logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Immergas ZEUS MINI - kocioł co pewien czas się wyłącza

FOSGEN1 19 Lis 2012 09:03 5649 29
REKLAMA
  • #1 11547075
    FOSGEN1
    Poziom 27  
    Ocena: 334
    Możecie mi rozjaśnić w głowie? Mój kocioł podczas grzania CO mimo nieosiągnięcia zadanej na sterowniku pokojowym temperatury się wyłącza. Tzn. gaśnie płomień, ale pompa w tym czasie pracuje Po pewnym czasie sytuacja się powtarza aż do osiągnięcia zadanej temperatury.
    Czy takie zachowanie kotła jest normalne? Jeśli nie, to jak temu zapobiegać. No i najważniejsze chyba, czy taka praca kotła ma wpływ na zwiększenie zużycia gazu?.
  • REKLAMA
  • #2 11547459
    markmd
    Poziom 25  
    Ocena: 278
    Jaką masz nastawioną temperaturę wody c.o.? Jest to związane z wewnętrznymi nastawami sterownika kotła.
  • #3 11547506
    FOSGEN1
    Poziom 27  
    według skali na pokrętle na 5. Chyba to odpowiada mniej więcej 55 st. ale pewności nie mam
  • #4 11547540
    markmd
    Poziom 25  
    Nie ma powodów do niepokoju. Piec może tak pracować. Jeśli chodzi o optymalizację spalania gazu to musisz to konsultować z serwisem-na odległość nie pomożemy.
  • #5 11547590
    FOSGEN1
    Poziom 27  
    Wiesz, ten serwis to raczej do napraw. Sugerował mi serwisant, żeby pokrętło temp. dać na max. i już. Ale w takim ustawieniu to chyba by mnie rachunki zeżarły. No i mnie zastanawia, czy kocioł aż takiej mocy jest potrzebny do ogrzewania 60m2
  • REKLAMA
  • #6 11547652
    markmd
    Poziom 25  
    Teraz jest małe zapotrzebowanie na ciepło i po nagrzaniu pomieszczeń piec będzie się częściej wyłączał. Moc pieca nic tu nie przeszkadza. Użytkownik decyduje o temperaturze w pomieszczeniu (bądź grzejników), a sterownik pieca stara się optymalizować proces ogrzewania.
  • #7 11547701
    FOSGEN1
    Poziom 27  
    Ale on się wyłącza zanim pomieszczenie zagrzeje się do zadanej temperatury. Skorzystam z Waszej obecności w wątku - jak obliczyć jaki grzejnik powinien być w pokoju 12 m2, 2,80 wysoki, parter nad pustą piwnicą od północy? Budynek nieocieplony i póki co bez szans na to.
  • #8 11547764
    Nemonek
    Poziom 27  
    Ocena: 378
    FOSGEN1 napisał:
    Ale on się wyłącza zanim pomieszczenie zagrzeje się do zadanej temperatury.

I tak ma być. Piec grzeje wodę CO do temperatury nastawionej przez użytkownika, a później wyłącza palnik, inaczej woda zamieniła by się w parę, woda w międzyczasie ma oddać ciepło do otoczenia, dlatego pompka pracuje. Po spadku temperatury wody o kilka stopni, następuje ponowne załączenie palnika. Cykl ten powtarza się do osiągnięcia zadanej temperatury w pomieszczeniu.
    Co do obliczania grzejników, zerknij TUTAJ
  • #9 11548438
    FOSGEN1
    Poziom 27  
    Patrzę na te kalkulatory, ale coś nie wsio kumam.Mam ten grzejnik:
    TAK MI WYGLĄDA, ŻE TO MÓJ

i wychodzi, że jest wystarczający. A raczej nie jest. Może ja coś nie tak wklepuję w ten kalkulator?
  • #10 11551830
    Nemonek
    Poziom 27  
    Troszkę za mało informacji podałeś. Ściany nieocieplone, ale jakie grube, z czego zrobione, ile okien, jakie duże okna?
    Już sam fakt, że ściany są nieocieplone i pomieszczenie jest wysokie (280 cm), wskazuje, że ten grzejnik może okazać się za mały. Mnie z pobieżnych wyliczeń i z przypuszczalnych parametrów wychodzi zapotrzebowanie mocy ok 3 kW. Ale mogę się mylić i dobrze by było gdyby się ktoś jeszcze wypowiedział
  • REKLAMA
  • #11 11554657
    FOSGEN1
    Poziom 27  
    Okno plastik jedno, 2 ściany zewnętrzne ok. 30cm grubości cegła, 2 wewnętrzne, w tym w jednej przebiega komin nieczynnej kotłowni. Pokój na parterze, pod spodem duża pusta piwnica.
  • #12 11560091
    Inżynier49
    Poziom 2  
    Ocena: 1
    Prawdopodobnie posiadasz regulator pokojowy, bez zaawansowanej komunikacji z kotłem, który może tylko włączać i wyłączać palnik w kotle. Immergas stosuje regulatory Delta Dore - Tybox, z wbudowanym sterownikiem PID (poczytaj w Wikipedii). Sterownik realizuje algorytm adaptacyjny - to znaczy kontroluje szybkość wzrostu temperatury pomieszczenia i stosownie do tego reguluje intensywność grzania, włączając i wyłączając palnik "starając się" nie dopuścić do przegrzania - stąd taka praca kotła.
  • #13 11560184
    FOSGEN1
    Poziom 27  
    Mam najprostszy sterownik auraton. W moim przypadku nie zachodzi niebezpieczeństwo przegrzania - raczej w drugą mańkę. Prawdopodobnie mam grzejnik o zbyt małej mocy.
    Vide posty powyżej...
  • #14 11560260
    Inżynier49
    Poziom 2  
    Ocena: 1
    W takim razie sprawdź czy to sterownik pokojowy wyłącza kocioł, czy też sam kocioł (układ modulacji) wyłącza się z powodu osiągnięcia nastawionej na nim temperatury.
  • #15 11560298
    AnTech
    Poziom 31  
    Ocena: 88
    FOSGEN1 napisał:
    Prawdopodobnie mam grzejnik o zbyt małej mocy.

Przekręć gałkę regulacji temperatury na kotle na cyferkę 7. Kocioł nadal będzie pracował z przerwami jak wcześniej, ale grzejnik odda więcej energii cieplnej do pomieszczenia. Ustawienie na 5 to trochę za mało - za niska temperatura wody w obiegu c.o.
  • #16 11560355
    FOSGEN1
    Poziom 27  
    AnTech napisał:
    Przekręć gałkę regulacji temperatury na kotle na cyferkę 7

Zgadujesz czy wiesz? Przy tych temperaturach na zewnątrz?

Inżynier49 napisał:
    W takim razie sprawdź czy to sterownik pokojowy wyłącza kocioł

W pierwszym poście napisałem co się dzieje. Poza tym podałem link do grzejnika jaki mam zamontowany oraz dane pokoju który ma on ogrzać. Może pomóżcie mi określić czy faktycznie i o ile ten grzejnik jest za mały do tego pomieszczenia.
  • #17 11560403
    AnTech
    Poziom 31  
    FOSGEN1 napisał:
    AnTech napisał:
    Przekręć gałkę regulacji temperatury na kotle na cyferkę 7

Zgadujesz czy wiesz? Przy tych temperaturach na zewnątrz?

U siebie w domu mam nastawione na 6,5 co odpowiada temparaturze wody w obiegu ok 65 stC (kocioł Immergass Avio Maior). Praktycznie nie zmieniam nastaw w zalezności od temperatury zewnętrznej. Dozowaniem czasu pracy kotła zajmuje się sterownik pokojowy. Twój kocioł pracuje prawidłowo.
    FOSGEN1 napisał:
    Może pomóżcie mi określić czy faktycznie i o ile ten grzejnik jest za mały do tego pomieszczenia.

Z pobieżnych przeliczeń wynika, że ten grzejnik jest trochę za mały w stosunku do zapotrzebowania wspomnianego pokoju 12m2 na ciepło (przy nastawie 5 na kotle). Dodatkowy kłopot polega na tym, że pomieszczenie szybko się wychładza powodując uczucie dyskomfortu. Obserwuję takie zjawisko u siebie pomimo właściwie dobranych grzejników, a wynika to właśnie z cyklicznej pracy instalacji, szczególnie w okresie jesiennym przy temperaturach zewnętrznych ok 0 stC. Przy mrozach sytuacja się poprawia na skutek zmiany proporcji czasu pracy kotła do czasu przerwy. Pierwotną przyczyną takiej sytuacji jest zakres modulowanej mocy kotła od ok 9 do ok 24 kW. Po prostu moc kotła jest za duża w stosunku do zapotrzebowania pomieszczeń na ciepło co powoduje cykliczną (włącz- wyłącz) pracę instalacji zamiast ciągłej pracy z małą mocą.
  • #18 11560438
    FOSGEN1
    Poziom 27  
    AnTech napisał:
    Z pobieżnych przeliczeń wynika, że ten grzejnik jest trochę za mały

ale ja bym prosił o podpowiedź, ile dokładnie powinien mieć. Z moich obliczeń wynika, że między 2800 a 3000W. Mylę się?
  • #19 11561873
    AnTech
    Poziom 31  
    FOSGEN1 napisał:
    Z moich obliczeń wynika, że między 2800 a 3000W. Mylę się?
    Aby dobrać moc grzejnika nalażałoby określić straty ciepła z pomieszczenia. Są do tego odpowiednie programy obliczeniowe typu OZC. Ja nie mam takiego programu, nie zajmuję się ogrzewnictwem. Informacje podaję na podstawie praktyki przy budowie własnego domu.
    Dla wstępnego określenia wielkości potrzebnego grzejnika wystarczy posłużenie się praktykowanym, szacunkowym współczynnikiem zapotrzebowania mocy ogrzewaniana na metr kwadratowy powierzchni. W Twoim przypadku, (tj. nie izolowane ściany z cegły, piwnica pod podłogą, wysokość pomieszczenia 2.8m) przyjąłbym współczynnik 120/m2 lub nawet 150W/m2. A stąd potrzebny byłby grzejnik o wydajności co najmniej 1500W lub 1800W. Gabaryty grzejnika o takiej mocy należy dobrać uwzględniając temperaturę wody w instalacji c.o. W linkowanym grzejniku moc 1500W osiąga się przy temperaturze zasilania ok 75stC. Na kotle masz nastawioną temperaturę, jak podałeś, ok.55stC. Przy takiej temperaturze zasilania wydajność cieplna Twojego grzejnika zapewne nie przekracza 800W. Nic dziwnego, że grzejnik nie dogrzewa pomieszczenia.
    Wniosek - wydajnośc cieplna grzejnika zależy od temperatury przepływającej przezeń wody.
    Inaczej: Niska temperatura wody w instalacji - potrzebny jest grzejnik o większych gabarytach. Wysoka temperatura wody - wystarczy nieco mniejszy grzejnik.
  • #20 11561959
    FOSGEN1
    Poziom 27  
    Dzięki Ci wielkie. Ale zdaje się, że jak mu podniosę temperaturę, to wtedy dopiero zacznie wpierniczać gaz na potęgę. Już teraz przy obecnych temperaturkach zewnętrznych łyka między 4 a 5 na dobę. Chyba najrozsądniej byłoby zabrać sterownik z tego pokoju w którym są takie braki ciepła...
  • #21 11562034
    AnTech
    Poziom 31  
    Co Ci szkodzi spróbować podnieść temperaturę w instalacji i poobserwować zużycie gazu? Przez tydzień lub dwa nie zbankrutujesz.
  • #22 11562088
    FOSGEN1
    Poziom 27  
    Pewnie nie będzie innego wyjścia. Zastanawiam się tylko jakim cudem u mojej sąsiadki identyczny kocioł hula przy nastawie temp. na 1. Grzejniki lekko ciepłe, temp. w domu podobna do mojej. Tylko pewnie przy takich ustawieniach pompa non stop podaje i zapewne za długo nie pociągnie. Fajne jest tylko to, że nie ma tego durnego uczucia, kiedy grzejniki są zimne.
  • #23 11567735
    FOSGEN1
    Poziom 27  
    Właśnie znajomy mi zaproponował taką używkę w mądrej cenie. Czy może mi poprawić klimat w pokoju czy niekoniecznie? No i jak taka zamiana grzejników wpłynie na zużycie gazu?
    CO SĄDZICIE O TYM?
  • #24 11567758
    Nemonek
    Poziom 27  
    Taki Ci miałem zaproponować na początku
  • REKLAMA
  • #25 11567780
    FOSGEN1
    Poziom 27  
    Sądzisz, że powinien mi pomóc? Mam nadzieję, że szybciej nagrzeje pokój, przez co szybciej auraton będzie wyłączał kocioł a co za tym idzie mniej błękitnego paliwka pójdzie. Czy to zbytni optymizm z mojej strony?
  • #26 11567834
    Nemonek
    Poziom 27  
    Teraz, jak temperatury są dodatnie, to pewnie Ci ten wystarczy który masz obecnie, problem może się zacząć gdy temperatury znacznie spadną poniżej zera. Większy grzejnik, zapewni lepszą wymianę ciepła, a co za tym idzie będziesz mógł obniżyć temperaturę w instalacji, tak jak sąsiadka
  • #27 11567852
    FOSGEN1
    Poziom 27  
    Moim zdaniem ona zastosowała zbyt drastyczną metodę. No i co gorsza nie potrafi powiedzieć, ile jej gazu idzie przy takich ustawieniach, bo nie kontroluje tematu.
    Nemonek napisał:
    Teraz, jak temperatury są dodatnie, to pewnie Ci ten wystarczy który masz obecnie

Wyobraź sobie, że on już teraz ma ogromny problem z nagrzaniem pokoju. Tzn nagrzewa, ale trwa to okropnie długo a co za tym idzie to i drogo zapewne
  • #28 11569423
    FOSGEN1
    Poziom 27  
    OK, grzejnik zakupiony, w poniedziałek montaż i będzie wiadomo, czy to posunięcie miało sens.
  • #29 11644523
    smoker
    Poziom 18  
    Ocena: 5
    I jak, pomogło? Mam chyba podobny problem, bo kocioł (Baxi Eco 240i) musi mieć ustawione wyłączenie palnika przy 85°C obiegu CO, inaczej nie jest w stanie w rozsądnym czasie dobić do zadanej temperatury na sterowniku (prosty włącz-wyłącz) już przy lekkim mrozie. W głównym pokoju 20m² mam nowy grzejnik "no name" o wymiarach 80x60x10 cm + dwa 60x60x10 cm w pokojach 8m² i "drabinkę" w łazience. Jeżeli sprzedajacy mieszkanie poskąpił na grzejniki to lepiej wymienić grzejnik pod oknem na większy, czy dołożyć drugi w drugim końcu pokoju?
  • #30 11645407
    FOSGEN1
    Poziom 27  
    Pomogło. Grzejnik zdecydowanie był za mały. Teraz szybciej pokój się nagrzewa do zadanej temperatury. Najlepiej by było, gdybyś założył swój wątek. Na forum jest sporo fajnych ludzi, którzy pomogą Ci obliczyć moc grzejnika. Bo szukanie w ciemno to lipa.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z kotłem Immergas ZEUS MINI, który wyłącza się podczas grzania, mimo że nie osiągnięto zadanej temperatury. Odpowiedzi wskazują, że takie zachowanie kotła może być normalne, ponieważ kocioł grzeje wodę do ustawionej temperatury, a następnie wyłącza palnik, aby uniknąć przegrzania. Pompa kontynuuje pracę, aby oddać ciepło do pomieszczenia. Użytkownicy sugerują, że obniżenie ustawienia temperatury na kotle może prowadzić do wyższych kosztów gazu, a także omawiają kwestie doboru grzejników do pomieszczenia. Wskazówki dotyczące obliczeń zapotrzebowania na ciepło oraz wymiany grzejnika na mocniejszy są również poruszane, co może poprawić efektywność ogrzewania.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA