logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wybór stabilizatora 3,3V do prostego schematu - jaki model kupić?

Sir_Yaro 03 Lut 2005 17:31 2196 22
REKLAMA
  • #1 1194974
    Sir_Yaro
    Poziom 18  
    Ocena: 4
    Witam
    mam sobie taki prosty schemat na ktorym autor "sprytnie" pominal opisanie stabilizatora 3,3V.

Czy mozna prosic o pomoc jaki konretnie (symbol/nazwa) element powinienem kupic?

p.s sorry jesli to zly dzial, ale tyle ich sie porobilo, ze ciezko wymyslic gdzie co napisac :)
  • REKLAMA
  • #2 1195004
    Pamil
    Poziom 17  
    Ocena: 2
    Jeśli ma dwie końcówki to jest to: dioda Zenera na napięcie 3,3V. Tak wystarcz powiedzieć w sklepie.
    Sorry!!!
    Dopiero teraz go znalazłem.
    Powinien go wytłuścić i inn kolor, bo po 4 h człowiek jest mniej spostrzegawczy.
  • Pomocny post
    #3 1195249
    Kaszmirek
    Poziom 19  
    Nie wiem dokładnie jakie tam sa prądy ale wg. mnie powinien wystarczyć LM1086IT(3.3) - prąd 1,5A lub LM1085IT(3.3) - prąd 3A.

:arrow: Pamil
    Nie zauważyłeś chyba schematu.

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #4 1195318
    Sir_Yaro
    Poziom 18  
    Pamil napisał:
    Jeśli ma dwie końcówki to jest to: dioda Zenera na napięcie 3,3V. Tak wystarcz powiedzieć w sklepie.

no na schemacie ja jasno widze 3 nozki......... :P

Dodano po 2 [minuty]:

Kaszmirek napisał:
    Nie wiem dokładnie jakie tam sa prądy ale wg. mnie powinien wystarczyć LM1086IT(3.3) - prąd 1,5A lub LM1085IT(3.3) - prąd 3A.

:arrow: Pamil
    Nie zauważyłeś chyba schematu.

Pozdrawiam

dziekuje slicznie Wybór stabilizatora 3,3V do prostego schematu - jaki model kupić?
  • Pomocny post
    #6 1195931
    Lukkrak
    Poziom 15  
    Ocena: 3
    Taaa... 1.5A nie lepiej 3A... ludzie przecierz ta karta nie jest chyba na lampach, a może ta technika poszła tak na rzód że już nie nadązam??? Zastosuj taki stabilizator LM2937-3.3 500mA i to jest już z dużym nadmiarem, lub poszukaj czegoś np na http://elenota.iele.polsl.gliwice.pl/... Pozdrowienia
  • REKLAMA
  • #7 1197616
    Sir_Yaro
    Poziom 18  
    jeszcze raz ja...
    mam glupi problem...
    nigdzie tego cholerstwa dostac nie moge... :(
    w zadnym sklepie tego nie maja...
    A zamawiac przez net jednego gowienka przeciez nie bede.......

mozna prosic o jakis uklad ktory znajde w tym sklepie (mam do niego dosc blisko i jest - chyba - dosc dobrze wyposarzony):
    http://www.aprovi.com.pl/towary.php

sam nie chce nic wybierac bo znam sie na tym jak "Zablocki na mydle" i albo cos zepsuje albo wydam bez sensu kase.... :)
  • #8 1197663
    Wojtek.zse
    Poziom 31  
    Ocena: 52
    Kup LM317 i ustaw dzielnik na 3,3V. Będzie prosto i tanio. Pozdrawiam
  • #9 1197667
    Kaszmirek
    Poziom 19  
    Skoro nie bardzo chcesz w tym grzebać to najlepiej idź do tego sklepu i poproś o stabilizator 3.3V o prądzie 500mA lub wyższym. Ja na tej stronie znalazłem (szukałem dość pobierznie ale chyba nic więcej nie było) LM2576T-3.3-MR tylko że on jest na 3A i jest dość drogi.
    No nie wiem czy ten sklep jest aż tak dobrze zaopatrzony (przynajmniej pod tym wzgledem) u mnie w mieście które nie jest wcale dużą metropolią mozna spokojnie dostać zarówno LM2937 jak i LM1085IT (w cenie 4.90 każdy).

Pozdrawiam
  • #10 1197922
    Sir_Yaro
    Poziom 18  
    Wojtek.zse napisał:
    Kup LM317 i ustaw dzielnik na 3,3V. Będzie prosto i tanio. Pozdrawiam

bez miernika (ktory moge miec) i wiedzy nt sposobow modyfikacji tego schematu tez sie mi sie uda?

Jak na razie szukam po gdansku sklepow i sprawdzam na ich www czy maja ww 3 stabilizatorki... Na razie bez efektu :/

edit
    --------
    Kurcze panowie te stabilizatory to jaks masakra.
    znalazlem je dopiero we wrocku, (ciut za daleko) a i tak nie maja ich na stanie Wybór stabilizatora 3,3V do prostego schematu - jaki model kupić?

nie da sie tego czyms innym latwiej dostepnym zastapic?
    Sorry, ze tak truje.....
    Ostatecznie kupie ten LM2576T-3.3-MR tylko, ze drogi jest, a ja chce takie 2 uklady zmontowac........ :(
  • #11 1200246
    Kaszmirek
    Poziom 19  
    Nie no bez jaj może nie mają poprostu wypisanych tych modeli na stronie poszukaj też np.LM1085 i może koło tego pisać 3.3V. Najlepiej zadzwoń do sklepu i się zapytaj czy mają stabilizatory 3.3V od 500mA w zwyż. Wg mnie powinny być w większości (o ile nie w każdym) sklepów elektronicznych!!

Pozdrawiam
  • #13 1200555
    Sir_Yaro
    Poziom 18  
    Kaszmirek napisał:
    Nie no bez jaj może nie mają po prostu wypisanych tych modeli na stronie poszukaj też np.LM1085 i może koło tego pisać 3.3V. Najlepiej zadzwoń do sklepu i się zapytaj czy mają stabilizatory 3.3V od 500mA w zwyż. Wg mnie powinny być w większości (o ile nie w każdym) sklepów elektronicznych!!

Pozdrawiam

Tak tez robilem ale tlumaczono mi tam, ze nie moge kupic - ot tak - jakiegos stabilizatora. Bo to jak bedzie dzialal i do jakie napiecie bedzie na WY zalezy jakie elementy beda bo niego podlaczone.
    Nie wiem czy to jest prawda czy po prostu nie chcialo sie jednemu z drugim spojrzec i pomyslec jaki by tam pasowal...
    Tez uwazam, ze to jakies dziwne, ze kupno jednego dupelka sprawia tyle klopotow.....
    Ja mam w tej dziedzinie dosc mala wiedze, a dodatkowo jeszcze od czasow szkoly mase zapomnialem (bo sie tym nie zajmuje) wiec wierze ludziom sie tym zajmujacym na slowo....

Czyli twierdzisz, ze mam po prostu kupic jakikolwiek
    Cytat:
    stabilizator 3.3V od 500mA w zwyż
    i w ogole sie nie pytac co o tym sadzi sprzedawca, tak?

Tdv napisał:

dziekuje tylko, ze jak wczesniej mowilem zamawianie 2 stabilizatorow za 5 zl i placenie 7,5 (czy wiecej) za przesylke jest troszke bez sensu...

I taka jeszcze uwaga. Czytajac specyf. kart CF doczytalem sie, ze dzialaja one na 3,3V i 5V (ok.95%). W kompie 5V dostaje natychmiast bez zadnych kombinacji. Jednak z tego co wiem, to obecnie, prawie kazdy HDD dziala na 3,3V. Czy jesli podlacze na jednej tasmie karte CF na 5V, a dysk bedzie dzialal tak jak dotad na 3,3V to nie porobi sie jakis totalny chaos i dysk przestanie dzialac lub bedzie dzialac w jakis niesprzyjajacych warunkach itp ?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #14 1200842
    Kaszmirek
    Poziom 19  
    Teoretycznie kontroler powinien sobie radzić z różnymi poziomami napięć transmisji na "taśmie", ale w praktyce zdarza się, że nie dokońca to jest prawdą zależy to od Twojej płyty głównej. Ale na pewno nic się nie zepsuje bo urządzenia mają zabezpieczenia przed takimi sytuacjami.

Tak powiedz że chcesz stabilizator 3.3V od 500mA (w obudowie TO-220 najlepiej) możesz jeszcze dookreślić że napięcie wejściowe wynosi 5V. Możesz też pokazać tym panom (tak by było chyba najlepiej skoro mają wątpliwośći) schemacik i pokazać o który element Ci chodzi.

Pozdrawiam
  • Pomocny post
    #15 1201492
    jaglarz
    Poziom 23  
    Ocena: 47
    Nie patrz na strony internetowe, bo niektóre z nich są rzadko aktualizowane! Idź do samego sklepu.
    Możesz spytać o następujące układy:
    LF33
    LD1117V33
    CS5203A-3T3
    LT1085CM3,3

A jeśli chcesz żeby było tanio, to pozostaje chyba niezawodny LM317.

www.jaglarz.com
    Marek Jaglarz
  • Pomocny post
    #16 1201532
    WoŹnY
    Poziom 28  
    Ocena: 148
    Nie szukaj na stronie Aprovi tylko do nich jedź, oni zbyt często nie aktualizuja bazy danych. Ponadto w Trójmieście jest wiele sklepów elektronicznych. Sam szczególnie polecam Jacktronic na ulicy Wita Stwosza (ulica nad Halą OLIVIA) Ponadto na ulicy Heweliusza, powinieneś spokojnie dostać, bo to bardzo populane napięcie.
  • Pomocny post
    #17 1205332
    tzok
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 6460
    Zrób to na LM317... wszystkie kondensatory i diodę ze schematu możesz pominąć. Zamiast R1 i Pr możesz dać jeden rezystor 390 Ohm lub pojedynczy potencjometr 480-510 Ohm aby móc wyregulować napięcie na dokładnie 3V3.
    Załączniki:
    • Wybór stabilizatora 3,3V do prostego schematu - jaki model kupić? 3v3lm317.gif (7.58 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #18 1205406
    Sir_Yaro
    Poziom 18  
    I tak chyba wlasnie jutro zrobie - to wyjdzie zdecydowanie najtaniej i takie bardziej skalowalne sie wydaje :D

Tak dla pewnosci tylko - z powyzszego schematu diode i wszystkie kond. wywalam, R2 zostaje taki jak na schemacie, a z R1 i pot P1 robie jak bylo podane wyzej. Nastepnie powyzszy uklad wstawiam do schematu podanego przezemnie na miejsce stabilizatora. W moim schemacie te 3 kadziory zostaja tak jak byly. Dobrze mowie?
  • #19 1206014
    tzok
    Dobrze mówisz... tylko pamiętaj, że LM-317 ma inne wyprowadzenia nią 78xx... tzn. Adj. nie jest w środku (zresztą z 78xx też można zrobić stabilizator regulowany ale to nie ma większego sensu).
    Diodę możesz zostawić ona pełni rolę zabezpieczającą, choć przy takich pojemnościach na wyjściu nie jest konieczna...
  • #20 1211683
    Sir_Yaro
    Poziom 18  
    Wzialem na razie zlozylem to cale ustrojstwo na pajaka z pominieciem (na razie) ukladu zasilajacego - napiecie 3,3V (oraz dla proby 5V) puscilem z zasilacza.
    Za pierwszym razem okazalo sie, ze przez przeoczenie, piny 26-50 na karcie przylutowalem do gniazda IDE dokladnie odwrotnie.
    Jak latwo sie domyslic nic nie dzialalo. :) Poprawilem wszystko i posprawdzalem miernikiem - najdokladniej jak potrafilem - wszystkie polaczenia i podlaczylem powtornie. Jestem pewien na 100%, ze nie ma zimnych lutow, a na jakies 99%, ze nie ma zadnych zwarc.

Niestety diabelstwo - jakbym nie kombinowal - nie chce dzialac. BIOS w ogole karty nie wykrywa.

Co moze byc nie tak? Czy jest jakis sposob aby sprawdzic co jest zle polaczone?
    Czy przez wczesniejsze bledne polaczenia karta mogla sie uszkodzic? (nie mam mozliwosci przez 2 dni sprawdzenia jej w aparacie)
  • #21 1212132
    tzok
    W zasadzie mogła się uszkodzić... ale zwróć też uwagę na numerację pinów na złączu IDE (u góry nieparzyste, na dole parzyste).
  • #22 1212358
    Sir_Yaro
    Poziom 18  
    O kuuuuuuuuuuuuufa!!!!
    Takiej wtopy to jeszcze chyba nigdy nie mialem!
    Wlasnie sprawdzilem na hardwarebook.net jak to gniazdo wyglada no i grrrr....

Jak glupi sie zasugerowalem symbolami na gniezdzie i w rezultacie mam chyba tylko pin 1 dobrze podpiety :D dzieki sliczne. Wieczorem sprobuje to poprawic... Wybór stabilizatora 3,3V do prostego schematu - jaki model kupić?
  • #23 1218982
    Sir_Yaro
    Poziom 18  
    po 3 podejsciach wraczcie udalo mi sie to wszystko poprawnie zlutowac i najwyrazniej wszystko dziala tak jak powinno - dziekuje wszystkim za cierpliwosc i za pomoc. :)
    Wybór stabilizatora 3,3V do prostego schematu - jaki model kupić?

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono problem doboru stabilizatora 3,3V do prostego schematu elektronicznego, w którym autor oryginalnego projektu pominął jego oznaczenie. Zaproponowano kilka rozwiązań: użycie diody Zenera 3,3V (dla układów dwukońcówkowych), popularnych stabilizatorów liniowych takich jak LM1086IT(3.3) (1,5A), LM1085IT(3.3) (3A), LM2937-3.3 (500mA), LM2576T-3.3-MR (3A, impulsowy, droższy) oraz uniwersalnego LM317 z regulacją napięcia za pomocą dzielnika rezystorowego. Podkreślono, że stabilizatory 3,3V o prądzie co najmniej 500mA są standardowo dostępne w większości sklepów elektronicznych, choć w praktyce autor miał trudności z ich znalezieniem lokalnie i rozważał zamówienia internetowe. Rekomendowano wizytę bezpośrednio w sklepie zamiast polegania na nieaktualizowanych bazach internetowych. Wskazano także konkretne modele do zapytania w sklepie: LF33, LD1117V33, CS5203A-3T3, LT1085CM3,3. W dyskusji pojawiły się uwagi dotyczące poprawnego montażu i podłączenia stabilizatora, w tym różnic w wyprowadzeniach LM317 względem popularnych 78xx oraz możliwość pominięcia niektórych elementów (dioda zabezpieczająca, kondensatory) w prostych układach. Autor ostatecznie zdecydował się na LM317 z regulacją napięcia, co uznał za najtańsze i najbardziej skalowalne rozwiązanie. W dalszej części dyskusji opisano problemy z podłączeniem karty CF do złącza IDE, gdzie błędna numeracja pinów spowodowała brak wykrycia urządzenia przez BIOS. Po poprawnym lutowaniu i sprawdzeniu połączeń karta zaczęła działać prawidłowo.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA