pli98 napisał: Bardzo Panie Adamie dziękuję za wyczerpującą odpowiedź. Mieszkam na wsi. wszyscy moi sąsiedzi maja telefony stacjonarne i neostradę. Mniej więcej 300m od mojego domu stoi na betonowym słupku skrzyneczka TP, ten stary kabel na którym kiedyś był telefon biegnie właśnie koło tej skrzyneczki ale nie jest do niej podłączony, bo jak już napisałem telefon odłączyliśmy 10 lat temu a w między czasie Tp coś robiło i właśnie m.in. postawili te skrzyneczki. Od centrali mam 2 KM w lini prostej, a jak by tak drogą liczyć to 4km.
Mógłby mi Pan wytłumaczyć czym różni się ten mój stary kabel od tego nowego? i czy wogóle da radę żeby przez niego poszła neostrada???
Co się dzieje w momencie gdy np. ten kabel się nie nadaje i tp stwierda BMT???
Czy np. mogę na własną rękę wykopać rów pod poprowadzenie nowego kabla, a nawet samemu kupić ten nowy kabel, a oni żeby tylko podłączyli???
Witam Pana Bardzo Serdecznie.
Więc tak... Ten stary kabel, który już ma Pan zakopany jest już nie Pana własności, lecz częścią instalacji teletechnicznej, własność TP. (w momencie, gdy miał Pan poprzednio zakładany telefon, część ta (kabel tel.) weszła w skład infrastruktury TP).
Owszem, mógłby Pan zakupić na tzw. własną rękę kabel tel., jednakże jest on b. drogi i nikt (żadna firma, niestety dla tylko jednego klienta nie będzie inwestowała w kabel wieloparowy - który należało by położyć od centrali,m aż do Pana domu, na całym Odcinku drogi). Taki kabel tel. wieloparowy jest po prostu b.drogi. Rowów poza swoją posesją też bez stosownych zezwoleń nie może Pan wykopwać. Na wszelką instaację telefoniczną musi być zgoda właściwycxh organów Państwowych, a prace te wykonują najczęściej (w sumie tylko) pracownicy firm zewnętrznych współpracujących z TPSA, na której zlecenie pracują.
Tak więc z wiązku z powyższym należałoby wpierw sporawdzić, co to jest za skrzynka o której Pan wspomniał i dopiero potem działać dalej. W związku z tym Proszę Pana - na podstawie poniższego zdjęcia - wskazanie mi czy ta skrzynka, o której Pan wspomniał wygląda tak jak na 1 zdjęciu, czy tak jak na 2 zdjęciu. Proszę o Odpowiedź Pana nsa podstawie zdjęć zamieszczonych poniżej.
Natomiast co do kabla, który leży już w ziemi, owszem możnabyłoby go wykorzystać do budowy części nowej linii tel. (dla Pana nr tel. i9 Neostrady), ale musi on mieć b. dobre parametry techniczne, oraz musi być wystrczajhąco gruby; im grubszy jest przekrój żyły kablowej w nim tym lepiej) - grubsze kable mają lepsze parametry a tym samym bardziej nadają się do szerokopasmowych transmisji (Internetu).
Niestety, wg prawa polskiego, sam telefon jest tylko usługą powszechną (nawet zainstalony przez radiodosrtęp albo przez ISDN lub przez linię kablową - nawet zwielokrotnioną,), a Internet w dalszym ciągu nie jest gwarantowany przez PAaństwo, niestety, nie jest on póki co jeszcze w Polsce usługą powszechną.
Natomiast wracając do temu: Jeżeli rzeczywiście ma Pan do centrali - licząc po kablach, tak blisko, - około 4km, to oznacza,iż w przypadku,gdy TPSA zainstalowałoby linię telefoniczną w Pana lokalu, oraz pod warunkiem,iż linia ta byłaby zdana do szybkich transmisji Internetu (grube, niezwielokrotnione niczym łącze), to wówczas na mniej więcej odl. 4km od centrali mógłby Pan śmiało korzystać nawet z 1Megowej Opcji Neostrady.
Aby Neostrada chodziła prawidłowo w każdej pogodzie, należy tak dobrać OPCJĘ Neostrady do parametrów linii, aby parametry linii nie miały wartości granicznych dla
danej Opcji Neostrady (tłumienie ma być do ok. 50 dB, natomiast S/N powyżej 10 dB - oczywiście na obu końcach linii).
Jednakże wracając do tematu. Samo to, iż miał Pan kiedyś tel. na tzw. kabel w dom i że w Pana domiu jest instalacja tel. oraz to,iż do Pana domu biegnie przyłącze (ten stary kawełek kabla tel.) to jescze o niczym, dla TP, nie świadczy. A to,że mieszka Pan - podobnie jak ja z resztą, na wsi to jeszcze oznacza, to iż na wymianę lub rozbudowę okablowania poczeka Pan i inni Klienci jeszcze co najmniej kilka lat, niestety wszelkie nowe inwestycje w TPSA są wstrzymane, m.in. przez kryzys. Dlatego też w Pana przypadku jedynym ratunkiem, aby Pa mógł miec "tel. na kabel" + Neostradę, jest to, iż w ziemi w kablach tel., magistralnym,rozdzielczym,oraz przyłączu, monterzy znajdą choć 1 parę kablową wolną i zdatną do użytku,i to o właściwych pood Neostradę parametrach. PS: Neostrada do prawidłowego funkcjonowania potrzebuje linii (pary kablowej) o dobrych lub bardzo dobrych parametrach.
A teraz Prosiłbym Pana o zerknięcie na poniższe fotki, załączone w linkach i odpowiedź na pytanie postawione przeze mnie powyżej. Na której fotce jest skrzynka taka sama lub o podobnej budowie (chodzi mi o tę skrzynkę, którą Pan wspomniał w swoi,m poście-chodzi mi głównie o jej wygląd; a po wyglądzie spróbuje okreslić jej zawartość). Tak więc jeszcze raz Proszę Pana o Odpowiedź na to pyt.
Oto linki do zdjęć:
https://obrazki.elektroda.pl/3_1256829624.jpg
https://obrazki.elektroda.pl/64_1256829624.jpg
Wracając jeszcze do tematu, jeśli TP stwierdzi w danej chwili BMT, to zgłoszenie Pana jest zamykane z powodu BMT na świadczenie usług po stronie Operatora. A Pana zgłoszenie będzie dopiero mogło być ponownie otwarte i zrealizowane w momencie pojewienia się po stronie Operatora warunków technicznych. Jednym słowem, zgłoszenie wtedy tafia na listę zgłoszeń oczekujących na realizację z powodu aktualnego występienia BMT.
To na razie tyle, teraz czekam na Pana Odpowiedź i informacje dot. w/w kwestii.
Pozdrawiam Pana.
-Adam-