logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Junkers WRP 250-5 KB - Gaz na maxa woda ledwo letnia

fm.bastian 16 Gru 2012 15:53 4041 8
REKLAMA
  • #1 11659776
    fm.bastian
    Poziom 2  
    Witam
    Mam problem,mianowicie piec jest ustawiony na:
    gaz na maxa(suwak maksymalnie w prawo)
    woda tez na maxa(pokrętło też do oporu w prawo)
    a woda ledwo letnia :cry:
    dodam,że piec przeczyściłem tzn jest oczyszczony z kurzu,nagrzewnica została ściągnięta i przepłukana,ruszta odkurzone.
  • REKLAMA
  • #2 11659912
    Bobbo
    Poziom 22  
    Ocena: 290
    Trzeba sprawdzić ile wody leci naminutę i zaobserwować jak pali palnik . Przy takim ustawieniu powinien wydawać dzwięki jak rakieta. Woda powinna być wrząca, Ile gazu pali na minutę?. Czy jest używany gaz ziemny?.
  • REKLAMA
  • #3 11659970
    fm.bastian
    Poziom 2  
    Dzięki za szybka odpowiedź.
    Gaz jest miejski,palnik pali sie normalnie,nie zauważyłem jakiegoś nagłego spadku ciśnienia.
    Po prostu jest tak jak było wcześniej tylko zamiast gorącej wody leci ledwo letnia
  • REKLAMA
  • #4 11659998
    Bobbo
    Poziom 22  
    To trzeba dokładnie wyczyścić wszystko palnik rozebrać i wymyć w detergentach, wężownicę w kamiksie sprawdzić regulator wody itd....
  • REKLAMA
  • #5 11660041
    fm.bastian
    Poziom 2  
    tak jak napisałem wcześniej, piec jest od góry do rusztu wyczyszczony.Poniżej nie ruszałem bo nie chce czegos spipczyć,wiem że są tak zawory,membrama ale nie rozbierałem tego tylko oczyściłem na zewnątrz z kurzu
  • #6 11660073
    Bobbo
    Poziom 22  
    To trzeba to zrobić,
  • #7 11660135
    fm.bastian
    Poziom 2  
    czyli zostaje serwis :/
  • #8 11660985
    Bobbo
    Poziom 22  
    Ktoś kto ma większe doświadczenie zrobi to szybciej , przeprowadzi regulacje i w razie czego masz gwarancje na bezpieczne użytkowanie .Te piecyki mają już ponad 10 lat To im się po prostu z racji wieku należy.
  • #9 11663047
    Zbigniew Rusek
    Poziom 38  
    Ocena: 1535
    fm.bastian napisał:
    Dzięki za szybka odpowiedź.
    Gaz jest miejski...

Miejski czy ziemny? To jest istotna różnica, gdyż to są zupełnie różne rodzaje gazu. Obecnie gaz miejski jest już nie stosowany (od dawna), gdyż był silnie trujący (chociaż tani) i ma on o ok. połowę mniejszą wartość opałową niż gaz ziemny. Wymagał też on zupełnie innych palników (nie chodzi o dysze, ale o zupełnie inną budowę palnika - nie ma mieszlanika z powietrzem) oraz większych średnic rur doprowadzających do przyborów gazowych (z uwagi na mniejszą wartość opałową, a więc większe zużycie).

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z piecem Junkers WRP 250-5 KB, który mimo ustawienia na maksymalne parametry gazu i wody, dostarcza jedynie letnią wodę. Po oczyszczeniu pieca, w tym nagrzewnicy, nie zauważono poprawy. Uczestnicy dyskusji sugerują sprawdzenie przepływu wody, stanu palnika oraz ewentualne czyszczenie wewnętrznych komponentów, takich jak wężownica i regulator wody. Wskazano również na różnice między gazem miejskim a ziemnym, co może wpływać na wydajność pieca. W przypadku braku poprawy, zaleca się skorzystanie z serwisu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA