logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak działa mikrofon elektretowy i jego zastosowanie w starych telefonach?

reed 11 Mar 2003 23:29 31391 23
REKLAMA
  • #1 122268
    reed
    Poziom 17  
    Ocena: 13
    Potrzebuje informacji na temat mikrofonu elektretowego. JEgo opis i zasadę działania. Narazie wiem tylko tyle, że był wykorzystywany w starszych telefonach :)

Dziex prex

Pozdrawiam reed
  • REKLAMA
  • #2 122294
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #3 122320
    krzysiek
    Poziom 27  
    Ocena: 81
    zeby przyblizyc zasade dzialania tego mikrofonu nalezaloby najpierw opisac zasade dzialania mikrofonu pojemnosciowego ktorej pewna odmiana jest mikrofon elektretowy zasada dzialania takiego mikrofonu jest dosc prosta mikrofon taki zachowuje sie w dyzym uproszczeniu jak kondensator o zmiennej pojemnosci istotnym jest ze takie mikrofony wymagaja dostarczenia ladunku elektrycznego sedno pytania ma ta roznice ze nie wymaga polaryzacji zewnetrznym napieciem poniewaz membrana mikrofonu elektretowego wykonana jest z dielektryka ktory zawiera wlasny ladunek elektryczny cecha charakterystyczna jest duza impedancja tych mikrofonow stad wbudowane wewnatrz obudowy wzmacniacze latwo je poznac maja ksztalt walca niewielkie rozmiary i trzy wyjscia stosowane byly powszechnie w radiomagnetofonach i wymagaja zasilania na przedwzmacniacz :)

tak na marginesie czy niema opisow w necie?bo opisalem to w tak zakrojonej wersji ze nieda sie bardzej skrotowo opisac
  • #4 122338
    Paweł.ko
    Spec Elektroakustyka
    Ocena: 77
    Zgadzam się z przedmówcą!!Mikrofon elektretowy to mikrofon pojemnościowy.Wymaga zasilania,posiada bardzo wysoką impedancję,jest bardzo czuły i posiada pasmo przenoszenia dość ograniczone od dołu.A tak na marginesie mówiąc to nic innego jak dwie elektrody oddalone od siebie (jak w kondensatorze).Podczas działana ciśnienia akustycznego odległość między nimi się zmienia a co za tym idzie zmienia się pojemność.Teraz wystarczy zamienić ją na zmiany prądu i wszystko gra :wink:
  • #5 471536
    -DezerteR-
    Poziom 15  
    Ocena: 9
    Sorka a czy któś mógłby podać jakiś link do pełnej informacji o zasadzie działania tego mikrofonu? Jest dużo tematów z tym problemem ale nikt nie wyjasnił jak on dokładnie działa.
    tx -DezerteR-
  • #6 1945670
    szymo92
    Poziom 15  
    Ocena: 8
    taki mokrofn dziala w kolorofonie tak? jesli tak to gdzie go moge kupic w jakim sklepie? kupie go w sklepie elektronicznym?
  • #7 2660204
    MitalcA
    Poziom 14  
    Ocena: 7
    mam pytanie. mozna takiego mikrofonu uzyc (oczywiscie z przedwzmacniaczem do mikrofonu elektretowego) do naglosnienia perkusji (talerze bebny?????
  • #8 3691070
    foxiu
    Poziom 15  
    Ocena: 5
    Pytanie dość dziwne... Do bębnów używa się mikrofonów dynamicznych, do blach pojeności, ale wątpię, żeby taki maniuni elektret z elektronicznego miał jakiekolwiek zastosowanie przy nagłośnieniu blach...
  • REKLAMA
  • #9 3691406
    Balu
    Poziom 38  
    Ocena: 48
    @ Szymek kupisz go w elektroniku.
    Pisz z dużej litery - elektroda to nie blogasssek.
    Oczywiście polskie znaki też są obowiązkowe!
    To samo się tyczy @MitalcA.

Pozdrawiam Łukasz.
  • #10 3965546
    czucz
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    Potrzebny jest mi model zastępczy tego mikrofonu do LTspice.
    W tej chwili symuluje go generatorem z sygnałem sinusoidalnym. Nie jestem pewny jaką dać amplitudę?
  • #11 3966925
    qrdel
    Poziom 28  
    Ocena: 70
    Jedna chwila, czy nikt nie widzi tych kaczanów???

Mikrofon pojemnościowy wymaga zasilania, bo na jednej elektrodzie zmienia się ładunek w zależności od odległości od elektrody pod napięciem, a właściwie to "elektrody o wysokim potencjale".
    Ten wysoki potencjał jest uzyskiwany: dodatkowym kabelkiem (tzw. napięcie fantomowe), przetwornicą z niskiego napięcia (generator napięcia fantomowego) lub z elektretu.

Elektret to specjalnie spreparowana próbka dielektryka w której "zafiksowane" zostały dipole elektryczne w stanie "naelektryzowania". (być może istnieją też elektrety monopolowe, jakby kto potrafił uwięzić w dielektryku garść elektronów).
    (nasuwa się tu analogia z magnesem trwałym, stan trwałego naelektryzowania w ogólnym zarysie podobny do stanu trwałego namagnesowania)

Jeżeli metalowa membrana porusza się w polu takiego elektretu to może się zmieniać jej potencjał. Urządzenie o wysokiej impedancji wejściowej może to zarejestrować.

Popularnie stosuje się mikrofony elektretowe z wbudowanym tranzystorem polowym (wysoka impedancja), wymagającym zewnętrznego zasilania (niskim napięciem, potencjał jednej z okładek kondensatora utrzymywany jest przez elektret).

Mikrofony wymagające zewnętrznego napięcia polaryzującego spotyka się w zastosowaniach ogólnoestradowych.
  • #12 3967149
    czucz
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    wszystko fajnie jeśli chodzi o budowę i działanie, ale model zastępczy bardziej by mi sie przydał.
  • #13 3978641
    qrdel
    Poziom 28  
    Ocena: 70
    Modelowałbym jako źródło napięciowe o wysokiej impedancji (powiedzmy gigaomy) i stąd znikomej wydolności prądowej.
    Napięcie zależy od elektretu (dokładnie to gradientu pola) i od wymiarów. Typowe szacowałbym na mikrowolty, ale mogę się mylić. Dodanie tranzystora polowego nie powinno już być trudne.
  • #14 4250743
    robolupo
    Poziom 12  
    Witam. Ja mam takie pytanie: jakim rodzajem mikrofonów są najczęściej mikrofony do komputerów (np. taki dostarczany w pudełku z kartą dźwiękową) i dlaczego są tak potwornie marne? Słuchawka działa jako mikrofon bez porównania lepiej niż ten grat. Czy trzeba go jakoś "specjalnie" włączać do układu przedwzmacniacza? Impedancja takiego mikrofonu wynosi jakieś 2Ohm, więc nie jest to chyba mikrofon pojemnościowy. Więc o co chodzi? Dziękuję z góry za odpowiedź.
  • #15 4275783
    MitalcA
    Poziom 14  
    Ocena: 7
    'chyba' we wszystkich mikrofonach komputerowych stosuje sie mikrofony elektretowe, lepsze sa w sumie niezbyt potrzebne, a jak ktos wykorzystuje do nagrywania czegos to dynamiczne najlepiej
  • #16 4281326
    robolupo
    Poziom 12  
    Ok, dzięki za odpowiedzi. Już wiem co i jak.
  • #17 5217504
    kolchoz
    Poziom 10  
    Ocena: 1
    Mam do przylutowania mikrofon elektretowy, ale zamiast wyjść mam tylko 2 kapki cyny od spodu (przy jednej widać 3 jakby ścieżki idące do obudowy ("od środka"). Na płytce mam 3 otwory do przylutowania tego elementu 1 osobno i 2 praktycznie razem. Co do czego? Ewentualnie jeśli ktoś ma jakieś porady do techniki lutowania to też poproszę. Z góry dziękuje
  • #18 5218749
    Quarz
    Poziom 43  
    Ocena: 626
    kolchoz napisał:
    Mam do przylutowania mikrofon elektretowy, ale zamiast wyjść mam tylko 2 kapki cyny od spodu (przy jednej widać 3 jakby ścieżki idące do obudowy ("od środka"). Na płytce mam 3 otwory do przylutowania tego elementu 1 osobno i 2 praktycznie razem. Co do czego? Ewentualnie jeśli ktoś ma jakieś porady do techniki lutowania to też poproszę. Z góry dziękuje
    Przy tak postawionym pytaniu, to trzeba zgadywać, albo pytać u Jasnowidza... :cry:
    Pokaż tu schemat Twojego urządzenia i rysunek płytki.
    Mikrofon elektretowy którym dysponujesz jest najprawdopodobniej przystosowany do podłączenia dwupunktowego (z zewnętrznym rezystorem w drenie), natomiast na płytce jest przewidziane podłączenie trójpunktowe mikrofonu - wspólny, zasilanie, wyjście - ponieważ i takie też są.
    Ale to niczego jeszcze nie przesądza - patrz wyżej.
  • #20 5223130
    Quarz
    Poziom 43  
    kolchoz napisał:
    Zapomniałem, ale już się poprawiam :
    http://jabel.com.pl/files/instrukcje/J-09.pdf
    To jest przystosowane do mikrofonu elektretowego z wyprowadzeniem dwupunktowym, a jakim dysponujesz? Przecież tam są dwa otwory do masy, a co jest dla mnie dość oczywiste, ponieważ ten typ mikrofonu elektretowego był produkowany w obudowach o różnych średnicach.
    Ten pin mikrofonu co na połączenie z aluminiową obudową musisz podłączyć do masy.

kolchoz napisał:
    PS: Czy ktoś wie jak można obliczyć indukcyjność tej cewki (jest nadrukowana)
    Potrzebne są dokładne wymiary tej nadrukowanej cewki, a wtedy da się w przybliżeniu oszacować wartość jej indukcyjności.
  • #21 5223609
    kolchoz
    Poziom 10  
    Tego było trzeba, teraz wiem co i jak. Dzięki. (jest tu coś takiego jak "pomógł"?). Co do tej cewki, to miałem bardziej na myśli jakieś wzory. Ona jest nadrukowano jako taki "labirynt" więc nie wiem co wziąć jako średnice cewki. Tworzy 3 "prostokąty" o wymiarach : 10x20mm;7x16mm i 4x12mm. Szerokość ścieżki ~0,8mm.
  • #22 5223665
    Quarz
    Poziom 43  
    kolchoz napisał:
    Tego było trzeba, teraz wiem co i jak. Dzięki. (jest tu coś takiego jak "pomógł"?).
    Dla Ciebie w tym temacie nie ma takiego przycisku, ponieważ to nie Ty ten temat zakładałeś... :cry:

kolchoz napisał:
    Co do tej cewki, to miałem bardziej na myśli jakieś wzory. Ona jest nadrukowano jako taki "labirynt" więc nie wiem co wziąć jako średnice cewki. Tworzy 3 "prostokąty" o wymiarach : 10x20mm;7x16mm i 4x12mm. Szerokość ścieżki ~0,8mm.
    A ja mam stosowne wzory "na papierze" i z bardzo wiekowej i cyrylicą pisanej literatury... :D ... w wolniejszej chwili postaram się to policzyć... :!: ... tylko muszę ową książkę poszukać, a te muszę liczyć na setki... :D
  • REKLAMA
  • #23 5226412
    kolchoz
    Poziom 10  
    Byłbym wdzięczny, gdyby kolega razem z obliczeniami podał wzory i objaśnienia.
    Czy cewka nadrukowana jest lepsza od nawiniętej na karkasie?
  • #24 5278517
    albertc4
    Poziom 11  
    Płytka:
    http://img73.imageshack.us/my.php?image=pk2yi1.png

Wystarczy wkleić do Worda i ustawić wymiary płytki 50x27mm.
    Potem papier kredowy i wiadomo.
    Robiona na postawie:
    http://www.elektronika.org.pl/images/stories/radio/j-009-5.jpg

ze strony:
    http://www.elektronika.org.pl/radio/mikrofon-bezprzewodowy-ukf-mikroszpieg.html

UWAGA
    Płytka jeszcze nie testowana.

Podsumowanie tematu

✨ Mikrofon elektretowy jest odmianą mikrofonu pojemnościowego, w którym membrana wykonana jest z dielektryka zawierającego trwały ładunek elektryczny (elektret). Dzięki temu mikrofon nie wymaga zewnętrznego napięcia polaryzującego, co odróżnia go od klasycznych mikrofonów pojemnościowych. Zasada działania opiera się na zmianie pojemności kondensatora, którego jedną elektrodą jest ruchoma membrana, a drugą elektret. Zmiany ciśnienia akustycznego powodują zmianę odległości między elektrodami, co przekłada się na zmiany sygnału elektrycznego. Mikrofony elektretowe cechują się wysoką impedancją wejściową i wymagają zasilania przedwzmacniacza wbudowanego w obudowę. Stosowane były powszechnie w radiomagnetofonach oraz współczesnych telefonach, natomiast w starszych telefonach używano mikrofonów z proszkiem węglowym. W dyskusji poruszono także kwestie techniczne dotyczące podłączenia mikrofonów elektretowych (2- lub 3-pinowe wyprowadzenia) oraz modelowania ich w symulatorach (np. LTspice) jako źródeł napięciowych o wysokiej impedancji. Wspomniano o ograniczeniach pasma przenoszenia i zastosowaniach mikrofonów elektretowych, które nie są optymalne do nagłośnienia instrumentów perkusyjnych. Dodatkowo omówiono zagadnienia dotyczące lutowania i montażu mikrofonów elektretowych na płytkach drukowanych oraz pytania o obliczanie indukcyjności nadrukowanych cewek na PCB.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA