logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

volvo FM12 - brak światła stop z prawej strony i brak lewego kierunku

miniek. 07 Gru 2012 17:54 3861 2
  • #1 11622367
    miniek.
    Poziom 14  
    Ocena: 36
    Witam mam problem z volvo FM12 chodzi o światło stopu z prawej strony nie świeci , próbowałem poprawić tą kostkę co wychodzi koło lampy włącznie z czyszczeniem ale dalej nic inne światła świecą . Sprawdziłem napięcie jest 1,2 volta na kablu + a masa pokazuje na teście ciągłości prawidłowo gdzieś zanika napięcie tylko pytanie gdzie i jak to zlokalizować dodatkowo podczas włączenia stacyjki wyskakuje komunikat o błędach i jest światła stop. Kolejny błąd to lewy kierunkowskaz to samo brak napięcia sprawdzałem napięcie i czyściłem styki i też koło volta .Dodatkowo wyskakuje 3 błąd sprawdź Ecu hamulców przy następnym postoju ale chyba to nie ma nic wspólnego z światłami stop? Ma ktoś może schematy i opis bezpieczników ? Bardzo proszę o pomoc. Z góry dziękuję
  • Pomocny post
    #2 11622676
    daro111
    Poziom 31  
    Ocena: 862
    Witam.
    Na początek sprawdź ciągłość przewodów od kostek lamp,lubią się tam przetrzeć.Rozpruj peszle i zobacz czy nie są przerwane któreś kable( tak na odcinku ok 50 cm można z umiarem pociągnąć za każdy z przewodów czy nie jest przerwany).Lewy kierunkowskaz to kolor biało/czarny 2 pin lampy,biegnie on do złącza zbiorczego RA pin 3,prawa strona przód kabiny (pod osłoną plastikową).Prawy stop to przewód czerwono/czarny 3 pin lampy biegnie do złącza RA pin 5.

Tu masz lokalizację złącza RA.
    volvo FM12 - brak światła stop z prawej strony i brak lewego kierunku

Dodano po 2 [minuty]:

Sprawdź czy na wyjściu ze złącza RA masz napięcie na kierunkowskaz i stop.Jeżeli jest to masz instalację walniętą . Najczęściej leci na odcinku od tego złącza zbiorczego do wejścia w ramę.

Dodano po 2 [minuty]:

miniek. napisał:
    Dodatkowo wyskakuje 3 błąd sprawdź Ecu hamulców

Wejdź w diagnostykę na desce , oczytaj błędy EBS i podaj.
  • #3 11622946
    miniek.
    Poziom 14  
    Ocena: 36
    Dziękuje bardzo sprawdzę w poniedziałek bo dopiero będę miał możliwość zwłaszcza że auto na dworze stoi a teraz brrr zimno ale sprawdzę i odpiszę
REKLAMA