logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak bezpiecznie uruchomić auto po kilku latach postoju – przygotowanie i ryzyka

ravelation 05 Gru 2012 22:21 40293 26
REKLAMA
  • #1 11615696
    ravelation
    Poziom 21  
    Ocena: 163
    Witam, jakich uszkodzeń można sie spodziewać i jak podejść do tematu auta które stało kilka lat nie odpalane? czy silnik wewnątrz może ulec korozji?Co zrobić przed próbą odpalenia i jak to zrobić żeby nie spowodować ew. zniszczeń?
  • REKLAMA
  • #2 11615741
    Przemo9826
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 2493
    Silnik od kosiarki czy tupolewa?
  • REKLAMA
  • #4 11615808
    kajaba autoserwis
    Poziom 30  
    Ocena: 666
    Jak obrócisz silnikiem ręcznie to przynajmniej kolizje wykluczysz.

A co Panowie na tłoki podajecie jeśli silnik zleżały macie?. Ja go naftom częstuje dzień przed odpaleniem.
  • #5 11615822
    ravelation
    Poziom 21  
    Ocena: 163
    Przemo9826 napisał:
    Silnik od kosiarki czy tupolewa?

zapomniałem napisać, że chodzi o silnik benzynowy.
    nie trzeba go jakoś wstępnie nasmarować przed odpaleniem?
    nie wymieniać oleju?
    to ile tej nafty wlać?
  • #6 11615838
    Przemo9826
    Ocena: 2493
    Pokręcić rozrusznikiem z wykręconymi świecami nie zaszkodzi.
  • #7 11615947
    TooMeeK
    Poziom 22  
    Ocena: 38
    Znane mi 2 przypadki aut, które stały co najmniej kilka miesięcy:
    - zardzewiałe linki hamulca ręcznego
    - generalnie hamulce do roboty (blokowały się) w obydwu autach
    - instalacja gazowa wymagała "przetkania"
    - opony raczej do wymiany jeśli stoi kilka lat na kapciach - parcieją i mogą strzelić albo ten stalowy oplot skoroduje
    - sprawdzić stan płynów, zwłaszcza oleju bo wszystko ładnie zciekło do miski i silnik jest kompletnie suchy
    W tych dwóch z silnikiem wszystko ok, ale kilka miesięcy to względnie krótki okres czasu.
  • #8 11615959
    Błażej
    Ocena: 3614
    Dokładny przegląd, czy jakieś zwierzaki szkód nie narobiły. Kontrola płynów i ich ewentualna wymiana. Kontrola filtrów. Ładowanie akumulatora. Obrócić silnik ręcznie, następnie pochechłać go bez świec. I próba odpalenia. Czasem trzeba się wspomóc wstrzykując trochę paliwa do dolotu.
    Silnik może ulec korozji, ale potrzebuje do tego nieciekawych warunków. Rozbierałem stare silniki leżące po naście lat i były zdrowe w środku. Zdarzyły mi się też silniki leżakujące pod płotem, czy po powodzi. Tutaj był obraz nędzy i rozpaczy.
  • REKLAMA
  • #9 11615970
    T5
    Admin grupy Samochody
    Ocena: 4157
    Odpalałem kiedyś silnik z BMW iseta Stało to ze 20 lat.Bez ceremoni powitalnej - odpalił prawie od kopa.Chodzi do dziś.
  • #10 11616137
    chomika
    Poziom 16  
    Ocena: 44
    A mnie się zdarzyło palić silnik od mojego polo który stał w garażu około 6lat, po włożeniu do auta dwa akumulatory rozładowałem zanim odpalił. Po prostu kompresji nie było, przylgnie zaworowe lekko zardzewiały, ale po tej wymianie polo ze 100kkm zrobiło bez problemu, to samo niedawno po wymianie głowicy w transicie, którą to ze sprawnego silnika mi klient przywiózł, zapomniał dodać że kilka lat leżała gdzieś na półce.
    Więc wykręć świece, psiknij odrobinę nafty zakręć rozrusznikiem wkręć świece i pal jak odpali nagrzej i wymień olej
  • #11 11617427
    jhosef
    Poziom 16  
    Ocena: 122
    Świeży akumulator po pierwsze.
    Dwa zdejmij kopułkę, oczyść osusz.
    Wykręć świece, niektórzy nafty deko nalewają ale jak uważasz. Oczyść je.
    Zakręć silnikiem ręcznie, jak nie blokuje to z rozrusznika.
    Sprawdź organoleptycznie stan oleju.
    Możesz kupić nowe świece jeśli auto lub plany wobec niego są tego warte. Sprawdź czy jest iskra. Jak jest to nie pozostaje nic tylko próbować.

Dobrze mieć samostart. Dobrze byłoby podać świeże paliwo. Jeśli to gaźnikowiec to można zalać komorę pływakową.
  • #12 11617518
    andrzej20001
    Poziom 43  
    Ocena: 6610
    Jak naprawdę nie był odpalany tyle czasu to wykręć świece wsadz nowe naładowane aku, zmień olej na jakiś zwykły tani aby po rozruchu przepłukał układ.Pokręć bez świec aby zgasło ćiśnienie i potem świece i próbuj odpalić.Niech pochodzi sobie z godzinkę,sprawdz szczelność układu chłodzenia ,olejowego.No i paliwo świeże wlej spuszczajac uprzednio stare.Filtry i reszte póżniej.
  • #13 11617533
    mczapski
    Poziom 40  
    Ocena: 1652
    Czy kolega ravelation nie czuje, że dyskusja byłaby bardziej miarodajna gdyby tak opisać rzeczowo okoliczności? Przecież to istotne w jakich warunkach auto jest przechowywane i wreszcie jakiej jest konstrukcji (szczególnie silnik). Pytanie o uruchomienie więc opony itp na później. Aż się obawiam, że niektórzy liczą na sprawność akumulatora.
  • #14 11621371
    andrzej20001
    Poziom 43  
    Ostatnio pojechałem odpalić Punto które "trochę " stało pod plandeką w ogródku. Zapomnijcie o tym. Hamulce stoja,ręczny i nożny opony flak wrosły w ziemie/trawę na 5cm,sparciałe węże chłodnicy. Mowy nie było dopiero na chama na lince na lawete.
  • #15 11622666
    kaczor4011
    Poziom 15  
    Ocena: 60
    To ja napiszę tak:
    W marcu 2010 roku rozbiłem polo 2001r 1,4 tdi , silnik zostawiłem ( z myślą że kupie następnego VAG-a i włoże)
    W tym roku (stał równe dwa lata od ,dzwona'' w garażu) włożyłem ten silnik do golfa mk3 po ok 8000 km zaczął walić olejem przez uszczelki ( m.in. podstawy filtra oleju, oraz chłodnicy oleju) także , jeśli odpalisz ten silnik i będzie na początku z nim ok, to kontroluj przynajmniej stan oleju i płynu chłodniczego.
    Zresztą jeszcze nie napisałeś jakie to auto i jaki silnik, bo może to 50 letnia Warszawa :) a tam to już może być więcej do roboty.
  • REKLAMA
  • #16 17833346
    stefan1107
    Poziom 2  
    Ocena: 3
    Mam Mitsubishi Colt silnik 1.3 benzyna nie używałem go już 3 miesiące stoi, pod blokiem na dworze i teraz panowie- pytanie jak go dobrze odpalić? Ostatnio też miałem wyładowany akumulator ale naładowałem go teraz prostownikiem. No i jakie czynności powinienem zrobić żeby było wszystko okej?
  • #17 17833351
    jhosef
    Poziom 16  
    Przekręcić kluczyk i odpalić
  • #18 17833358
    stefan1107
    Poziom 2  
    jhosef napisał:

Dobra ale może trzeba wymienić olej sprawdzę też hamulce czy może wymienić Paliwo też na nowy dać ten dodatek do paliwa ten jakby wzbogacać może pan coś poradzi?
  • #19 17833383
    andrzej20001
    Poziom 43  
    Wsadzasz baterię i dzida. Co to za temat?
  • #20 17833393
    stefan1107
    Poziom 2  
    andrzej20001 napisał:
    Wsadzasz baterię i dzida. Co to za temat?
    Ok.
  • #21 17834517
    jhosef
    Poziom 16  
    stefan1107 napisał:
    jhosef napisał:

Dobra ale może trzeba wymienić olej sprawdzę też hamulce czy może wymienić Paliwo też na nowy dać ten dodatek do paliwa ten jakby wzbogacać może pan coś poradzi?

3 miesiące to zwykły postój a nie nie wiadomo co.
    Stan hamulców powinieneś znać przy każdym użytkowaniu samochodu. Oczywiście dobrze jest zerknąć. Można sprawdzić stan oleju. Ale to i tak powinno być w Twojej świadomości w codziennym użytkowaniu.

3 miesiace to nawet sprawny aku powinien uciągnąć postoju jak nic go nie rozładowuje.
  • #22 17834554
    ^ToM^
    Poziom 42  
    Ocena: 2929
    ravelation napisał:
    Witam, jakich uszkodzeń można sie spodziewać i jak podejść do tematu auta które stało kilka lat nie odpalane? czy silnik wewnątrz może ulec korozji?Co zrobić przed próbą odpalenia i jak to zrobić żeby nie spowodować ew. zniszczeń?

Usuń stare palio - o ile jest w zbiorniku i wlej nowe,
    Wymień olej,
    Wymień akumulator,
    Wymień płyn w chłodnicy,
    Wymień płyn w układzie hydraulicznym hamulców i sprzęgła,
    Sprawdź czy nie ma oporów przy przetaczaniu -mogą np. bębny przyrdzewieć do okładzin,
    Sprawdź działanie hamulców i układu kierowniczego,
    Sprawdź stan pasa akcesoriów (prądnica) oraz pasa rozrządu - o ile występuje.
    No chyba tyle i możesz próbować włączyć i ostrożnie przejechać próbnie kawałek na placu, sprawdzając czy mechanizmy działają ja należy.

Odpowiadając na twoje pytanie: silnik mógł ulec korozji. Zależy to od miejsca przechowywania, warunków przechowywania i czasu przechowywania. Nie sposób tego ustalić nie demontując chociaż częściowo silnika.
    Pozdrawiam!
  • #23 17836232
    stefan1107
    Poziom 2  
    Niestety auto w ogóle nie odpaliło. Sprawdzałem miernikiem elektrycznym nic z tego. No myślę że akumulator już jest całkiem rozładowany, jest stary ma 8 lat a zobaczymy kupię nowy akumulator podłączy powinno być okej wymienię olej i tak dalej.
  • #24 17836291
    ^ToM^
    Poziom 42  
    Ocena: 2929
    stefan1107 napisał:
    Niestety auto w ogóle nie odpaliło. Sprawdzałem miernikiem elektrycznym nic z tego. No myślę że akumulator już jest całkiem rozładowany, jest stary ma 8 lat a zobaczymy kupię nowy akumulator podłączy powinno być okej wymienię olej i tak dalej.

Z całą pewnością, akumulator nie używany tak długo jest całkowicie uszkodzony. Nawet nie ma sensu go próbować ładować. Musi zostać zastąpiony nowy.
  • #25 17836352
    freebsd
    Poziom 42  
    Ocena: 2025
    TooMeeK napisał:
    - instalacja gazowa wymagała "przetkania"

Co dokładnie zostało zrobione?
  • #26 17836468
    czechuxx
    Poziom 12  
    Ocena: 51
    Nowy akumulator powinien rozwiązać problem.
  • #27 17836472
    jhosef
    Poziom 16  
    stefan1107 napisał:

Co znaczy "nie odpaliło" - rozrusznik nie kręci czy kręci a nie odpala?

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono kwestie dotyczące uruchamiania samochodu, który nie był używany przez dłuższy czas. Użytkownicy zalecają przeprowadzenie dokładnego przeglądu stanu technicznego pojazdu, w tym sprawdzenie poziomu oleju, stanu akumulatora oraz płynów eksploatacyjnych. Wskazówki obejmują ręczne obracanie silnika, wykręcanie świec zapłonowych, a także ewentualne wlewanie nafty do cylindrów przed próbą uruchomienia. Zwrócono uwagę na ryzyko korozji silnika oraz problemy z hamulcami i oponami, które mogą wystąpić po długim postoju. W przypadku silników benzynowych sugeruje się również wymianę oleju na tani, aby przepłukać układ po rozruchu. Użytkownicy dzielili się doświadczeniami z różnymi markami i modelami, podkreślając, że warunki przechowywania mają kluczowe znaczenie dla stanu technicznego pojazdu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA