logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Podwójny wyłącznik + 6 żarówek czy tak to powinno wyglądać?

BiLsOn 24 Sie 2022 18:23 672 20
REKLAMA
  • #1 20158956
    BiLsOn
    Poziom 10  
    Witam.
    Z góry przepraszam jeśli powielam temat.
    Tak jak przedstawiłem to w tytule rozchodzi się o podwójny wyłącznik + 6 żarówek. Do tej pory miałem to podłączone i działało wszystko ok, jednakże po wyłączeniu światła napięcie w oprawce nadal było co trochę mnie niepokoi, gdyż z tego co czytam jest to niepoprawne. Tak więc dzisiaj to rozebrałem, żeby sprawdzić gdzie jest popełniony błąd. Na tą chwilę mam 3 luźne przewody na suficie oraz 3 na ścianie od wyłącznika. Sprawdziłem napięcie i występuje ono tylko na jednym przewodzie (czarny) na suficie. I pytanie brzmi czy to jest ok? Czy ktoś coś pomieszał w puszce czy jak? Blok był stawiany ok. 40 lat temu jeśli ma to znaczenie.
  • REKLAMA
  • #2 20158965
    sosarek

Poziom 43  
    Ocena: 15532
    Skoro to podwójny włącznik i była możliwość załączenia części oświetlenia z jednego klawisza a reszty z pozostałej to coś źle sprawdzasz - to po pierwsze.
    Po drugie - co to za lampa, z metalową obudową?
    Konto firmowe:
    Z
    Pka, Poznań, 60-850
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #3 20158976
    BiLsOn
    Poziom 10  
    Lampa typu pająk, raczej dość popularna dzisiaj. Oprawki są z tworzywa jakiegoś.
  • #4 20158980
    sosarek

Poziom 43  
    Oprawki oprawkami ale lampa pewnie metalowa?
    Co skłoniło nagle do sprawdzania dlaczego w oprawkach jest napięcie?
    Konto firmowe:
    Z
    Pka, Poznań, 60-850
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #5 20158992
    BiLsOn
    Poziom 10  
    Sam to wszystko zmontowałem i już wtedy wiedziałem, że napięcie nadal jest mimo wyłączonego światła. Nie miałem już chęci na dalszą zabawę z tym więc zostawiłem temat. Dzisiaj do tego wróciłem i coś mi nie pasuje dlatego pytam tutaj. Jeśli przewody włącznika są luźne to jak napięcie może być na suficie? Lampa jest odłączona w tej chwili także jaki ona ma teraz wpływ?
  • REKLAMA
  • #6 20159019
    sosarek

Poziom 43  
    Pokaż co masz w tej chwili, oznacz na których żyłach masz napięcie.
    Konto firmowe:
    Z
    Pka, Poznań, 60-850
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #7 20159035
    DiZMar
    Poziom 43  
    Ocena: 6648
    Przy wyłączonym wyłączniku nie powinno być napięcia na którymkolwiek kablu z sufitu. Napięcie powinno pojawiać się po przełączaniu wyłącznika w pozycję włączono. Koniec, kropka.
  • #8 20159047
    BiLsOn
    Poziom 10  
    Podwójny wyłącznik + 6 żarówek czy tak to powinno wyglądać? Podwójny wyłącznik + 6 żarówek czy tak to powinno wyglądać?
    Tak to wygląda na tą chwilę. Jedynie napięcie jest na czarnym przewodzie. Środkowy pierwsze foto. Zmierzyłem i jest jakieś 150V niby
  • #9 20159068
    DiZMar
    Poziom 43  
    Względem czego je mierzysz. Sprawdź najlepiej żarówka na kablach. Omomierz może wprowadzać w błąd. Chociaż jak wyłącznik odłączony to nawet śladowego napięcia nie powinno być. Z wyłącznikem w pozycji wył. też nie powinno być.
  • #10 20159084
    BiLsOn
    Poziom 10  
    Nie mam pod ręką takiego zestawu z żarówką, ale biorąc pod uwagę że wcześniej śmigało na tym 6 żarówek to można założyć że jest ok? Probówka nie wskazuje napięcia na żadnym innym przewodzie. Coś czuję że to historia dla fachowca będzie :)
  • REKLAMA
  • #11 20159089
    DiZMar
    Poziom 43  
    BiLsOn napisał:
    Probówka nie wskazuje napięcia na żadnym innym przewodzie.

To czym i względem czego (powtarzam pytanie) stwierdziłeś?
    BiLsOn napisał:
    Zmierzyłem i jest jakieś 150V niby

Jeżeli jest 150 V to nie można czegokolwiek zakładać a zwłaszcza, że jest OK!
    BiLsOn napisał:
    wcześniej śmigało na tym 6 żarówek to można założyć że jest ok?
  • #12 20159106
    BiLsOn
    Poziom 10  
    czarny przewód na którym jest napięcie z niebieskim bądź brązowym. Na jednym i drugim wynik był bardzo podobny ok. 150V
  • #13 20159115
    DiZMar
    Poziom 43  
    BiLsOn napisał:
    czarny przewód na którym jest napięcie z niebieskim bądź brązowym. Na jednym i drugim wynik był bardzo podobny ok. 150V

Nie powinno być tego napięcia. Domyślam się, że zestaw z żarówką by nie zaświecił. Jest upływność do fazy. Jednak trzeba to zlikwidować dla własnego bezpieczeństwa.
  • REKLAMA
  • #14 20159135
    BiLsOn
    Poziom 10  
    Dodam tylko, że przed zdemontowaniem tego wszystkiego również mierzyłem napięcie ale przy włączniku światła i wtedy napięcie było ok. 220V jeśli ma to jakieś znaczenie.
  • #15 20159568
    Brivido
    Poziom 34  
    Ocena: 430
    A jak zewrzesz w puszce te przewody to pojawia się pełne 230V? Czy w tej puszce pokazuje Ci gdzieś fazę? Może ona sterować tylko przewodem neutralnym, a fazę przy suficie masz wtedy na stałe.
  • #16 20159724
    BiLsOn
    Poziom 10  
    W puszce w tej chwili nie mam żadnego napięcia. Na moją logikę właśnie tak to do tej pory działało. Czyli faza na stałe przy suficie, a sterowanie przewodami neutralnymi. Trochę się zdziwiłem, że wskazuję napięcie 150V, ale po złączeniu wszystkiego działa także... Sprawdzę dzisiaj co się dzieje po połączeniu przewodów w puszce.

EDIT: Po złożeniu wszystkiego w puszcze od włącznika napięcie jest normalne 230V. Tzn podłączyłem włącznik światła tak jak był.
  • #17 20159810
    Brivido
    Poziom 34  
    Ocena: 430
    Warto by było to pozamieniać, masz puszkę pod sufitem czy jakąś CPRke główną? Widzę, że przewód w puszcze w dół idzie, chyba, że to odwrócone.
  • #18 20160160
    BiLsOn
    Poziom 10  
    Wszystko idzie w dół, tak to było robione ponoć. Czy jest jakaś puszka? Nie mam pojęcia. Musiałbym zapytać elektryka który robił Nam na nowo instalacje w kuchni, zna te bloki dobrze.
  • #19 20160627
    Broonzy
    Poziom 16  
    Ocena: 38
    Pod wyłącznikiem sieciowym na jednym przewodzie dochodzącym "ze ściany" powinno być 230V a nie 150V.
    Wyłącznik powinien być na przewodzie fazowym.
    Po wyłączeniu na żadnym przewodzie dochodzącym do żarówek nie powinno być napięcia.
  • #20 20161268
    BiLsOn
    Poziom 10  
    Wszystko idzie w dół, tak to było robione ponoć. Czy jest jakaś puszka? Nie mam pojęcia. Musiałbym zapytać elektryka który robił Nam na nowo instalacje w kuchni, zna te bloki dobrze.
  • #21 20161309
    sq3evp
    Poziom 39  
    Ocena: 900
    Broonzy napisał:
    Pod wyłącznikiem sieciowym na jednym przewodzie dochodzącym "ze ściany" powinno być 230V a nie 150V.
    Wyłącznik powinien być na przewodzie fazowym.
    Po wyłączeniu na żadnym przewodzie dochodzącym do żarówek nie powinno być napięcia.

Dokładnie tak się robi - faza do wyłącznika i odbiorniki podłączone do N.
    Poprzez styki wyłącznika podawana faza - nigdy inaczej.
    Miałem sytuację, gdzie "żarówka LED" i świetlówki kompaktowe tez przepalały sie zbyt szybko. Po podłączenie żarówki LED o barwie dziennej (ok 4000K), świeciła za bardzo ciepło. Kilka minut weryfikacji instalacji - tylko w tym jednym pokoju wyłącznik rozłączał N a nie fazy. Po poprawnym podłączeniu wyłącznika poprawiło się - żarówka świecie juz ok 20 lat.
    Niby nie ma to znaczenia, ale jednak ma - poza tym chodzi o bezpieczeństwo użytkowania.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik zgłasza problem z podwójnym wyłącznikiem i sześcioma żarówkami, gdzie po wyłączeniu światła nadal występuje napięcie w oprawce. Po rozebraniu instalacji, użytkownik zauważył trzy luźne przewody na suficie oraz napięcie 150V na czarnym przewodzie. Uczestnicy dyskusji wskazują, że przy wyłączonym wyłączniku nie powinno być napięcia na żadnym przewodzie, a napięcie powinno pojawiać się tylko po włączeniu. Sugerują, że może być problem z podłączeniem przewodów, gdzie faza powinna być podłączona do wyłącznika, a nie neutralny przewód. Użytkownik potwierdza, że po ponownym złożeniu instalacji napięcie wróciło do normy 230V, co sugeruje, że problem został rozwiązany, ale nadal istnieje potrzeba konsultacji z elektrykiem.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA