Czy wolisz polską wersję strony elektroda?
Nie, dziękuję Przekieruj mnie tamCytat:MOSFET (Metal-Oxide Semiconductor Field-Effect Transistor) – technologia produkcji tranzystorów polowych z izolowaną bramką
majki1995 napisał:W takim wypadku, dlaczego tranzystor się spalił, po uszkodzeniu MOSFETa izolacja przestała spełniać swoje zadanie?
Rezystory i kondensatory nie wyglądają na przepalone ale czy np. dioda i stabilizator mogły się uszkodzić?
Cytat:I 60A chyba w bajkach
Cytat:Ważna jest temperatura obudowy tranzystora lub samego złącza, nie otoczenia.
majki1995 napisał:Wiem, ale w takiej temperaturze znajduje się radiator wielkości układu (ok. 8x5x5cm) który obiera ciepło z MOSFETa
majki1995 napisał:Cz gdybym połączył równolegle 2lub 3 takie tranzystory to prąd maksymalny wzrośnie odpowiednio 2-3 razy?
Cytat:A nie lepiej zastosować magiczny element, który zwie się bezpiecznik? Dobrany do prądu obciążenia o charakterysyce szybkiej powinien skutecznie zabezpieczyć mosfeta.
Cytat:Teoretycznie możesz połączyć ròwnolegle tranzystory, ale pamiętaj, że nawet z tej samej serii każda sztuka będzie się ròżnić. To z kolei będzie wymagać rozbudowy układu.
Cytat:dioda spalona (sprawdziłem miernikiem), można zastąpić taką BAT85 bo w moim elektronicznym nic takiego nie mają?
Cytat:Czy istnieje jakaś opcja poprawy tego urządzenia aby krótkie zwarcie nie powodowało uszkodzenia układu? czy zna morze ktoś jakiś inny lepszy układ?
Marek_elektro napisał:
Inną sprawą jest sprawdzenie układu od wyjścia TLC272 do bramki tranzystora kluczującego (IRFP064), który wydaje się "zbyt oszczędny" przy podanych parametrach regulatora; sterowanie jednym tranzystorem powoduje niepotrzebne straty mocy o czym można poczytać w wielu tematach na forum .