logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

PWR: Czy warto zmienić kierunek z informatyki na elektrotechnikę lub energetykę?

Vegetta 23 Lis 2012 12:09 5835 7
REKLAMA
  • #1 11564059
    Vegetta
    Poziom 9  
    Witam koledzy potrebuje rady :) Aktualnie jestem studentem pierwszego semestru politechniki wrocławskiej na wydziel informatyki i zarządzania (studia 2 stopnia 1,5 roku). Inżynierke skończyłem w Copernicusie. Problem pojawił się gdy pracodawca zaproponował mi żebym zmienił studiowany kierunek na wydział elektryczny - kierunek elektrotechnika lub energetyka. Jak myślicie jest opcja że ogarne materiał na tym wydziale skoro wcześniej studiowałem informatyke ? Chciałbym poznać także opinie osób które studiują na tych kierunkach, jaki jest poziom na tym wydziale, na jakie przedmioty jest nacisk.
    z góry dzięki za pomoc :)
  • REKLAMA
  • #2 11564095
    jacolp
    Poziom 13  
    Ocena: 9
    Witam kolegę. Ja jestem na drugim roku Elektrotechniki na PWR, właśnie na elektrycznym. Powinienem być na trzecim ale musiałem wziąć dziekankę z powodów osobistych. Jeżeli chodzi o studia to ciekawe. Nie tak jak elektronika czy AIR ale ciekawe. Założę się że większość przedmiotów typu analizy, algebry, Ci przepiszą. Miałem też programowanie C i metody numeryczne, nie pamiętam na jakim programie ale też programowanie, więc też Ci pewnie przepiszą. Nacisk jest głównie na przedmioty wodzące, typu Teoria obwodów, Teoria pola elektromagnetycznego, laborki z Techniki wysokich napięć była ciekawa ale też nie łatwa do ogarnięcia. (Zleży kto ma ile w głowie). Ja poszedłem po mat-fiz i jakoś daję radę. Gorzej właśnie z kierunków technicznych. Ci po technikum dużo lepiej sobie radzą. Wiem że koledzy z trzeciego roku mają dużo zajęć, typu laboratorium. Podobno już jest rzeczy związanych z wysokimi napięciami i maszynami. Szczerze mówiąc będziesz miał po informatyce dużo rzeczy do zaliczenia. Troszkę (a nawet bardzo) się od siebie te przedmioty różnią. Musisz próbować, teraz podobno jest dziekan w porządku i można się czasami dogadać:) Daj znać jaką decyzję podjąłeś...Jak masz jakieś pytania jeszcze i będę mógł pomóc to pisz. Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #3 11564121
    Vegetta
    Poziom 9  
    Dzięki wielkie za info :) rozumiem, że ty po liceum poszedłeś odrazu na pwr tak ? jeśli tak to masz zamiar studiować 5 lat :P ja inz już mam więc zostało mi "tylko" 1,5 roku. Może znajdzie się jakaś osoba która robi magisterke na tych kierunkach :>
  • REKLAMA
  • #4 11564134
    jacolp
    Poziom 13  
    Werno88 napisał:
    rozumiem, że ty po liceum poszedłeś odrazu na pwr tak ?

TAK
    Werno88 napisał:
    jeśli tak to masz zamiar studiować 5 lat :P

No jeszcze 2,5 roku...ale po inż. chcę szukać pracy a magisterę zaocznie
    Werno88 napisał:
    Może znajdzie się jakaś osoba która robi magisterke na tych kierunkach :>

Mam kolegę co skończył mój kierunek, i mówił że na magistrze już jest looz. (ale technikę wys. napięć robił jeszcze ze mną:))
  • #5 11564162
    Vegetta
    Poziom 9  
    Ok wezme to pod uwage :) dzięki. A poza tym czekam na więcej opini, pozdrawiam.
  • #6 11564168
    jacolp
    Poziom 13  
    Byłbym wdzięczny za "pomógł" i punkty, o ile pomogłem:) Pozdrawiam i powodzenia.
  • #7 11564180
    Vegetta
    Poziom 9  
    pkt dostałeś :) dałbym więcej ale musze zostawić coś dla reczty która doć doradzi
  • REKLAMA
  • #8 11566052
    McMonster
    Poziom 32  
    Ocena: 57
    Najwięcej dowiesz się idąc do dziekana Elektrycznego. Jest mowa o magisterskich, więc nie liczyłbym na przepisanie zbyt wielu przedmiotów, chyba nie będzie czego (chyba że język ;)). Problem może leżeć w innym miejscu, czyli przy wynikach. W trakcie semestru raczej nikt nie pozwoli się przenieść, a jak już pozwolą po semestrze, to raczej w wypadku zaliczonych wszystkich kursów na informatyce (Anity też :>) i być może będą patrzeć na średnią. I niemal na pewno wylądujesz znowu na I semestrze, więc pół roku do tyłu. W wersji pesymistycznej dziekan odeśle na rekrutację, a tu już zależy od obładowania kierunku, nie wiem, jak to na W-5 jest.

Jeśli pracodawca ma dobrą ofertę i przymknie oko na pół roku więcej pracownika na uczelni, to taki manewr może się opłacić. Zakładając oczywiście, że masz na dzień dobry dość wiedzy, żeby sobie poradzić ze studiami i jeszcze pracować.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
W dyskusji poruszono temat zmiany kierunku studiów z informatyki na elektrotechnikę lub energetykę na Politechnice Wrocławskiej. Użytkownik, student informatyki, zastanawia się nad możliwością przystosowania się do nowego kierunku, biorąc pod uwagę swoje wcześniejsze wykształcenie. Odpowiedzi wskazują, że wiele przedmiotów z informatyki może być przepisanych, jednak nacisk na elektrotechnice kładzie się na przedmioty takie jak teoria obwodów, pole elektromagnetyczne oraz laboratoria związane z techniką wysokich napięć. Użytkownicy dzielą się doświadczeniami, sugerując, że osoby z technikum mogą mieć łatwiej, a także zwracają uwagę na konieczność zaliczenia wszystkich kursów na informatyce przed ewentualnym przeniesieniem. Wskazano również, że zmiana kierunku może być korzystna, jeśli pracodawca jest elastyczny co do czasu studiów.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA