logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak poprawić bass w Alesis DM6 z ezdrummer i FL Studio 8?

Gortuz 04 Gru 2012 11:33 2751 5
REKLAMA
  • #1 11608759
    Gortuz
    Poziom 9  
    Witam,

Gram na perkusji elektronicznej Alesis DM6 kit który dalej puszczam poprzez ezdrummer (FL studio 8)
    Całość nagłaśnia domowy sprzęt (2 wzmacniacze sony 50 i 40 wat rms)
    Kolumny AudioOne sx 200 oraz no-name (zero informacji-z wyglądu bardzo podobne do Audiomega :/)

Problemem jest bardzo slaby bass podczas grania na żywo. W momencie gdy ścieżka dla perkusji jest puszczona poprzez FLstudio wszystko gra o wiele ładniej, bass jest soczysty i wyczuwalny w płucach :) Czyli tak jak powinno być!

Bass jest tak jakby... Głośne uderzanie gumowa piłeczką w pusty karton. Głośniki wręcz szaleją (Podczas grania bardzo się wychylają)

Próbowałem z różnym ułożeniem kolumn (mały pokój 3x4) przestawianiem mebli w rogach. Sporo czytałem na temat akustyki i to co mogłem poprawić zrobiłem.

Mam zintegrowana kartę dźwiękową - Asio4all.

Czy kupno dobrej karty dźwiękowej załatwi problem?
  • REKLAMA
  • #2 11609294
    adambyw
    Moderator Akustyka
    Ocena: 828
    W pierwszej kolejności sprawdź czy głośniki kanały nie są podłączone w przeciwfazie. Kilka razy się na tym złapałem na koncertach przy e-drumie. Jeżeli na słuchawkach brzmi ładnie na głośnikach nie, to tu będzie problem.
    Często przy przeciwfazie jak dasz panoramę stopy maksymalnie w prawo/lewo to się ten bas pojawia.
    Myślę że karta muzyczna nie jest tu problemem, bo nawet te tanie ładnie przenoszą i dolne pasmo.
  • REKLAMA
  • #3 11612891
    Gortuz
    Poziom 9  
    Sprawdziłem dokładnie wszystkie 4 kolumny. Podłączone są prawidłowo.
    Zauważyłem jedynie że podczas podłączania głośników jedna z kolumn gra ciszej.
    Lewy kanał we wzmacniaczu mam najwyraźniej zepsuty gdyż każda inna kolumna podłączona pod ten kanał gra jakby bez basu i ciszej. Ale to już jest lekki offtopic.
    Ponieważ podczas słuchania utworów nie jest to problemem.

Najdziwniejsze jest to że perkusja gra dobrze podczas grania przez Fl studio (ułożona ścieżka midi, te "klocki" wybaczcie brak profesjonalnej nazwy w tym miejscu, poszczególne dźwięki tak na 80% głośności) W momencie gdy zasiadam za perkusją bas jest dużo słabszy i płytki.

Czy może być to kwestia ustawienia głośności tego konkretnego dźwięku?
    Chodzi mi o ustawienia głośności dotyczące poszczególnych klocków.

Może problemem jest sam moduł który postanawia nie dawać 100% przy najsilniejszym uderzeniu?
    Zauważyłem że nie mogę wydobyć tak silnego uderzenia jak np. podczas klikania w klawiaturę midi w Fl studio.
  • REKLAMA
  • #4 11612952
    adambyw
    Moderator Akustyka
    Nagraj plik MIDI w FL i zobacz jakie wartości Velocity mają poszczególne uderzenia (klocki) zakres to 0-127.
    Mam styczność z Rolandem bodajże TD4 i tam reguluje się "czułość" pada, i da się ustawić tak by nie dało się uzyskać maksymalnej głośności - 127.

Kolega gra na superior drummer, efekt jest taki sam podczas grania i podczas puszczania nagranego MIDI'a.

EZ dostaje te same komunikaty podczas grania jak i podczas odtwarzania midi, powinien grać tak samo. Prawie bo na jedno uderzenie wybiera losowo podobne próbki, ale z tą samą głośnością.
  • REKLAMA
  • #5 11615380
    Gortuz
    Poziom 9  
    Poziom najsilniejszego uderzenia to 99% Velocity.

Postanowiłem grać na przemian nagrany wcześniej kick z tym na żywo. Poziom jest ewidentnie ten sam lecz podczas uderzenia na żywo hałasuje cała konstrukcja stopy... Czyli wszystko wskazuje że tu jest problem.

Perkusja stoi na dość "twardym" i cienkim dywanie do tego nie mam możliwości w pokoju przykręcenia jej w dywan gdyż rysuję wtedy podłogę podczas grania(teraz blokują ją dwie cegiełki które trzeba często poprawiać). Może podstawienie pod stopę grubszego bardziej miękkiego dywanu ściszy dźwięki mechaniczne plus przykręcenie jej wyeliminuje hałasowanie cegiełek.

Pokombinuje zeszczę z możliwością wyciszenia samej stopy. Może jakieś płótno bądź gąbka?
    No i do tego już niedługo kupno subwoofera do całego zestawu :).

Edit.
    Jeszcze wpadł mi do głowy pomysł aby eqalizować każdy tom osobno.
    Czyli np eksportuję kick z ezdrummera do mixera w FL na jeden kanał i wtedy np. zwiększam jego głośność względem reszty bądź tylko jego bardziej wyeksponuję (100Hz +5, 250Hz -10db i 2.5kHz wedle uznania - wcześniej podobna equalizacja była zastosowana lecz na wszystkie dźwięki).

Czy ezdrummer posiada taką możliwość?
  • #6 11616770
    adambyw
    Moderator Akustyka
    Tak. W EZ masz wbudowany mikser, w nim możesz edytować sporo parametrów razem z korekcją.
    Druga opcja: EZ ma bodajże 8 wyjść stereo, które mogą być widoczne w mikserze FL. W mikserze EZ drummera trzeba zdefiniować odpowiednie wyjścia dla konkretnego instrumentu. W tedy możesz bawić się do woli.
    Zerknij sobie tutaj, masz kilka obrazków pokazujących o czym mówię.
    Superior ma większe możliwości bo z miksera ma bodajże 16 wyjść stereo. Zresztą w secie Avatar ma piękny werbel Rogerwood.

Perkusji raczej nie wyciszysz, próbowaliśmy na różne sposoby i poza utratą stabilności stopy która lubiła kiwać się na boki, dalej współmieszkańcy dalej marudzili że "ktoś ubija kotlety".
REKLAMA