logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jaki max prąd może przepływać przez diody w mostku

enterzbigi 05 Lut 2005 18:20 6108 16
  • #1 1201108
    enterzbigi
    Poziom 13  
    Ocena: 14
    jaki max prąd może przepływać przez diody prostownicze w mostku diody o parametrach 200A 600V w spawarce trójfazowej? schemat w zalączniku
    Załączniki:
    • Jaki max prąd może przepływać przez diody w mostku schemat.jpg (6.36 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #2 1201632
    kleki
    Poziom 28  
    Ocena: 142
    I diod = U wyjściowe : R uzwojeń
    Jego wartość nie może przekroczyć katalogowego prądu maksymalnego diod - to się nie popalą.
    pozdro
  • #3 1201820
    Slawox
    Poziom 15  
    Ocena: 20
    Pamiętaj,że parametry maksymalne wymagają dobrego odprowadzenia ciepła z diody poprzez radiatory.
  • #4 1203142
    enterzbigi
    Poziom 13  
    Nie taką odpowiedź się spodziewałem ponieważ znam parametry diód przy dobrym odprowadzeniu ciepła. Chodzi mi czy diody w mostku mogą przewodzić większy prąd niż jest podany na pojedynczej diodzie dlatego, że dioda przewodzi jedną połówkę sinusoidy prądu zmiennego proszę o oświecenie mnie. Może jestem w błędzie.
  • Pomocny post
    #5 1203589
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #6 1203984
    enterzbigi
    Poziom 13  
    Dziekuję za pomoc, ja składam spawarke i mam 6 diód pytalem sie o max prąd aby móc dobrać odpowiedni transformator z odpowiedzi rozumiem ze max prad na mostku moze przeplywac o wartosci 314A a wiec kupie transformator ok 280A
  • #7 1204046
    kleki
    Poziom 28  
    Ocena: 142
    Tak, maksymalny prąd diody może być 3 razy mniejszy, ale musisz zwrócić szczególną uwagę na prąd udarowy diody - jego maksymalny czas trwania i wartość. Katalogi go podają. Musi być taki, żeby pojedyncza dioda mogła przewodzić : max napięcie (szczyt sinusoidy) : opór uzwojenia (przy małym prądzie! - jak uzwojenie jest zimne) przez czas równy połowie okresu napięcia w sieci zasilającej (chociaż z połowę tego czasu). Takie udary będą tam występować!
    pozdro
  • #8 1204057
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #9 1207301
    Paweł W.
    Poziom 15  
    Ocena: 22
    WojcikW napisał:
    Niestety, źle zrozumiałeś, max. prąd wyjściowy to 543A. Napisałem to wyraźnie na końcu postu. Te 314A to tylko wielkość pomocnicza do obliczeń, a konkretnie prąd 200A (producent podaje wartość średnią prądu po wyprostowaniu sinusoidy jednopulsowo) przeliczony na wartość skuteczną półsinusoidalną. Podsumowując: jeżeli dioda wytrzyma 200A prądu (wartość średnia) jako prostownik sinusoidy z jedną diodą to w mostku 6 pulsowym wytrzyma 181A, a cały mostek 543A. Jak już wcześniej sugerowali Slavox i kleki, parametr 200A jest przy zachowaniu odpowiedniego chłodzenia. W praktyce trudno jest otrzymać tak dobre chłodzenie, no chyba że dasz do każdej diody radiator wielkości typowej spawarki.

Witam

Prąd diody 200A oznacza to, że dioda 200 Amperowa da taki prąd w warunkach idealnych dla złącza p-n, czyli temperaturze 20 °C. Co za tym idzie musisz mieć potężny radiator i wydajny wentylator, wzrost temperatury o 10 stopni naraża złącze na straty i zniszczenie. Oczywiście temp 30 °C nie zniszcy złącza, ale sprawność jego spadnie czyli wyprostowany prą będzie niższy. Dla przykładu podam, że w SPB 315 przy prądzie znamionowym 400 A stosuje się 6 diod 200A i wentylator, który chłodzi diody na radiatorach i transformator z transduktorem.
    W PSP 630 dla pradu 600 Amperów stosuje się mieszany mostek diodowo - tyrystorowy 3 diody 250A i 3 tyrystory 250A. Także możesz sobie policzyć i porównać. Przy stosowaniu szybkich diod Schotkiego te parametry mogą być niższe, chociaż elementy te są bardziej wrażliwe na przegrzanie i dużo droższe od tradycyjnych.
  • #10 1207693
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #11 1207883
    Paweł W.
    Poziom 15  
    WojcikW napisał:
    Paweł W napisał:
    Cytat:
    Prąd diody 200A oznacza to, że dioda 200 Amperowa da taki prąd w warunkach idealnych dla złącza p-n, czyli temperaturze 20 °C. Co za tym idzie musisz mieć potężny radiator i wydajny wentylator, wzrost temperatury o 10 stopni naraża złącze na straty i zniszczenie. Oczywiście temp 30 °C nie zniszcy złącza, ale sprawność jego spadnie czyli wyprostowany prą będzie niższy.

Paweł W przed chwilą stworzył nową teorię, niestety nie mającą nic wspólnego z rzeczywistością.

Witam
    Zajrzyj do DTR urządzeń spawalniczych, to zobaczysz jakie elementy są tam wkładane, albo najlepiej do samych urządzeń to się dowiesz co nieco
    o elementach mocy.
  • #12 1210249
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #13 1210757
    turek:
    Specjalista - spawarki
    Ocena: 193
    Firma Bester w spawarce SPB 315 (400A) stosowała diody 200A i praktycznie jeżeli wentylator chłodzący pracował to to nawet przy ciągłej pracy na produkcji były one prawie niezniszczalne.
    Podobnie firma OZAS w starych półautomatach (MAGPOL 400, DEP 400) również, a DEPy 400 widziałem zamontowane na automacie spawającym w systemie ciągłym konstrukcje z blachy 20mm w jednym z zakładów na Śląsku.
  • #14 1213291
    Paweł W.
    Poziom 15  
    Witam.

Turek ma zupełną rację, w swoim poście nie wspomniałem o półautomatach, w nich wstawiano podobne elementy, co w spawarkach do spawania elektrodą otuloną. Przez 20 lat pracy w serwisie spawarek spotkałem sie kilkadziesiąt razy z uszkodzonymi elementami mocy, przeważnie były to pojedyncze sztuki lub dwa elementu po jednym typu D DR ( inna polaryzacja).
    Pozdrawiam.

Dodano po 4 [minuty]:

WojcikW napisał:
    Pawle W, ja zaglądając do wnętrza spawarek już się niczego nowego nie dowiem. Zaglądałem do nich wtedy, kiedy mama zmieniała Ci pampersy. Nie mogę tylko pojąć dlaczego ludzie na tym forum piszą bajki? Przecież producent półprzewodników w wymienionych przez Ciebie spawarkach w firmowym katalogu określa warunki pomiaru prądu którego wielkość podaje na obudowie diody. W tym katalogu podaje wszystkie parametry pomocne do projektowania. Nie wiem skąd wziąłeś "idealne warunki dla złącza pn" i temperaturę 20°C dla tego złącza. Producent podaje zupełnie coś innego:
    "Prąd diody 200A oznacza to że" największa wartość średniego prądu półsinusoidalnego płynącego długotrwale przez diodę wynosi 200A przy zapewnieniu takiego chłodzenia by temperatura obudowy tej diody nie przekroczyła 95 °C.
    W tych warunkach temperatura złącza wynosi 140°C, jest to najwyższa dopuszczalna długotrwale temp. tego złącza.

Witam

Ciekawe, gdzie spotkałeś temperaturę 140°C na elemencie mocy, chyba termometr pokazywał ci temperature w °F, a nie w stopniach C.
  • #15 1213772
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #16 1214673
    Paweł W.
    Poziom 15  
    Z tą temperaturą tak jak z mocą głośnika na 15cm głośniku pisze, że ma 1000W, a rzeczywiście ma około 10W. 140 °C na pewno nie jest temperaturą optymalną dla złącza, szczególnie długo obciążonego, aha gościu 40 lat temu w biednej Polsce nie było pampersów.
  • #17 1215029
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Maksymalny prąd przepływający przez diody prostownicze w mostku zależy od parametrów katalogowych diod oraz warunków chłodzenia, zwłaszcza efektywnego odprowadzenia ciepła przez radiatory i wentylację. Dioda o parametrach 200A 600V oznacza maksymalny średni prąd półsinusoidalny przy zapewnieniu chłodzenia, które utrzymuje temperaturę obudowy diody poniżej około 95°C, a temperaturę złącza do 140°C – jest to maksymalna dopuszczalna temperatura długotrwała. W mostku trójfazowym 6-pulsowym, przy diodach 200A, maksymalny prąd całego mostka może wynosić około 543A, a pojedyncza dioda wytrzyma około 181A średniego prądu. Prąd udarowy diody oraz czas jego trwania są istotne i muszą być uwzględnione przy doborze elementów. Praktyczne zastosowanie wymaga uwzględnienia rzeczywistych warunków chłodzenia, które często są trudne do idealnego zapewnienia. W spawarkach trójfazowych stosuje się często po 6 diod 200A z wentylacją, co pozwala na ciągłą pracę przy prądach rzędu 400A. W niektórych modelach stosuje się mostki mieszane diodowo-tyrystorowe dla wyższych prądów. Przykłady urządzeń to spawarki SPB 315 (400A) i PSP 630 (600A). Wartości prądów podawane przez producentów dotyczą warunków pomiarowych i chłodzenia, a przekroczenie temperatury złącza skutkuje uszkodzeniem diody.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA