logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Identyfikacja elementu J12 na płytce zasilacza ATX - możliwa dioda?

bugmenocik 09 Lis 2012 18:52 1869 9
REKLAMA
  • #1 11509081
    bugmenocik
    Poziom 9  
    Witam.
    Może mi ktoś powiedzieć co to jest(a raczej co to był) za element oznaczony na płytce jako J12, którego zdjęcie zamieściłem poniżej? Czy to jakiś rodzaj diody? Element pochodzi z zasilacza ATX i myślę, że jego uszkodzenie jest odpowiedzialne za natychmiastowe wyłączenie zasilacza po włączeniu.
  • REKLAMA
  • #2 11509101
    jdubowski
    Specjalista - urządzenia lampowe
    Ocena: 2808
    bugmenocik napisał:
    Może mi ktoś powiedzieć co to jest(a raczej co to był) za element

Wygląda na rezystor o małym oporze.

bugmenocik napisał:
    oznaczony na płytce jako J12

W/g oznaczenia zwora - być może to rezystor bezpiecznikowy.
  • #3 11509134
    bugmenocik
    Poziom 9  
    Dziękuję Ci, jdubowski.
    Może mi ktoś jeszcze powiedzieć, czy mogę wymienić ten element na dowolny inny rezystor bezpiecznikowy, czy musi mieć dokładnie takie same właściwości jak ten? Jeżeli musi mieć takie właściwości, to mogę się w jakiś sposób dowiedzieć, jakie są te właściwości?
    Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #4 11509304
    sebek3
    Poziom 30  
    Ocena: 344
    Jak stwierdziłeś, że ten element jest uszkodzony ?
  • #5 11509326
    bugmenocik
    Poziom 9  
    Tak mi się wydaje, jestem (bardzo) początkujący, ale element wyglądał na spalony(nie widać tego tak dokładnie na zdjęciu), dodatkowo płytka pod nim jest ciemna, jakby przypalona. Mylę się?
  • #6 11509371
    mati211p
    Specjalista - HDD i odzyskiwanie danych
    Ocena: 1134
    Wygląda na zwęglony, nie da sie nic z niego odczytać, gdzie ten element w zasilaczu się znajdował, konkretnie w którym miejscu?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #7 11509433
    karolark
    Poziom 43  
    Ocena: 2519
    J12 troche dziwne oznaczenia jak na rezystor .
    To oznacza często styki lub zworę - dobrze odczytałeś ?
  • #8 11509458
    sebek3
    Poziom 30  
    Ocena: 344
    Weź omomierz, i zobacz co pokazuje mierząc ten element.
  • REKLAMA
  • #9 11509519
    mati211p
    Specjalista - HDD i odzyskiwanie danych
    Ocena: 1134
    Teraz pewnie ma rezystancję równą nieskończoność, z takimi rezystorami spotkałem się w zasilaczu, może ten był dołączony do zasilania układu KA7500B, zdarza się że się spalają całkowicie. Przyczyną jest wysychanie kondensatora, co powoduje znaczny wzrost napięcia na zasilaniu tegoż układu w słabej jakości zasilaczach. Trzeba poczekać na informacje od autora z którego miejsca w zasilaczu pochodzi ten element.
  • #10 11509553
    bugmenocik
    Poziom 9  
    Źle odczytałem, bardzo Was przepraszam, faktycznie pod elementem (i to dosyć daleko, nie wiem dlaczego źle odczytałem) jest zwora, oznaczenie elementu zaś to R, tylko jest na tym zwęglonym/przypalonym fragmencie płytki, nie zauważyłem go początkowo. Położenie rezystora zaznaczam na zdjęciu poniżej. Zasilacz to najprawdopodobniej jakiś chiński wynalazek, Megabajt MGB-350S-ATX. Omomierza w tej chwili nie mam i chciałem dodać, że 2 kondensatory również były wymieniane, ponieważ jeden był już "napuchnięty" a z drugiego najprawdopodobniej wylał się elektrolit. (jeden, ten z wylanym elektrolitem jest na lewym dolnym rogu kwadraciku, drugi to taki mniejszy, na prawo od czerwonych kabli.

Zaznaczone czerwonym kwadratem, przepraszam ze taki słabo widoczny. I przepraszam za pomylke w odczytywaniu oznaczenia.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik pyta o element oznaczony jako J12 na płytce zasilacza ATX, który podejrzewa o uszkodzenie odpowiedzialne za natychmiastowe wyłączenie zasilacza. Odpowiedzi sugerują, że może to być rezystor bezpiecznikowy, a nie dioda. Użytkownik zauważa, że element wygląda na spalony, a płytka pod nim jest ciemna. Po dalszej dyskusji, użytkownik przyznaje, że źle odczytał oznaczenie, które faktycznie wskazuje na rezystor (R). Zasilacz to prawdopodobnie model Megabajt MGB-350S-ATX, a dodatkowo wspomniano o wymianie kondensatorów z powodu ich uszkodzenia.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA