logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czy zawór różnicowy rozwiąże problem wzrostu temperatury pieca Defro 12kW?

gelo81lub 02 Gru 2012 21:17 2400 4
REKLAMA
  • #1 11602904
    gelo81lub
    Poziom 2  
    Czy zawór różnicowy rozwiąże problem wzrostu temperatury pieca Defro 12kW? Witam. Moj problem polega na tym ze gdy nie ma pradu temperatura na piecu wzrasta do ponad 100-120 st. aktualnie jest pompa ale nie ma zaworu roznicowego bo podobno wedlug fachowca jest za maly przekroj rury. Zalaczam schemat na ktorym uwzglednilem zawor tylko nie wiem czy zda to egzamin. Zaznaczam ze jest to istniejaca instalacja ktora byla przerobiona i nie mam wplywu na poziomy pieca i grzejnikow. jesli chodzi o przekroje rur to z pieca zasilanie jest 3/4 do pierwszego grzejnika a dalej 1/2(5grzejnikow na jednym poziomie). Instalacja jest wykonana ze stali. Dom nieduzy ok 65m piec defro 12Kw. Jak jest prad wszystko dziala wzorowo. Problem zaczyna sie gdy nie ma pradu. Jesli ktos moze mi doradzic to prosze o rade czy zawor roznicowy rozwiaze moj problem. Z gory dziekuje.
  • REKLAMA
  • #2 11603037
    andrefff
    Poziom 36  
    Ocena: 807
    Pomyśl lepiej nad przetwornicą 12/230V i porządnym akumulatorem. Nawiasem mówiąc bardzo niebezpieczną instalację posiadasz Kolego. Dlaczego nie masz naczynia wyrównawczego ? Tak, to masz bombę z opóźnionym zapłonem w domu.
  • REKLAMA
  • #3 11603389
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #4 11606673
    gelo81lub
    Poziom 2  
    Witam Nawiazujac do odpowiedzi zgadzam sie z tym ze bezpieczne to nie jest ale nie mam mozliwosci zastosowac zbiornika otwartego gdyz kotlownia jest nizsza niz najwyzej polozony grzejnik w domu w takim wypadku musialbym zamontowac go na dachu kotlowni. Obecnie mam zainstalowany zawor cisnieniowy ktory ma w razie wysokiego cisnienia (wypluc) wode. Nie bardzo obczajam ten temat ale tak mysle ze jesli cisnienie rosnie i zawor cisnieniowy dziala to rownie dobrze to cisnienie moze ujsc poprzez zawor roznicowy w uklad ale moge sie mylic. To chyba pozostaje opcja z tym akumulatorem. mialbym tylko prosbe jak to podlaczyc zeby samo sie przelaczylo wrazie jak wylacza prad? I na jak dlugo wystarcza akumulator? posiadam energooszczedna pompe Wilo-Yonos PICO.
  • #5 11607011
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
REKLAMA