logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Dlaczego lampa na suficie pokazuje dwa plusy przy wyłączonej żarówce?

michalzareba0001 16 Lis 2012 13:57 3105 4
REKLAMA
  • #1 11535688
    michalzareba0001
    Poziom 2  
    Witam, mam taki problem ktory porzechodzi moje pojecie o elektryce.
    Sytuacja wyglada nastepujaco - mam w domu lampe (na suficie) - kiedy zarowka (40W) jest zgaszona sprawdzam prad przy oprawce i mam 2 plusy, plus idzie tez przez wlacznik w scianie. Wlaczam zarowkie, przykladam probowkie okazuje sie ze nie mam zadnego plusa, ani przy oprawce, ani we wlaczniku, A ZAROWKA SIE SWIECI!!!

Mnie sie to w glowie nie miesci, caly dzien sie dzis zastanawiam o co kaman?

Ma ktos jakis pomysl?
    Czym to moze byc spowodowane?

Z góry dzieki i pozdrawiam
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 11535793
    adamkol45
    Poziom 17  
    Ocena: 61
    Po 1. Nie "plus" tylko fazę L.
    Po 2. Z opisu wnioskuję że masz założony wyłącznik na przewodzie neutralnym. Faza podana jest na stałe do oprawki. Przy wyłączonym świetle i wkręconej żarówce faza przechodzi przez żarówkę i probówka "zapala się", także przy wyłączniku. Po załączeniu światła obwód się zamyka, probówka może się nie zapalać, ale prąd w obwodzie płynie, dlatego żarówka świeci.

Nawiasem mówiąc sytuacja gdy wyłącznik odcina ciągłość przewodu neutralnego a nie fazowego jest niedopuszczalna - grozi porażeniem przy wymianie żarówki!
    Dlatego skoro już o tym wiesz to powinieneś to zmienić (nie osobiście jeśli nie wiesz jak to zrobić)

Pozdrawiam :)
  • REKLAMA
  • #3 11535800
    MrMazi
    Poziom 16  
    Ocena: 69
    Bo masz włącznik zamontowany na przewodzie neutralnym a nie fazowym. Błąd w sztuce.
  • REKLAMA
  • #4 11535848
    michalzareba0001
    Poziom 2  
    Dzieki Adamkol, jest tak jak mowisz najprawdopodobniej, ale dzwonie po elektryka, bo ja tam w scianie (przy wlaczniku) mam tylko jeden kabel (ten neutralny) i nawet nie chce mi sie zastanawiac co jak i w ktorej puszce jest zle podlaczone.

Ale jak dla laika to ciagle nie moge zrozumiec jak to jest ze zarowka sie swieci, a probowka nie...
    ...no ale komputer tez nie wiem jak dziala - a uzywam ;-)

pozdrawiam
  • #5 11535987
    Akrzy74
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 1504
    Na tym forum nie ma aprobaty na zdziczałą polszczyznę! Zabronione jest publikowanie wpisów naruszających zasady pisowni języka polskiego, niedbałych i niezrozumiałych!
    To jakiś język tropikalny- tego nie da się czytać...
REKLAMA