logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Junkers WRP 250-5 KB - czarny popiół z wężownicy, słabe grzanie wody

Gerbyl 20 Lis 2014 17:21 3387 11
REKLAMA
  • #1 14149023
    Gerbyl
    Poziom 9  
    tak jak w temacie, a z ważniejszych informacji to:

-piecyk gazowy Junkers WRP 250 -5 KB
    -odkurzacz na niewiele się zdał
    -czarny przylepiający się popiół
    -wężownica miedziana lub miedziopodobna
    -woda słabo i długo się nagrzewa

I moje pytanie, jak i czy opłaca mi się to naprawiać? Nowa nagrzewnica 150zł, a tej jak na razie nie wiadomo co jest, w zasadzie nie wiem skąd bierze się ten popiół.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 14149465
    valdimazur
    Poziom 17  
    Ocena: 108
    Ogólnie to podgrzewacz do konserwacji (czyszczenia ) pewnie się nadaje ( palnik zespół wodny itp. ). Nagrzewnicę należy zdemontować i umyć woda pod ciśnieniem oraz odkamienić . Nowa nagrzewnica to koszt powyżej 400 zł , za 150 zł to tylko używana. Sadza bierze sie ze złego spalania gazu ( prawdopodobnie za mało powietrza dochodzi do spalania , brudny zakurzony palnik ) . Po czyszczeniu podgrzewacz trzeba wyregulować ( mikromanometr , u- rurka )
  • #3 14149541
    Gerbyl
    Poziom 9  
    Dziękuję bardzo za odpowiedź, a czy zdradziłbyś mi w jaki sposób najlepiej odkamienić tę nagrzewnicę? bo czytałem już trochę o occie i o kwasku cytrynowym, ale nie mam pewności czy to skuteczne. I rozumiem że odkamieniam tylko rurki, a z tymi radiatorami nic nie robić oprócz mycia pod ciśnieniem?
  • REKLAMA
  • #5 14151677
    Gerbyl
    Poziom 9  
    I jeszcze pytanie czy sam sobie z tym poradzę, bo o ile mógłbym wszystko rozmontować i przeczyścić to później z regulacją mógłby być problem, jestem raczej początkujący w tych sprawach, a rodzice martwią się na zapas :D
  • REKLAMA
  • #6 14151884
    valdimazur
    Poziom 17  
    Samo czyszczenie nagrzewnicy nie jest trudne ( nie ingeruje sie w sprawy gazowe ), W twoim przypadku już samo czyszczenie nagrzewnicy dużo by pomogło . Co do reszty to nie wiem czy dasz rade, a do regulacji to potrzeba już sprzętu ( mikromanometr , lub u-rurka ) i odpowiednio ustawić ciśnienie gazu na palniku wg. wytycznych producenta.
  • REKLAMA
  • #7 14166834
    biniu292
    Poziom 18  
    Ocena: 90
    valdimazur
    Jesteś pewien że do wyjęcia wymiennika nie trzeba najpierw odkręcić palnika od zespołu gazowego?
    Poza tym , warto by ten palnik również wymyć
    Mogą być zabrudzone dysze.może to powodować właśnie to złe spalanie
  • #8 14167101
    valdimazur
    Poziom 17  
    Oczywiście ze należało by przeczyścić palnik , przedmuchać dysze i oczyścić z kurzu miejsce mieszania sie gazu z powietrzem ( okolice dysz ). Ja nagrzewnice demontuję najpierw a później palnik, ale każdy robi według własnego sposobu.
  • #9 14168170
    Gerbyl
    Poziom 9  
    Czyli wypadałoby przeczyścić całość żeby mieć ten problem z głowy na kilka kolejnych lat (piecyk ma 19 z hakiem), ile bierzecie za taką usługę Panowie? I czy możliwy byłby dojazd, bo akurat jestem z okolic Rzeszowa (30+ km).
  • Pomocny post
    #10 14168751
    valdimazur
    Poziom 17  
    Jeśli podgrzewacz ma 19 lat to trzeba myśleć już o nowym,( może nie wytrzymać kilka kolejnych lat ) a przeczyścić go to nie zaszkodzi.
    Co do cen to pewnie coś pomiędzy 100-150 zł .( czyszczenie ,odkamienianie , smarowanie niektórych elementów , itd ) a dojazd to już osobna sprawa. Ale coś liczą 1,5 zł za km w 2 strony.
  • #11 14169298
    biniu292
    Poziom 18  
    Ocena: 90
    Co do kosztów
    To zgadzam się z kolegą wyżej
    Co do wymiany termy, te modele były bardzo udane
    Można by je porównać jeśli chodzi o wytrzymałość, do starych pg6 lub nawet czwórek
    Ale czy tak jest w tym przypadku powie Ci tylko serwisant na miejscu
  • #12 14182196
    Gerbyl
    Poziom 9  
    Dzięki wielkie Panowie za odpowiedzi, ale przyszedł lokalny gość naprawiający piecyki i okazało się że to "opadnięty" komin i to z niego wracały się spaliny do piecyka i dlatego piecyk nie działał jak trzeba. Sprawa tak błaha że sam nie spodziewałem się że to może być coś tak banalnego, a groźnego zarazem. Dla ciekawskich dałem 10 złotych za wizytę ;)

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z piecykiem gazowym Junkers WRP 250-5 KB, który generuje czarny, przylepiający się popiół oraz słabo nagrzewa wodę. W odpowiedziach zasugerowano, że przyczyną może być złe spalanie gazu, spowodowane brudnym palnikiem lub zanieczyszczoną nagrzewnicą. Rekomendowano demontaż nagrzewnicy w celu jej czyszczenia oraz odkamieniania, a także sprawdzenie palnika i dysz. Koszt nowej nagrzewnicy wynosi około 400 zł, a czyszczenie i regulacja mogą kosztować 100-150 zł. Ostatecznie, problem okazał się być spowodowany opadniętym kominem, co skutkowało cofaniem się spalin do piecyka.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA