Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

agregat prądotwórczy PAB 2-1/230 poszukuję schematu lub ....

SPECGAZ 03 Feb 2005 08:56 11207 7
    SPECGAZ
    Level 2  
    kogoś kto ma o tym jakieś pojęcie
    problem polega na tym że nie chce się wzbudzać

Dodano po 6 [minuty]:

i jeszcze jedno może ma ktoś schemat elektronicznego regulatora napięcia do takiego agregatu???
    Michczar
    Level 21  
    Sprawdz czy podaje jakies napiecie na pierscieniach wirnika.Sprawdz tez mostek prostowniczy.Jezeli agregat byl rozbierany mogl sie rozmagnesowac,nalezy wtedy za pierwszym razem podac mu napiecie na wzbudzenie np. z prostownika samochodowego ok 12V-18V
    SPECGAZ
    Level 2  
    napięcie na pierścieniach ok 1.5V , mostka tak jakby nie bylo bo jest przejście przez stojan , ale dolożyłem zewnętrznie mostek i nic nie dało ,
    pobudzałem go z prostownika za mostkim i napięcie na wirniku podskoczyło do 20V ale przed mostkiem a za transformatorem nic nie było , kupiłem to cudo jako uszkodzone i teraz się męczę , ktoś tam nieżle namieszał i sądzę że może być żle podpięty transformator nie widać żeby coś z dymem poszło więc jestem dobrej myśli , najchętniej dorobiłbym do tego regulator elektroniczny tylko brak jakichkolwiek informacji o parametrach prądnicy
    szogun
    Level 23  
    Z moich doświadczeń wynika że magnetyzm szczątkowy
    wraca jeśli da się maksymalne obciążenie [2Kw]
    i wtedy dopiero naciska przycisk wzbudzenia.
    Po pewnym czasie {kilku wzbudzeniach]
    zaczyna podawać napięcie.Schemat Ci wrzucę
    jak z pod Babiej Góry wróci mój aparat cyfrowy.
    [za 2 tygodnie].

powodzenia

Szogun
    SPECGAZ
    Level 2  
    Szogun - masz taki agregat na chodzie????
    szogun
    Level 23  
    Nie mam ani na chodzie ani bez chodu ale
    pracowałem na wielu takich agregatach
    przez ponad 30 lat i mam odrobinę doświadczenia.

Szogun
    Kober
    Level 11  
    Tak wiec szukajac czegos wiecej na temat tego agregatu trafilem przypadkiem na ten post. Myslalem ze mam malo a okazuje sie ze mam duzo. :) Z kumplem mamy taki agregat i bedziemy starac sie go naprawic. jak cos ayjdzie to jeszcze tu dopisze co nieco. Tym czasem zostawiam skany na temat tego agregatu z poradnika elektryka wojskowego.

Pozdrawiam.
    Attachments:
    dqxl
    Level 11  
    Posiadam wszystkie cześci do agregatów PAB 2 i PAB 4 - wiekszosc nowych
    Posiadam tez instrukcje i DTR-ki do nich i moge kazdy taki agregat naprawic...

Kontakt
    skaynet(malpa)tlen.pl