logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Dlaczego CD-Rom Samsung SW-252 sam się otwiera i zamyka? Jak to naprawić?

Kris_412 01 Lut 2005 20:18 3082 16
REKLAMA
  • #1 1188970
    Kris_412
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    Kupiłem Samsunga SW-252 w jakieś połtorej roku temu.....no i mam taki problem że jak wsadze plyte (i czasem bez:P) to mi sie non stop otwiera (cd-rom) bez jakiegokolwiek mojego "rozkazu".Poprostu otwiera i zamyka.
    Robi się tak od niedawna....wkurza mnie to bo gdy coś instaluje przerywa i pokazuje się że nie ma plyty w cd-romie i prosi by ją wsadzić...co wydłuża proces instalacji!
    Co może to powodować,czy to poprostu zabrudzenie i pomoże w tym zwykła płyta czyszcząca? Czy musze oddawać do serwisu? - bo nagrywarka mi jest potrzebna praktycznie codziennie.
    I co moge zrobić by naprawić to w jak najszybszym terminie?
    Thx z góry za pomoc:)
  • REKLAMA
  • #2 1188995
    arnoldk_20
    Poziom 35  
    Ocena: 114
    Mi przyczhodzą na myśli dwie rzeczy uszkodzony mikrostyk od przycisku wysuwania tacki (włacza się pod wpływem drgań)
    Lub jakiś wirus lub tojan .
  • #3 1189345
    krzysieg
    Poziom 25  
    Ocena: 26
    Moze byc przycisk na wykonczeniu szczególnie jesli cicho klika słabo odbija itp .
    Druga mozliwosc to taka ze nie kontaktują styki które sie złaczaja albo rozłaczają przy zamykaniu .
    Są one umieszczone na mechanizmie ...
  • REKLAMA
  • #4 1189624
    Kris_412
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    Przycisk działa jak działał:P...a otwierać tego nie otworze ...mam jeszcze gwarancje....tylko chcialem spytać czy nie da się jakoś inaczej tego załatwić niż oddać do serwisu:/ bo...w serwisie to będe musiał czekać :/ no ale dobra widocznie tak będe musiał zrobic:)
    Thx for All! :)
  • #5 1189978
    doxent
    Poziom 21  
    Ocena: 35
    sproboj podlaczyc naped do zasilacza po wymontowaniu z obudowy, i to najlepiej do innego zasilacza. Pamietam ten objaw chyba z 5 lat temu tez na innym samsungu. Po wyjeciu z obudowy przestal sie samoistnie otwierac. Prawdopodobnie naprezenie przedniego panela+ wibracje powodowalo jakies naciskanie na mikrostyk.
  • #6 1190054
    djwatoo
    Poziom 20  
    Ocena: 10
    Ja bym Samsunga nawet najgorzeszmu wrogowi nie sprzedał.
    Chodzą fajnie jak sie je qpi potem trzeba zmienić.
    Samsing robi dobre ale monitory i FDD
    Radze wystrzegać sie dysków i napędów optyczynych,
    Co do TSTM czyli nowego paktu z Toshhiba polecam jeszcze troche sie wstrzymać.
    Tak w ógle to napędy Samsunga i LiteOna nie są najbardziej żywotne.
  • #7 1190080
    doxent
    Poziom 21  
    Ocena: 35
    Sam uzywam kilka liteonow. Jedna nagrywarka ma chyba ze 3 lata i sprawuje sie idealnie. Pozatym mam tez nagrywarke dvd, combo i inne. Liteony lubia rozwalac plytki szczegolnie jak sie wlozy jakas kiepska ale po usunieciu resztek chodza dobrze.
    Ale faktem jest ze stare Samsungi mialy fatalna mechanike. Taka sama mechanike pchal tez NEC, Ricoh i Creative. Poznac ja po charakterystycznej puszce z tylnym trapezoidalnym wycieciem i wtloczeniami na powierzchni. W srodku sam plastik o jakosci zabawek produkowanych z wanienek dla niemowlat w latach 80-tych. Nie widzialem napedu ktory chodzilby dluzej jak 2 lata a wiekszosc wywalala sie jeszcze na gwarancji lub kilka tygodni po.
  • REKLAMA
  • #8 1190113
    Zbynia
    Poziom 31  
    Ocena: 51
    powinienes się cieszyć że masz gwarancje a nie mysleć jak to naprawiac - napędy po roku czasu już wystarczajaco słabo czytają i nagrywaja szczególnie te tańsze
  • #9 1217124
    djwatoo
    Poziom 20  
    Ocena: 10
    Co do Ricoh-a to twierdze że był to jeden z lepszych napedów jaki miałem.
    Ale mi jakoś sie z domu szybko ulotnił. Ale pooki go miałem to chodził mi dwa lata bez problemu.
    Co do lite-on-ów to ostatnio dla mnie też syf.
    Najlepsze LiteOn-y to były te co miały napis na klace www.liteon.it
    To było 2001-2003 a teraz .........
  • #10 1217305
    Innco
    Poziom 15  
    Moze jakiś trojan lub vir.
  • #11 1266969
    climber
    Poziom 11  
    Ja mam coś podobnego (wysuwa się ,i po 5 sek zamyka.. i od nowa) ...
  • #12 1268079
    c64club
    Poziom 18  
    Ocena: 70
    Nie narzekam na samsóngi. mam 2 nagrychy i cdrom. Odradzam za to LG, philipsy i inne amerykańskie badziewie. znoszą mi tego do naprawy ze 4 razt ytle co dobrych firm (samsóng, teac, plextor sie nie zdarzaja)
  • REKLAMA
  • #13 1268850
    arnie
    Poziom 17  
    Ocena: 8
    Ja bym tam na Lg nie nażekał.... :D Mam nargywarkę LG 16x i powiem szczeże że pracowała chyba już u wszystkich moich znajomych i jak na razie jest najlepszym napędem jaki mam:) LiteOny, Samsungi PHILIPSY sie kryją. A pro po tematu.

Sądze że to moze być własnie uszkodzony mikrostyk na mechanice. Może też być tak że CDrom sam sie wysuwa bo nie potrafi zczytać płyty.

jeśli sie podejżewa wirusy to najpierw należy sprawdzić czy po włożeniu płyty do napędu są takie same objawy gdy komputer jeszcze nie bootoje Wina albo pracuje pod DOS
  • #14 1268914
    Robert B
    Poziom 43  
    Ocena: 1412
    BoBeR/Apidya napisał:
    Nie narzekam na samsóngi. mam 2 nagrychy i cdrom. Odradzam za to LG, philipsy i inne amerykańskie badziewie. znoszą mi tego do naprawy ze 4 razt ytle co dobrych firm (samsóng, teac, plextor się nie zdarzaja)
    - Ortografia Kolego :(
    Mam nieco inne zdanie co co Samsunga:
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic112010.html
    Co do Philipsa i Goldstara (LG) to zgadzam się - tragedia :(
  • #15 1269805
    Xyrovaqs
    Poziom 23  
    Ocena: 30
    Pewnie nic nowego nie wniose do tematu no ale...
    Mam cd-rom samsunga 40x (rocznij 1999) ktory ciagle dziala ale jest to megabadziewie tak czy inaczej :) Nagrywarka teac'a 40x jeszcze na "starej" mechanice dziala cudownie juz spory kawalek czasu (a eksploatowana jest ponadprzecietnie :P), nagrywarka ricoh 8x4x32x robi za czytnik cd-rom (bo z samsungiem to cholery mozna dostac) i tez dziala dobrze :).
    A samootwierajacy sie cd-rom... stawiam na trojana :)
  • #16 1270711
    Electronic0
    Poziom 17  
    Ocena: 5
    djwatoo napisał:
    Ja bym Samsunga nawet najgorzeszmu wrogowi nie sprzedał.

Ja mam nagrywarke Samsung ponad 2 lata i jestem z niej bardzo zadowolony.
  • #17 8978791
    Rob
    Poziom 19  
    Ocena: 33
    Jakby ktoś jeszcze borykał się z problemem samootwierającej się tacki w tym modelu to informuję że:
    - potraktowanie kontaktem switcha do wysuwania oraz dwóch styków OPEN/CLOSE (czujników zamknięcia i otwarcia tacki) nic nie dało
    - natomiast zdjąłem przednią klapkę od tacki i jak ręką odjął
    Występuje pewnie jakieś minimalne mechaniczne blokowanie powodujące nie dokładne domykanie się tacki i tym samym niedokładne zadziałanie styku CLOSE.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik posiada napęd CD-ROM Samsung SW-252, który samoczynnie otwiera i zamyka tackę, co przerywa instalacje i utrudnia codzienne użytkowanie. Przyczyny problemu mogą być mechaniczne, takie jak uszkodzony mikrostyk przycisku wysuwania tacki, niewłaściwe styki czujników OPEN/CLOSE lub minimalne mechaniczne blokowanie przedniej klapki tacki powodujące niedokładne domykanie. Możliwe jest również działanie wirusów lub trojanów, które mogą powodować takie zachowanie. Zalecane jest sprawdzenie działania napędu poza obudową z innym zasilaczem, co może wyeliminować nacisk na mikrostyk spowodowany wibracjami lub naprężeniem panelu przedniego. Wiele opinii wskazuje na niską trwałość mechaniki napędów Samsunga i podobnych marek, co sugeruje konieczność skorzystania z gwarancji i serwisu. Czyszczenie styku kontaktem elektrycznym nie zawsze pomaga. W przypadku gwarancji najlepszym rozwiązaniem jest oddanie napędu do serwisu. Dyskusja porusza także porównania jakości napędów różnych marek, wskazując na LiteOn, Teac, Ricoh, Philips, LG oraz Toshiba jako alternatywy, z różnymi opiniami na temat ich trwałości i jakości mechaniki.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA