logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czy perlatory i zmniejszenie ciśnienia wody mogą uszkodzić piecyk gazowy?

n5 06 Gru 2012 00:10 2301 4
REKLAMA
  • #1 11616210
    n5
    Poziom 2  
    Ocena: 2
    Witam,
    Jeśli zamieszczam post w złym miejscu to z góry przepraszam, ale przeszukałam forum i nie znalazłam w sumie lepszego miejsca na takie pytanie..

W skrócie chodzi o to, że w ramach oszczędzania wody wprowadziłam kilka pomysłów w życie. Kupiłam perlatory, a także przykręciłam wodę zaworem, tak aby lała się wolniej, mniej gwałtownym strumieniem, co znacząco zmniejsza mi zużycie wody. Zastanawiam się jednak czy takie zabiegi nie zniszczą piecyka gazowego?
    Piecyk na ten moment działa prawidłowo, zapala się bardzo szybko i dobrze grzeje wodę, tylko jestem ciekawa czy jakiś wpływ ma na piecyk np. zmiejszenie ciśnienia wody w kranie poprzez to przykręcenie zaworu, albo perlatory?
    Dobrze robię czy źle?
    (mieszkam z ludźmi którzy nie szanują ani wody ani nie przejmują się opłatami za media, stąd takie pomysły).
    Z góry dziękuję za pomoc! :)
  • REKLAMA
  • #2 11616361
    andrefff
    Poziom 36  
    Ocena: 807
    Nie zniszczą, nic się piecykowi nie stanie.
  • REKLAMA
  • #3 11617980
    Kot-huncwot
    Poziom 21  
    Ocena: 93
    Dobrze robisz :-)
  • REKLAMA
  • #4 11618262
    Zbigniew Rusek
    Poziom 38  
    Ocena: 1541
    Perlatory nie zaszkodzą, ale trzeba je regularnie czyścić, gdyż nieraz ulegają zapiaszczeniu i wówczas strumień wody drastycznie się zmniejsza. Nie radziłbym przykręcać zaworu przed piecykiem.
  • #5 11618903
    n5
    Poziom 2  
    Ocena: 2
    kochani, dziękuję za odpowiedzi!
    o kamieniu i zapiaszczeniu wiem, bo często czysciłam te końcówki kranowe zanim kupilam perlatory, gotowalam np w wodzie z occtem i kamien znikał.

powiedz proszę co masz na myśli pisząc "nie radzę zakręcać zaworu przed piecykiem"

więcej zaworów nie widzę.

drugi jest w kuchni.
REKLAMA