logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

scenic 1.9 dti 97 r - auto gaśnie po przejechaniu kilkunastu metrów

kaczorsibi 04 Gru 2012 20:21 5100 13
REKLAMA
  • #1 11610790
    kaczorsibi
    Poziom 10  
    Ocena: 2
    Scenic 1.9 dti 97 r.auto ciężko pali po chwili postoju, jak już odpali chodzi dobrze ,na wolnych i wysokich obrotach . problem zaczyna się jak jedziesz po przejechaniu około 400m auto gaśnie i ciężko pali, dzieje się tak za każdym razem . Pompa i wtryski są sprawdzone. Miał już ktoś z kolegów taki problem?
  • REKLAMA
  • #2 11610813
    dylus1
    Poziom 16  
    Ocena: 93
    Co oznacza
    Cytat:
    auto gaśnie i ciężko pali,
    ? Dymi czy w ogóle nie odpala?

Jeżeli po rozgrzaniu gaśnie a po kilku minutach odpala normalnie, to może byc czujnik obrotów wału.
  • #3 11610857
    kaczorsibi
    Poziom 10  
    Nie ma znaczenia czy ciepły czy zinmy . Czujnik położenia wału jest nowy wymieniony. ciężko odpala po dłuższym postoju .
  • REKLAMA
  • #4 11610884
    ftp.kowal
    Poziom 36  
    Ocena: 1848
    Powietrza z paliwem przypadkiem nie ciągnie? Filtr paliwa dawno kolega wymieniał?
  • #5 11610913
    dylus1
    Poziom 16  
    Ocena: 93
    ftp.kowal napisał:
    Powietrza z paliwem przypadkiem nie ciągnie? Filtr paliwa dawno kolega wymieniał?
    Popieram filtr też może takie objawy dawać, -czasami w baku też jest sitko i lubi się zapchać.
  • REKLAMA
  • #6 11610972
    kaczorsibi
    Poziom 10  
    Filtr jest nowy. Mało tego wyeliminowane są już przewody doprowadzające paliwo. Auto było podłączone z bańki i jest to samo . Auto na postoju chodzi jak LALA na różnych obrotach , a po przejechaniu jakiegoś odcinka zaczyna gasnąć strasznie dymi . Odcinek ten jest prawie zawsze tej samej odległości .
  • REKLAMA
  • #7 11611160
    ftp.kowal
    Poziom 36  
    Jaki kolor dymu?
  • #8 11611318
    kaczorsibi
    Poziom 10  
    Dymi na biało.
  • #9 11614531
    ftp.kowal
    Poziom 36  
    Opisz coś więcej. Kiedy i jak to się stało że tak zaczął chodzić? Biały dym oznacza lejące wtryskiwacze.
  • #10 11615656
    kaczorsibi
    Poziom 10  
    Była wymieniona uszczelka pod głowicą .Pompa i wtryski były u fachowców do sprawdzenia , po założeniu i odpaleniu auto chodzi na wolnych i wysokich obrotach ale tylko na postoju jak ujedziesz około 300 m auto zaczyna się dusić i kopci na biało . Jak zgasisz auto i poczekasz 5 min to już ciężko pali . Przed wymianą uszczelki auto chodziło.
  • #11 11616021
    Hans30
    Poziom 28  
    Ocena: 472
    Jak podepniesz kompa ma jakieś błędy ? Sprawdź jeszcze raz wtryski.
  • #12 11631863
    kaczorsibi
    Poziom 10  
    Komp był podpięty i zero błędów nawet jak auto szwankuje to nie wywala żadnego błędu;
  • #13 11903137
    Turek13184
    Poziom 1  
    Witam
    Mam ten sam problem.wymieniłem filtry, gruszki itd, podpiołem też bańke bezpośrednio do pompy ale dalej to samo, a dokładnie jest tak że jak postoi jakiś czas to ma problem z odpaleniem jakby się paliwo cofało, i jest tak jak póki trzymam na obrotach to jedzie dobrze, a jak popuszcze z obrotów to odrazu szarpie i kopci jakby tez paliwa miało miał, odczekam na wolnych obrotach aż dojdzie do normy i zacznie dobrze chodzić i TAK NAOKRĄGŁo. co to może być??? Byłem na kompie pokazało mi pare błedów ale to dziwne że tak z dnia na dzień padło.
  • #14 11907917
    kaczorsibi
    Poziom 10  
    ja mam już problem rozwiązany.Kolego okazuje się że auto przechodzi w stan awaryjny i chodzi dobrze do puki trzymasz na wyrzszych obrotach ,a porem komputer już nie da rady koregować zapłonu i wtedy dzieją się cyrki . Okazało się że winę miała przestawiona pompa wtryskowa , był fachowieci najpierw przestawił pompe tak na szybko i auto zaczeło palić ale to jeszcze nie było to, kazał przyprowadzić auto do nich na wasztat. Auto stało u nich na warsztacie 1 dzień .Przestawili niby rozrząd i pompe i ustawili dawkę kosztowało to mnie 250zł. i auto chodzi jak należy. sprawdz najpierw ustawienie rozrządu od tego zaczni.powodzenia

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik zgłasza problem z Renault Scenic 1.9 dti z 1997 roku, który po przejechaniu około 400 metrów gaśnie i ma trudności z ponownym uruchomieniem. Auto dobrze pracuje na wolnych i wysokich obrotach, ale po krótkim postoju ciężko odpala. Wymieniono czujnik położenia wału, filtr paliwa oraz sprawdzono pompę i wtryskiwacze, jednak problem nadal występuje. Dymienie na biało sugeruje lejące wtryskiwacze. Inny użytkownik zasugerował, że problem może wynikać z przestawionej pompy wtryskowej, co zostało potwierdzone po naprawie w warsztacie, gdzie ustawiono rozrząd i dawkę paliwa.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA