logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Packet radio z Alinco DR-119: modem i oprogramowanie na start

MateBer 16 Gru 2012 18:34 4623 15
REKLAMA
  • #1 11660647
    MateBer
    Poziom 11  
    Ocena: 9
    Witam,
    Na początku dodam że oglądałem podobne tematy na forum.
    Chciałbym zacząć zabawę w transmisje cyfrowe, posiadam radio Alinco DR-119.
    Interesuje mnie packet radio, dlatego chciałbym zapytać o następujące rzeczy:
    - co koledzy mogą polecić na początek (modem + oprogramowanie)
    - lepiej zakupić gotowy modem, czy pokusić się na konstrukcję opartą np. na atmedze8
    - czy może wykorzystać Arduino Mega lub inne posiadające własne porty szeregowe.

Na koniec dodam, że w obecnym czasie nie posiadam sprzętu pracującego na innym paśmie jak 2m.

Pozdrawiam!
  • REKLAMA
  • #2 11661294
    SP5ANJ
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 658
    Witam.
    MateBer napisał:
    Na początku dodam że oglądałem podobne tematy na forum.

Modem - to kabelki IN/OUT i karta dźwiękowa w komputerze. (wręcz dowolna karta, żaden "wypas")

Program do dekodowania - w sieci jest tego mnóstwo. (RTTY, PSK, WSJT-9, CW, Packet, Fax, SSTV)

Wszystko łączysz kablem Audio pomiędzy radiem (mik. i głośnik) a Komputerem (karta dźwiękowa).

Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #3 11661350
    MateBer
    Poziom 11  
    Rozumiem, że nie potrzeba żadnych rezystorów między kartą dźwiękową a radiem.
    A co ze sterowaniem PTT ? :)
  • #4 11662331
    dj_volt
    Poziom 26  
    Ocena: 171
    MateBer napisał:
    Rozumiem, że nie potrzeba żadnych rezystorów między kartą dźwiękową a radiem.
    A co ze sterowaniem PTT ? :)

Wszystko znajdziesz na stronie PG APRS. Jeśli chcesz koniecznie robić modem do cyfrówki (np. do jakiegoś starego laptopa) zainteresuj się modemem zgodnym z Hamcomm.
  • #5 11662994
    SQ9DHC
    Poziom 13  
    Witam

Interfejs ze strony który zaproponował kolega wyżej nie daje żadnej separacji, więc po co stosować transformatory w torze audio jak masy komputera i radia i tak są później połączone, a separację taką robi się po to żeby masy te były od siebie oddzielone, więc miało by to sens gdyby przełączanie PTT było zrobione na jakimś transoptorze.

Hamkomm-em też bym się nie bawił, jeśli już jakiś modem typowo do PR to BayCom.

Ale wystarczy karta dźwiękowa, sterowniki AGWPE, i do załączania PTT jakiś port w komputerze.
    Jak robić jakieś połączenie bez separacji to najprostsze.

Packet radio z Alinco DR-119: modem i oprogramowanie na start

Tu z jednym moim zastrzeżeniem, nie łączył bym obydwu kanałów karty dźwiękowej razem, a wykorzystał tylko jeden kanał.

Najlepszym programem do tylko do PR pod Windowsa jest TsthWin.

Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #6 11670522
    sq3hta
    Poziom 18  
    Ocena: 29
    Witam
    Polecam lekturę strony KLIK
    Jest tam wszystko czego potrzebujesz do rozpoczęcia pracy, od interface komp-radio po program i opis konfiguracji.
    Powodzenia
  • #7 11679997
    MateBer
    Poziom 11  
    Wykonałem kontrukcję według kolegi SQ9DHC,
    odbieram SR9DKA jednak pojawia się problem, gdy podłączam do radia jack'a 3,5 z linią włączającą PTT - radio samo zaczyna transmitować i nie chce przestać nawet gdy na lini RTS podłączonej do bazy tranzystora jest 0V
    Sprawdzałem przewody, nie ma nigdzie zwarcia.

Zastanawia mnie czy problem nie leży w module włączającym nadajnik:
    http://www.soundcardpacket.org/1cableptt.htm

tutaj zastosowano izolacje opto-elektryczną natomiast wyżej jest wspólna masa.
  • #8 11681780
    SQ9DHC
    Poziom 13  
    MateBer napisał:
    ... tutaj zastosowano izolacje opto-elektryczną natomiast wyżej jest wspólna masa.

Witam ponownie, ta izolacja optoelektroniczna ma sens jedynie wtedy jeśli robi się również separację transformatorową po stronie audio, i odwrotnie separacja audio transformatorowa ma sens jeśli PTT jest izolowane optoelektronicznie.

MateBer napisał:
    ... gdy podłączam do radia jack'a 3,5 z linią włączającą PTT - radio samo zaczyna transmitować i nie chce przestać nawet gdy na lini RTS podłączonej do bazy tranzystora jest 0V

Tu nie wiem czy dobrze rozumiem, przy wyłączonym komputerze również również PTT jest załączone ?
    Można między masę/emiter tranzystora a kolektor włączyć omomierz i sprawdzić.

Co do nadawania, nie każda karta dźwiękowa da rade wejść na SR9DKA, ale to trzeba sprawdzić, jeśli kolega by potrzebował pomocy przy konfiguracji programu TsthWin to służę pomocą, bo jak mniemam z AGWP już kolega się poradził bo jeśli nie to by nic nie odebrał.
  • #9 11683409
    MateBer
    Poziom 11  
    PTT włącza się przy rozpoczęciu nadawania i nie chce się później wyłączyć pomimo stanu niskiego na linii RTS sterującej tranzystorem. PTT nie włącza się przy samym włożeniu jacka - gdy komputer jest włączony.

Program z którego korzystam to MixW 2.20 - bez problemu odbieram SR9DKA
    Natomiast program TsthWin ma błąd przy uruchomieniu i nie wiem z czym to może być związane.Wyskakuje komunikat zaraz po włączeniu programu:

"Cannot open tsthwin.prt file - Shutting down"

Żeby nie było żadnych wątpliwości korzystam z netbooka, mam przejściówkę usb rs232 jeden z kolegów tłumaczył mi, że te programy najlepiej sprawdzaja się na starych komputerach PC. Wydaje mi się, że wszystko powinno być dobrze ponieważ sprawdzałem linię RTS - stan wysoki pojawia się w momencie nadawania, a po zakończeniu jest stan niski. Tranzystor także dobrze działa będąc podłączonym do przejściówki - jego impedancja w momencie nadawania = 0Ω, a w momencie odbioru = ∞Ω
  • #10 11684167
    c2h5oh
    Moderator
    Ocena: 753
    MateBer napisał:
    ... Wydaje mi się, że wszystko powinno być dobrze ponieważ sprawdzałem linię RTS - stan wysoki pojawia się w momencie nadawania, a po zakończeniu jest stan niski. Tranzystor także dobrze działa będąc podłączonym do przejściówki - jego impedancja w momencie nadawania = 0Ω, a w momencie odbioru = ∞Ω

Ciekawe poco mierzysz impedancję tego tranzystora.
    W tym układzie tranzystor działa jako przełącznik więc jego impedancja nie ma istotnego znaczenia.
    Sprawdź czy tranzystor przełącza i to wszystko.

p.s. Tak z ciekawości. Czym mierzysz tą impedancję?
  • #11 11684319
    SQ9DHC
    Poziom 13  
    MateBer napisał:
    Natomiast program TsthWin ma błąd przy uruchomieniu i nie wiem z czym to może być związane.Wyskakuje komunikat zaraz po włączeniu programu:

"Cannot open tsthwin.prt file - Shutting down"

Nie umie otworzyć pliku tsthwin.prt bo pewnie go nie ma, powinien być w katalogu TSTHWIN/System.
  • #12 11685951
    MateBer
    Poziom 11  
    c2h5oh napisał:
    MateBer napisał:
    ... Wydaje mi się, że wszystko powinno być dobrze ponieważ sprawdzałem linię RTS - stan wysoki pojawia się w momencie nadawania, a po zakończeniu jest stan niski. Tranzystor także dobrze działa będąc podłączonym do przejściówki - jego impedancja w momencie nadawania = 0Ω, a w momencie odbioru = ∞Ω

Ciekawe poco mierzysz impedancję tego tranzystora.
    W tym układzie tranzystor działa jako przełącznik więc jego impedancja nie ma istotnego znaczenia.
    Sprawdź czy tranzystor przełącza i to wszystko.

p.s. Tak z ciekawości. Czym mierzysz tą impedancję?

po prostu sprawdzam czy dobrze działa tranzystor. To wszystko.

Kolego SQ9DHC
    dwa razy instalowałem program i za każdym razem brakuje tego pliku. Co radzisz?
  • #13 11686061
    c2h5oh
    Moderator
    Ocena: 753
    Ściągnij brakujący plik z internetu i dograj go do katalogu w którym masz program (zainstalowany).
    Odnośnie pomiarów impedancji tranzystora w celu sprawdzenia jego poprawnego działania. Przeczytaj definicję impedancji:
    http://pl.wikipedia.org/wiki/Impedancja
    Proponuję w przyszłości sprawdzać tranzystor prostszymi metodami lub stosować prawidłowe nazewnictwo. Również "to wszystko".
  • REKLAMA
  • #14 11686820
    SQ9DHC
    Poziom 13  
    ......................................................................................................
  • #16 11687478
    MateBer
    Poziom 11  
    Dziękuję za pomoc.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik poszukuje informacji na temat rozpoczęcia zabawy z transmisjami cyfrowymi przy użyciu radia Alinco DR-119, interesując się packet radio. W odpowiedziach zasugerowano, że do rozpoczęcia wystarczy karta dźwiękowa oraz odpowiednie oprogramowanie, takie jak TsthWin lub AGWPE. Wskazano również na możliwość budowy modemu, z rekomendacją użycia BayCom zamiast Hamcomm. Problemy z PTT i konfiguracją oprogramowania były omawiane, w tym konieczność izolacji optoelektronicznej oraz separacji audio. Użytkownicy dzielili się doświadczeniami związanymi z konfiguracją sprzętu i oprogramowania, a także wskazali na potrzebę pobrania brakujących plików do programów.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA