawy, to należy się jeszcze dokształcić.
REKLAMA