jaki max prąd może przepływać przez diody prostownicze w mostku diody o parametrach 200A 600V w spawarce trójfazowej? schemat w zalączniku
Czy wolisz polską wersję strony elektroda?
Nie, dziękuję Przekieruj mnie tamWojcikW napisał:Niestety, źle zrozumiałeś, max. prąd wyjściowy to 543A. Napisałem to wyraźnie na końcu postu. Te 314A to tylko wielkość pomocnicza do obliczeń, a konkretnie prąd 200A (producent podaje wartość średnią prądu po wyprostowaniu sinusoidy jednopulsowo) przeliczony na wartość skuteczną półsinusoidalną. Podsumowując: jeżeli dioda wytrzyma 200A prądu (wartość średnia) jako prostownik sinusoidy z jedną diodą to w mostku 6 pulsowym wytrzyma 181A, a cały mostek 543A. Jak już wcześniej sugerowali Slavox i kleki, parametr 200A jest przy zachowaniu odpowiedniego chłodzenia. W praktyce trudno jest otrzymać tak dobre chłodzenie, no chyba że dasz do każdej diody radiator wielkości typowej spawarki.
Cytat:Prąd diody 200A oznacza to, że dioda 200 Amperowa da taki prąd w warunkach idealnych dla złącza p-n, czyli temperaturze 20 °C. Co za tym idzie musisz mieć potężny radiator i wydajny wentylator, wzrost temperatury o 10 stopni naraża złącze na straty i zniszczenie. Oczywiście temp 30 °C nie zniszcy złącza, ale sprawność jego spadnie czyli wyprostowany prą będzie niższy.
WojcikW napisał:Paweł W napisał:Cytat:Prąd diody 200A oznacza to, że dioda 200 Amperowa da taki prąd w warunkach idealnych dla złącza p-n, czyli temperaturze 20 °C. Co za tym idzie musisz mieć potężny radiator i wydajny wentylator, wzrost temperatury o 10 stopni naraża złącze na straty i zniszczenie. Oczywiście temp 30 °C nie zniszcy złącza, ale sprawność jego spadnie czyli wyprostowany prą będzie niższy.
Paweł W przed chwilą stworzył nową teorię, niestety nie mającą nic wspólnego z rzeczywistością.
WojcikW napisał:Pawle W, ja zaglądając do wnętrza spawarek już się niczego nowego nie dowiem. Zaglądałem do nich wtedy, kiedy mama zmieniała Ci pampersy. Nie mogę tylko pojąć dlaczego ludzie na tym forum piszą bajki? Przecież producent półprzewodników w wymienionych przez Ciebie spawarkach w firmowym katalogu określa warunki pomiaru prądu którego wielkość podaje na obudowie diody. W tym katalogu podaje wszystkie parametry pomocne do projektowania. Nie wiem skąd wziąłeś "idealne warunki dla złącza pn" i temperaturę 20°C dla tego złącza. Producent podaje zupełnie coś innego:
"Prąd diody 200A oznacza to że" największa wartość średniego prądu półsinusoidalnego płynącego długotrwale przez diodę wynosi 200A przy zapewnieniu takiego chłodzenia by temperatura obudowy tej diody nie przekroczyła 95 °C.
W tych warunkach temperatura złącza wynosi 140°C, jest to najwyższa dopuszczalna długotrwale temp. tego złącza.
Cytat:140 °C na pewno nie jest temperaturą optymalną dla złącza, szczególnie długo obciążonego
Cytat:Przepraszam, czytając te bajki myślałem że pisał je dziesięciolatek.aha gościu 40 lat temu w biednej Polsce nie było pampersów