logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Dekoder programowy Dolby ProLogic II na PC - jak słuchać stereo w Dolby?

vard 02 Lut 2005 18:59 2247 15
REKLAMA
  • #1 1191940
    vard
    Poziom 13  
    Ocena: 25
    Dolby ProLogic do komputera ---- czy istnieje jakiś dekoder programowy systemu Dolby ProLogic II tak by można było słuchać dźwięku stereo w dolby na kompie :please:
  • REKLAMA
  • #2 1192199
    micas7
    Poziom 15  
    Ocena: 2
    Wbudowane w programy takie jak Cyberlink PowerDVD(jakościowo nie bardzo),Intervideo WinDVD(jakość-lepiej i jak sie dokopiesz do samego filtru to dużo opcji do ustawiania),ostatni ffdshow-ten jest darmowy,ale potrzebuje dużo mocy obliczeniowej,choć jakościowo najlepszy-wenętrzne prztwarzanie 32bit i możliwość noise shapeing'u
  • REKLAMA
  • #3 1192883
    vard
    Poziom 13  
    a czy w jakiś sposób można mp3 posłuchać w dolby
  • #4 1192906
    micas7
    Poziom 15  
    No właśnie w tych programikach WinDVD i PowerDVD,a ffdshow jest filtrem prez który możesz przepuścic wszystko co odtwarza cokolwiek korzystające z filtrów direct show
  • #5 1195592
    vard
    Poziom 13  
    I mówisz że MP3 będzie słychać przestrzennie w dolby no to pięknie musze to wypróbować byłem niedawno u kumpla on ma wieże ze systemem prologic II i puścił mi kawałek koncertu orkiestry symfonicznej i choć to nie mój rodzaj muzy to efekt był piorunujący dlatego poruszyłem ten temat jak to u siebie przetestuje to się odezwę
  • REKLAMA
  • #6 1196545
    nervosol
    Poziom 13  
    Mówisz o samej muzyce w mp3 czy o video koncertach z dźwiękiem mp3? niestety ale muzyka aby byla słyszana z efektem dolby pro logic musi być również tak nagrana a więc płyta CD z której zrobiono mp3 musiała by być nagrana w dolby inaczej nie bedzie efektu przestrzennego dolby. Puki co niezbyt dużo płyt jest nagranych w dolby czasami muza symfoniczna. Natomiast video koncerty prawie zawsze.
  • #7 1196707
    ropi
    Poziom 23  
    Ocena: 60
    nervosol napisał:
    (...)płyta CD z której zrobiono mp3 musiała by być nagrana w dolby(...)

A jaki to format CD?
  • REKLAMA
  • #8 1196807
    micas7
    Poziom 15  
    kolego-Nervosol-jeśli uzywa się dpl II w trybie muzyka to nie musi to być specjalnie przygotowany materiał...zresztą jak juz pisałem system Hafflera-Gerzona opiera się na róznicy faz między kanałami a ta jeśli jest to nagranie choćy stereo-istnieje zawsze,nawet w sztucznych elektronicznych dźwiękach. :)
  • #9 1197138
    nervosol
    Poziom 13  
    Wydaje mi się, że jeżeli ktoś pisze o dolby pro logic II to ma na myśli płyty nagrane w surround na których np pisze że są w tym systemie a nie przetwarzanie "zwykłego stereo" na niby surround
  • #10 1197271
    micas7
    Poziom 15  
    Przetwarzanie jakiegokolwiek stereo(nawet tego co ma dopisane surround) zawsze będzie "niby surround".Prawda jest taka że nawet dyskretne systemy(nie matrycowe),stosowane obecnie na szeroką skalę-też są "niby dzwiękiem dookólnym"-jednymi z nielicznych systemów nagrywania,kodowania i odtwarzania jakie są na prawdę dookólne i które są oparte na przesłanakach tego jak słyszymy-są ambiophony i ambisonics...
  • #11 1198541
    vard
    Poziom 13  
    Kombinowałem z Power DVD ale nic to nie dało , ani MP3 ani koncert Metaliki nagrany w mpg wszystko w stereo nic przestrzeni , może rzeczywiście musi to być zapis w dolby a może powinien być jakiś specjalny dekoder programowy dolby ?
    Może ktoś ma taki dekoder programowy na kompa ?
  • #12 1201898
    vard
    Poziom 13  
    power DVD jest OK dzwięk jednak jest przestrzenny choć trohe oszukany ale jednak daje niezłe wrażenia
  • #13 1205911
    micas7
    Poziom 15  
    Żeby PowerDVD lub WinDVD działały z wszystkimi opcjami-musisz mieć pełną wersję typu platinum itd...albo cracka do triala....ale tego nie napisałem
  • #14 1207787
    vard
    Poziom 13  
    poszukam i sprawdze oczywiście w celach naukowych :ok:
  • #15 1208269
    micas7
    Poziom 15  
    Cele naukowe przedewszystkim! ;) Do tego często żeby uruchomic przetważanie na 4,6,7 itd kanałów należy w mikserze karty ORAZ WINDOWSOWSKIM ustawić odpowiedni schemat głośników-bez tego programy te nie rozpoznają karty wielokanałowej
  • #16 1216114
    vard
    Poziom 13  
    tak tak już to wykumałem :spoko:

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy możliwości odsłuchu dźwięku stereo w systemie Dolby ProLogic II na komputerze za pomocą programowych dekoderów. Wskazano, że popularne programy takie jak Cyberlink PowerDVD i Intervideo WinDVD posiadają wbudowane dekodery Dolby ProLogic II, przy czym WinDVD oferuje lepszą jakość i więcej opcji konfiguracji. Darmowy filtr ffdshow również obsługuje dekodowanie Dolby ProLogic II, jednak wymaga dużej mocy obliczeniowej i oferuje wysoką jakość dzięki 32-bitowemu przetwarzaniu i możliwości noise shaping. Aby uzyskać efekt przestrzenny, materiał audio musi być nagrany w systemie Dolby ProLogic II; zwykłe stereo lub mp3 bez takiego kodowania nie zapewni prawdziwego efektu surround, choć system Hafflera-Gerzona może generować przestrzenność na podstawie różnic fazowych między kanałami. Użytkownicy zauważyli, że aby programy dekodujące działały poprawnie, konieczne jest ustawienie odpowiedniego schematu głośników w mikserze karty dźwiękowej i systemie Windows. Pełne wersje programów (np. PowerDVD Platinum) oferują pełną funkcjonalność dekodowania, podczas gdy wersje trial mogą być ograniczone. W praktyce odsłuch koncertów symfonicznych lub nagrań surround daje lepsze efekty niż zwykłe stereo mp3.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA