logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Beko/WML 24500 M - Jakie łożyska i uszczelniacz ?

Kubus1842 03 Gru 2012 19:39 2943 10
REKLAMA
  • #1 11606392
    Kubus1842
    Poziom 14  
    Ocena: 55
    Witam, jak w tytule. Jestem w trakcie wymiany łożysk. Wybiłem stare ale są w opłakanym stanie. Został tylko największy pierścień, w związku z tym nie wiem jakie kupić łożyska oraz uszczelniacz. Mam jeszcze jedno pytanie, mianowicie w jaki sposób usunąć z pierścienia rowki ? Chodzi mi o pierścień z którym "współpracuje" simmering. Z góry dziękuję za odpowiedź. :D
  • REKLAMA
  • #2 11606414
    micuszyn
    Poziom 13  
    Ocena: 7
    Jak masz możliwość to zapodaj fotkę jak to wygląda i o co dokładnie chodzi :) a na starych łożyskach powinieneś mieć oznaczenia. średnica wewn i zewn. pamiętaj by kupić łożyska wysoko obrotowe :)

Dodano po 2 [minuty]:

Oto oznaczenia tych łożysk :
    6203, 6204, 25x50x10.
  • REKLAMA
  • #3 11606536
    Kubus1842
    Poziom 14  
    Powiem tak, łożyska to jeden wielki złom nic z nich nie odczytam;/ Pomijając fakt iż poprzedni "fachowiec" wstawiał jakieś stare, jakieś sztuczki na bruzdy na pierścieniu o którym mówiłem ?:)

Dodano po 19 [minuty]:

Zdjęcie o które kolega prosił,(https://obrazki.elektroda.pl/9026497100_1354562621.jpg) przedstawia pierścień w którym się bruzdy i pewnie simmering nie spełnia swojego zadania skora są tam wgłębienia;/ Beko/WML 24500 M - Jakie łożyska i uszczelniacz ?
  • Pomocny post
    #4 11607395
    micuszyn
    Poziom 13  
    Już rozumiem...Więc tej tulei się nie wyjmuje.. ..do niej ma dojść łożysko. to część nie wymienna (teoretycznie) bo można ją wycisnąć na prasie w jakimś warsztacie ale sądząc po jej stanie jest ok :) wystarczy że kupisz łożyska i uszczelki..odpowiednio założysz i pralka będzie chodzi jak nowa :) ja już dwa razy wymieniałem :) mam taki sam model i powiem ze po wymianie łożysk wytrzymują do 3 lat.. w zależności od tego ile się pcha w pralkę :) i czy bardzo się ją obciąża..aha..i po założeniu łożysk przydało by się jej odkamienienie :) bo widzę że są naloty kamienia na krzyżaku..
  • REKLAMA
  • #5 11607553
    Kubus1842
    Poziom 14  
    Dzięki za okazaną pomoc i wymiary łożysk oraz uszczelniacza. Polecasz konkretną firmę łożysk i uszczelniacza ? Czy po prostu mają się zgadzać wymiary i brać najtańsze wysokoobrotowe ?
  • #6 11607613
    micuszyn
    Poziom 13  
    Tutaj kwestia indywidualna :) Zależy, jak używacie pralki. Czy dużo w nią pakujecie, itp. ale jak mówię już dwa razy wymieniałem u siebie łożyska i powiem szczerze ze nie odczułem zbytniej różnicy między droższymi a tańszymi.. Najlepiej, jak doradzą w sklepie, gdzie je kupisz, bo i tak po kilku latach trzeba będzie je wymienić :) I na przyszłość... Gdy już usłyszysz, że w czasie wirowania łożyska huczą, jak najszybciej je wymień, bo szkoda by było, gdy się całkiem rozwala. A wtedy jest ryzyko uszkodzenia bębna. Koła pasowego i zalania pralki. Pozdrawiam. :)
  • REKLAMA
  • #7 11608459
    Kubus1842
    Poziom 14  
    Dzięki jeszcze raz, tematu jeszcze n ie zamykam, być może będę miał jeszcze jakieś pytanie. :D Pozdrawiam :!:
  • #8 11608687
    micuszyn
    Poziom 13  
    Również pozdrawiam :) temat będzie śledzony :)
  • #9 11609964
    Kubus1842
    Poziom 14  
    Pralkę skręciłem i włączyłem na "sucho" pracuje idealnie :) pod koniec tygodnia pierwsze uruchomienie z wodą :) mam nadzieję że będzie wszystko ok i wytrzymają przynajmniej 3 lata :!: Dodam jeszcze że przy złączaniu zbiornika usunąłem stary sylikon i puściłem nowy. Temat do zamknięcia, :D dzięki jeszcze raz i pozdrawiam :)
  • #10 11609970
    micuszyn
    Poziom 13  
    Cieszę się :) Powodzenia i pozdrawiam :)
  • #11 11627188
    Kubus1842
    Poziom 14  
    Wszystko w jak najlepszym porządku. Dziękuję za pomoc temat zamykam :)

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukiwał informacji na temat wymiany łożysk i uszczelniacza w pralce Beko WML 24500 M. Po usunięciu starych łożysk, które były w złym stanie, pozostał tylko największy pierścień, co utrudniało identyfikację nowych części. Użytkownicy zasugerowali, aby sprawdzić oznaczenia na starych łożyskach, które to mogą wynosić 6203, 6204 oraz 25x50x10. Wskazano również, że tuleja, do której ma być zamontowane łożysko, nie powinna być wymieniana, a jej stan jest wystarczający. Użytkownik został poinformowany o konieczności zakupu łożysk wysokoobrotowych oraz uszczelek, a także o znaczeniu ich odpowiedniego montażu. Po wymianie łożysk, użytkownik zauważył poprawę działania pralki i planował dalsze testy z wodą.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA