logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Brak dźwięku z głośnika centralnego i subwoofera w Winampie na Mint 6

cool_t1985 05 Lut 2005 15:02 1832 14
REKLAMA
  • #1 1200489
    cool_t1985
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Od niedawna posiadam kartę dźwiękową (jak w temacie). Wszystko jest super, gdyby nie jeden mały problem. Podczas testowania głośników w programie dołączonym(pci audio multi-channel demo) wszystkie głośniki działają wyśmienicie i miożna się zakochać w tym dźwięku. Ale gdy słucham mp3 z winampa głośnik centralny i subwoofer nie działają. Dlaczego? Może mi to ktoś wyjaśnić?? Z góry dzięki
  • REKLAMA
  • #2 1200596
    Platon
    Poziom 42  
    Ocena: 169
    hmm czy w pluginie wyjscioym dsound masz zaznaczona "Allow hardware acceleration"? Sub wtedy powinein dzialac. centralny niekoniecznie.
  • REKLAMA
  • #3 1200914
    cool_t1985
    Poziom 11  
    SorkiŻePiszeBezSpacjiAleKlawiaturaMiSiePsuje.WłączyłemTąOpcjeAleToNicNieDałoTakSamoJestJakOlądamTelewizor,któryPodłączonyJestDoWejściąAUXIN.DlaczeoTakSięDzieje??
  • #4 1201929
    YR1
    Poziom 24  
    Ocena: 52
    O ile pamiętam to w tym czymś siedzi c-media. Poszukaj sterów na stronie "producenta". www.action.pl bo to oni ściągają to jako no name, a firma m-trade pakuje to i nadaje nazwę mint.
    Sprawdź czy aby napewno to ma 5+1 czy też poprostu 6...
    Pozdrawiam YR1
  • #5 1201975
    cool_t1985
    Poziom 11  
    Ta karta jest opisana jako:
    + karta dźwiękowa 6-kanałowa
    + procesor dźwiękowy cmi8738
    + wavetable - oparta na DLS
    + zgodność z microsoft directsound
    directSound 3D, A3D i EAX
    kto wie dlaczego nie działają mi głośnik środkowy i subwoofer
    próbowałem przełączyć zworki które są na karcie ale tp tylko zmiana
    kanału basu z centrem i odwrotnie. Nic to nie dało. Kto mi pomoże??
  • REKLAMA
  • #7 1202784
    cool_t1985
    Poziom 11  
    No więc nagłośnienie mam trochę nietypowe. Napisałem o tym na forum
    Audio ale napiszę jeszcze raz. Z wyjścia na głośniki przednie idzie
    kabelek do wieży aiwa xr-h33md i głośniki stare jak świat unitry (40 W i
    wieeeelkie pudła), z wyjścia na głośniki tylne idzie kabelek do następnej
    wieży thomson altima 460 na oryginalnych głośnikach od tej wiezy(bez
    surround' ów). Natomiast z wyjścia oznaczonego center/bass idzie
    kabelek do u8nitry r 8040 gdzie chodzi jedna kolumienka jako centra a
    suwoofer na drugim kanale, podczas testów w programie PCI multi-
    channel test demo działają wszystkie wyśmienicie ale podczas odsłuchu
    mp3 albo podczas oglądania telewizora który mam podpięty pod
    dźwiękówkę do wejścia auxin głośnik środkowy i sub nie działają Więc??

Pozdro
  • #8 1202812
    Platon
    Poziom 42  
    Ocena: 169
    hmm w opcjach sterpwnika nie masz przekierowania basu do suba?? bo centralny to pewnie tylko w filmach z DD bedzie dzialal.
  • #9 1202883
    YR1
    Poziom 24  
    Ocena: 52
    Mam tutaj programik, który umożliwia trochę dokładniejszą regulację dźwięku.
    Pozdrawiam YR1
    Załączniki:
    • ac3filter.exe (433.37 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #10 1204133
    Grzawa
    Poziom 12  
    Miałem tą kartę jakiś rok temu, i mi działało bez zażutów, chyba na mp3 miałem nawet kwadrofonie i subwofer... Jak mnie pamięć nie myli, to tutaj grają role tylko ustawienia aplikacji, i czasami konieczne jest wyłączenie karty dźwiękowej (zintegrowanej) jak jest. W moim przypadku to pomogło, bo obydwie się ze sobą żarły, i żadna nie działała poprawnie. W ustawieniach aplikacji ustaw na 5.1 (5 channels and subwofer, czy jakoś tak) i zaznacz odnośnie kanału basowego, a jak chcesz żeby i centralny był na chodzie (odradzam), to gdzieś w ustawieniach ustaw generic, ale już nie będziesz miał stereo, ani 5.1 na DD. Mam nadzieje że choć troche pomogłem, ale nie pamiętam już dokładnie gdzie co było w tych aplikacjach. Sprawdze w tym tygodniu, i napisze dokładnie, tylko pójdę do dziadków zobaczyć... Pozdrawiam
  • #11 1204356
    Interesant
    Poziom 34  
    Ocena: 248
    Witam, A może coś prostszego. w windows (niewiem jakiego masz ) dla 9X Multimedia, a dla 2k i XP masz Dzwięki i Multimedia ustaw we właściwosci zaawansowane odtwarzania głosniki Surround 5.1
  • REKLAMA
  • #12 1208173
    cool_t1985
    Poziom 11  
    Dzięki wszystkim za porady ale nic nie pomogło. Moze pomóc zdjęcie zworek z karty dźwiękowej?? Bo ja jush nic nie wiem co jest z tą kartą
  • #13 1210906
    neptunekwa
    Poziom 12  
    Halo, halo...
    Nie tedy droga. Na winampie nie bedzie dzialalo. Bo i jak ma dzialac? Przeciez to dzwiek stereo. I podaje przez Direct Sound bezposrednio do karty. Mozna ustawic Bass Boost w panelu sterowania karty (kolo zegarka windows)- przekieruje na subwoofer, ale o centralnym i rear zapomnijcie, bo co najwyzej poda na wszystkie kanaly to samo (czasem sie zdarza na Direct Sound sterze w Winampie).
    Mozna sluchac w Dolby ProLogic ale na PowerDVD. W panelu sterowania karty dajemy ze korzystamy z 6 kanalow, a w PowerDVD zaznaczamy w Audio 6 kanalow i wlaczami Prologic II Music. Dziala wysmienicie.
    A pelne 6 kanalow cyfrowe wykorzysta sie tylko przy Dolby Digital lub DTS ale tez wylacznie jesli program softowo to zdekoduje (PowerDVD, WInDVD) bo sama karta oprocz poglosu Arena i innych pierdziawek w sobie dekoderow nie posiada. To nie Extigy DTS-ES :)
    Wlacz PowerDVD i podelektuj sie :) A, wersja OEM nie ma ProLogic II. Musisz z witaminka albo kupic.
    Pozdrawiam,
    Michal
    PS. Spec. od cyfrowego dzwieku i surroundu :)
  • #14 1216925
    Grzawa
    Poziom 12  
    Hmm... Więc jakim cudem przy dobrze skonfigurowanej aplikacji miałem 5.1 jak się nie da??, a przy samym winampie 4.1?? bo w takim razie powinienem mieć stereo, a nawet subwoffer powinien nie działać..., jak nie wiem co odpisać to w ogóle nie odpisuje, a że miałem tą kartę, to się zapoznałem z nią, i dzielę się swoją wiedzą, choć nie mówię że się nie myle;). Po skonfigurowaniu aplikacji do karty powinien działać dźwięk 4.1 na winampie 3.0 (na 5 nie chciało, tylko 2.1), a na Power DVD to zapraszam do neptunekwi bo wie co mówi, skoro jest specem co do surroundu... A i ta karta sama w sobie prologicu ani 3D nie ma, z tego co wiem.
  • #15 1217059
    neptunekwa
    Poziom 12  
    Oczywiscie, ze ci zabrzmi w 5 kanalach, ale chyba mowimy o jakis normalnych efektach a nie o echo z tylu ktore oczy wywala z oczodolow?
    W Winampie wlacz Direct Sound Output i od razu poleci na 6 kanalach. Tyle, ze to samo we wszystkich kanalach. A chyba chcemy ProLogica albo cos fajnego? A nie po to aby zabrzmialo we wszystkich 6 cokolwiek. Rownie dobrze mozesz w konfiguracji karty wlaczyc Otoczenie np. lazienka i tyly poleca. Tyle, ze to do muzyki sie nie nadaje.
    Co do roznic w winampie. 2 ustawiala domyslnie WaveOut i brzmiala w 2 kanalach. 3 i 5 ustawiaja domyslnie Direct Sound, dlatego leci we wszystkich.
    Michal
    PS. Podalem PowerDVD, bo tylko on oprocz WinDVD ma softowy dekoder Dolby ProLogic II. A tylko na nim jest sens sluchac muzyki.

BTW. Kanal centralny w trybie muzyka w ProLogicu dziala wysmienicie, nie trzeba odlaczac.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik posiada kartę dźwiękową 6-kanałową opartą na procesorze C-Media CMI8738, z wyjściami na głośniki przednie, tylne oraz center/bass. Podczas testów w dedykowanym programie PCI audio multi-channel demo wszystkie kanały działają poprawnie, jednak w Winampie przy odtwarzaniu mp3 głośnik centralny i subwoofer nie emitują dźwięku. Problem wynika z faktu, że Winamp standardowo odtwarza dźwięk stereo przez DirectSound bez dekodowania wielokanałowego sygnału, co powoduje brak aktywacji kanałów centralnego i subwoofera. W panelu sterowania karty dźwiękowej można włączyć przekierowanie basu na subwoofer, ale centralny działa tylko przy odtwarzaniu dźwięku z dekodowaniem Dolby ProLogic II lub Dolby Digital, które wymaga odpowiedniego oprogramowania (np. PowerDVD z obsługą 6 kanałów i ProLogic II). Użytkownik ma nietypowy zestaw nagłośnienia, gdzie center i subwoofer są podłączone do jednego wyjścia, a pozostałe kanały do różnych wież audio. Próby zmiany zworek na karcie nie przyniosły efektu, gdyż karta oferuje 6 kanałów liniowych, a nie klasyczne 5.1 z dedykowanym subwooferem i centralnym. Zalecane jest ustawienie w systemie Windows i aplikacjach odtwarzających dźwięk konfiguracji 5.1 lub 6-kanałowej oraz użycie oprogramowania z dekoderem wielokanałowym, aby uzyskać pełne wykorzystanie wszystkich głośników. Winamp nie obsługuje natywnie wielokanałowego dźwięku, dlatego subwoofer i centralny nie działają podczas odtwarzania mp3 w tym programie.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA