logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czy projektor LED 300-500 ANSI lumenów wystarczy do średnio zaciemnionego pokoju?

AnekStyl 04 Gru 2012 11:50 5970 4
REKLAMA
  • #1 11608817
    AnekStyl
    Poziom 9  
    Witam, po kilku latach nie-telewizyjnych postanowiłem zakupić telewizor. Po zastanowieniu jednak stwierdzam, że w zasadzie to telewizji nie lubię oglądać. Potrzebuję go głównie do oglądania filmów (z komputera 90%), czasami jakiś sport, wiadomości, jakiś program przyrodniczy itp :) Moje myśli powędrowały więc w stronę projektorów. Z uwagi na wielkość, trwałość lampy, zużycie prądu, generowanie ciepła swoje gusta kieruję ku projektorom LED-owym i tu właśnie pojawia się pytanie. Projektory na które mnie stać (a założyłem, że projektor ma kosztować tyle co telewizor czyli nie przekroczyć 2000PLN) mają od 300 do 500 ANSI lumenów podczas gdy tradycyjne zaczynają się od ok 1700 ANSI lumenów, różnica ogromna. Z projektora mam zamiar korzystać w pokoju powiedzmy średnio zaciemnionym (rolety w oknach, choć pokój ten generalnie jest dość ciemny małe okno wychodzące w dodatków na inny dom) w ciągu dnia, wieczorami to wiadomo ciemno jest... Najbardziej odpowiadają mi projektory LG HW300G, LGHX300G oraz chyba mi najbliższy Acer K330. Czy różnica 200 lumenów będzie widoczna w codziennym użytkowaniu? Czy może waszym zdaniem lepiej te 2000 przeznaczyć na full HD LEDowy telewizor?
  • REKLAMA
  • #2 11608943
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #3 11609233
    AnekStyl
    Poziom 9  
    no tak zgadza się, też trafiłem na te artykuły. Trochę wybiło mnie z trupy stwierdzenie w pierwszym teście (LG HX300G), że idealnie nadaje się do domu pomimo małej jasności, a z kolei drugi test (Acer K330) choć jest jaśniejszy o 200 lumenów, dowodzi, że jest to model "konferencyjny" i nie przypadnie do gustu "kinomaniakom". Może ktoś ma w domu któryś z modeli i miał już do czynienia z projektorem tradycyjnym i może powiedzieć jak to wygląda w praktyce.
  • REKLAMA
  • #4 11612418
    AnekStyl
    Poziom 9  
    i jeszcze jeno pytanie mi się nasunęło. Czy jasność projektora subiektywnie zmienia się, gdy wyświetla on obraz mniejszy? Tzn. czy obraz wydaje sie jaśniejszy przy wyświetlaniu obrazu wielkości 40" niż przy 100"?
  • #5 15823562
    gover1970
    Poziom 9  
    Tak, trochę się zmienia, ale jeśli projektor jest dobrej jakości, np. z technologią Lumens, to zarówno mały jak i duży obraz odpowiednio się dostosuje i orbaz jest o odpowiednim nasyceniu barw. Taką technologię mają na przykład projektory z MaxLed- polecam zerknąć.
REKLAMA