logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Podłączenie alarmu w skuterze Suzuki - wyzwolenie masą i kierunkowskazy

zurs 20 Kwi 2006 15:00 1455 7
REKLAMA
  • #1 2547340
    zurs
    Poziom 18  
    Ocena: 27
    Witam montuje alarm w skuterze suzuki i od centralki alarmowej wychodzą kable o oznaczeniu na schemacie ''wyzwolenie masą'' a drugi ''do masy'' gdzie mam je podpiąć? noi mam też problem z kablem do kierunków jest on jeden jak mam go podpiąć?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 2547391
    lasicowski
    Poziom 12  
    Pomoge Ci troszkę.Jak jest jeden kabel do kierunkowskazów to należy zastosować 2 diody prostownicze żeby odseparować lewą strone od prawej czyli z tego kabelko jedna dioda do lewych a druga do prawych.Masa wiadomo do masy czyli minus akumulatora lub gdziekolwiek do metalowej obudowy jeżeli takowa jest w tym skuterze.Wyzwolenie masą znaczy że jest to wejście alarmowe załączne masą.Jak masz dodatkowy czujnik np uderzeniówka to tam podłaczasz sygnał z niego.Nie wiem co to za alarm wiec moge się mylić co do ostatniego.Pozdrawiam skuterkowców ;)
  • REKLAMA
  • #3 2548038
    zurs
    Poziom 18  
    zrobiłem tak jak mi powiedziałeś z tymi diodami do kierunków tylko jak to teraz podpiąć, dokopałem się do kierunku lewego i prawego na przodzie i do nich idą trzy kable, jeden rozdziela się na dwa i idzie do obu kierunków natomiast dwa pozostałe idą jeden do lewego a drugi do prawego kierunku, mam te 2 kable od alarmu podpiąć do tych kabli co idą oddzielnie do L i P kierunku? czy może mam podpiąc te kable w innym miejscu?
  • REKLAMA
  • #4 2548275
    alster1
    Specjalista - CCTV i Alarmy Stacjonarne
    Ocena: 540
    Musisz sprawdzić na którym z tych kabli pojawia się plus 12wolt po włączeniu kierunkowskazu.
    Najprościej bierzesz żarówkę z dwoma przewodami i jeden dotykasz do masy - metalowej części skutera, a drugim dotykasz po kolei do przewodów od kierunkowskazów. Robisz to wszystko na włączonym kierunkowskazie, tam gdzie kontrolka będzie migać masz się podpiąć z alarmem.
  • #5 2548352
    zurs
    Poziom 18  
    i te dwa przewody od alarmu mam podpiąć do przewodów w których będzie +12v tak?
  • #6 2548378
    alster1
    Specjalista - CCTV i Alarmy Stacjonarne
    Ocena: 540
    Jeden przewód z alarmu (od kierunkowskazów podpinasz pod dwie diody, z jednej diody przewód podpinasz pod lewy kierunkowskaz a drugi pod prawy kierunkowskaz. Musisz sprawdzić na obu kierunkowskazach na którym przewodzie miga kontrolka i podpiąć się pod te przewody.
  • REKLAMA
  • #7 2548489
    zurs
    Poziom 18  
    ok rozumiem jednak jeszcze jest kabel do rozrusznika na schemcie pisze ''do zasilania rozrusznika + lub -'' to jest jasne ale drugi kabel pisze ''do rozrusznika'' ten gdzie mam podpiąć?

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji omawiano podłączenie alarmu w skuterze Suzuki, ze szczególnym uwzględnieniem przewodów oznaczonych jako "wyzwolenie masą" oraz "do masy" oraz problemu z jednym kablem do kierunkowskazów. Zalecano podłączenie przewodu masy do ujemnego bieguna akumulatora lub metalowej obudowy skutera. "Wyzwolenie masą" oznacza wejście alarmowe aktywowane przez podanie masy, np. z czujnika uderzeniowego. W przypadku jednego przewodu do kierunkowskazów sugerowano zastosowanie dwóch diod prostowniczych, które separują sygnały lewej i prawej strony. Podłączenie do kierunkowskazów wymagało zidentyfikowania przewodów, na których pojawia się +12V podczas migania kierunkowskazów, co można sprawdzić za pomocą żarówki testowej. Przewody alarmu do kierunków należy podłączyć do tych przewodów, które dostarczają sygnał +12V. Pojawiły się także pytania o podłączenie przewodów do rozrusznika, jednak bez schematu lub modelu alarmu trudno było udzielić precyzyjnej odpowiedzi.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA