logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

inżynier na kierunku A, a magister na kierunku B

ka_3 18 Gru 2012 18:23 24198 15
REKLAMA
  • #1 11669055
    ka_3
    Poziom 16  
    Ocena: 18
    Witam,
    Jestem na Informatyce, ale to co mnie interesuje to też robotyka, automatyka, elektronika, ale wybrałem informatykę. Moja koleżanka robiła I stopień na stosunkach międzynarodowych , a drugi na zarządzaniu bodajże, i nie miała z tym żadnego problemu, nie musiała żadnych przedmiotów dodatkowo zaliczać. Załóżmy, że po 1 stopniu też tak jak ona zmieniłbym zdanie i chciał się uczyć czegoś trochę innego, albo moja praca wymagała by papieru np. Elektronika, bądź Elektryka. Czy wówczas mógłbym robić II stopień na innym, lecz pokrewnym kierunku np. Elektronika i telekomunikacja i specjalność systemy elektroniczne, która wydaje mi się mocna spokrewniona z informatyką?? Na uniwersytecie jest to chyba dość powszechne, ale na Politechnice?
  • REKLAMA
  • #2 11669210
    McMonster
    Poziom 32  
    Ocena: 57
    Na PWr jest to dość powszechne, by robić II stopień na pokrewnym kierunku, to jest właśnie jedna z nielicznych zalet systemu bolońskego. Jeśli uważasz, że masz dostateczną wiedzę, to sobie poradzisz.
  • REKLAMA
  • #3 11724851
    ka_3
    Poziom 16  
    Byłem na politechnice przed świętami, i się dowiedziałem że jest to możliwe, trochę osób zmienia kierunki, ale o co mnie najbardziej interesuje, Pani w dziekanacie nie wiedziała. Na pewno pisze się podanie i dziekan decyduje ile przedmiotów trzeba zaliczyć dodatkowo. Jak jest na waszych uczelniach?
  • #4 11727841
    McMonster
    Poziom 32  
    Jeśli na uczelni funkcjonuje system boloński, to jest oddzielna rekrutacja dla osób z dyplomem inżyniera i nic nie trzeba robić poza zarekrutowaniem się. Na PWr przy rekrutacji najpierw biorą pod uwagę dyplomy pokrewnych dziedzin, a potem wszystkich, jeśli sa jeszcze miejsca.

Na studiach jednolitych (na PWr już nieobecnych) podanie i rozmowa z dziekanem.
  • #5 11728571
    ka_3
    Poziom 16  
    To fajnie, jeszcze raz zapytam w dziekanacie. A myślisz że po informatyce dużo trudniej będzie mi zrobić na II stopniu AiR, bądź elektronikę?
  • #6 11733148
    McMonster
    Poziom 32  
    ka_3 napisał:
    To fajnie, jeszcze raz zapytam w dziekanacie. A myślisz że po informatyce dużo trudniej będzie mi zrobić na II stopniu AiR, bądź elektronikę?

A skąd mam wiedzieć, co umiesz? Jak jesteś zielony w temacie automatyki czy elektroniki, to nie przetrwasz.
  • #7 11733797
    ka_3
    Poziom 16  
    Sory, źle zadałem pytanie. Bardziej chodzi mi o to czy na II stopniu nauka jest kontynuowana z I stopnia, czy bardziej są nowe rzeczy?
  • #8 11735392
    McMonster
    Poziom 32  
    Nierealne jest robienie wszystkiego od początku, pewną podstawową wiedzę trzeba mieć. Jak dużą, to zależy nawet od poszczególnych wykładowców.
  • REKLAMA
  • #9 11740463
    Elektronik9
    Poziom 30  
    Ocena: 195
    ka_3 napisał:
    Sory, źle zadałem pytanie. Bardziej chodzi mi o to czy na II stopniu nauka jest kontynuowana z I stopnia, czy bardziej są nowe rzeczy?

Powiedziałbym, że studia 2. stopnia to rozszerzenie studiów 1. stopnia.
    Na studiach 1. stopnia zdobywasz podstawową wiedzę inżynierską, uczysz się posługiwać aparatem matematycznym, programować. Na studiach 2. stopnia jest to punkt wyjścia, więc nie ma już przedmiotów gdzie od zera się uczysz C++, za to są przedmioty, gdzie jego znajomość może się przydać do wykonania projektu. Co wcale nie oznacza, że są same takie przedmioty "praktyczne".

Mgr inż. to nie tylko praktyk, ale i naukowiec więc są i przedmioty typowo teoretyczne. I już nie możesz się wymówić, że nie wiesz, co to transformata Fouriera, bo jest to wiedza już uznawana za podstawową, jak wiedza maturalna na początku studiów.
  • #10 12060021
    pfkfan
    Poziom 2  
    Ocena: 2
    A będąc dalej w tym temacie: "Jak się będzie nazywać" osoba kończąca drugi stopień na innym kierunku niż pierwszy? Załóżmy jest już Inżynierem Informatyki, a drugi stopień robi z Elektroniki.

Czy będzie się się tytułować jako:

MGR INŻ. Elektroniki
    MGR Elektroniki INŻ. Informatyki
    MGR INŻ. Elektroniki INŻ Informatyki

Wiadomo, że przeważnie podaje się najwyższy tytuł np. pomija się ew. technika, ale fakt posiadania INŻ. na innym kierunku niż MGR jest chyba znaczący?
  • #11 12591516
    sqt_x
    Poziom 12  
    Pozwólcie że podniosę temat. Chciałbym wiedzieć to samo co kolega pfkfan. Jaki tytuł otrzyma osoba która ukończy studia II stopnia na pokrewnym kierunku, posiadając wcześniej stopnień inżyniera na innym kierunku (inż. elektronika, mgr informatyka).

Słyszałem takie opinie że jeśli są to powiązane kierunki z tego samego wydziału to po magisterce otrzymuje się tytuł mgr.inż. kierunku z II stopnia. Moóże ktoś to potwierdzić lub wyjaśnić jak jest rzeczywiście ?
  • REKLAMA
  • #12 12595548
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #13 12595648
    sqt_x
    Poziom 12  
    kolego e-mega, jeśli obronisz czego życzę z całego serca - jak będzie wygląda u ciebie sprawa tytułu ? Dopytuję się bo po prostu w pracy żeby zdobyć za awans wymagają mgr inż. z elektrotechniki a ja inż mam elektronikę. Więc nie wiem czy zaliczą mi to jeśli mgr zrobię na elektrotechnice. No i ból żebym dla inż od nowa zaczynał wszystko.
  • #14 12595700
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #15 12596082
    sqt_x
    Poziom 12  
    Akurat jeśli chodzi o elektronikę i zmianę na elektrotechnikę, to materiał na elektronice mieliśmy dosyć konkretnie rozciągnięty na elektrotechnikę i z tego co słyszałem nie wymagają zaliczania dodatkowych przedmiotów.
  • #16 16363912
    phoe
    Poziom 29  
    Ocena: 56
    Sorry za podbicie starego tematu.

Ale mając inż. informatyk, jak skończę elektrotechnikę(II stopień, 3 semestry magisterskie) to będę:
    - inż. informatyk
    + dodatkowo mgr inż. elektrotechnik?

Spełnię wtedy przykładowy zapis rekrutacyjny:
    "Wykształcenie: inżynier o specjalności elektrycznej lub pokrewnej"

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
W dyskusji poruszono temat możliwości kontynuacji studiów II stopnia na kierunku pokrewnym do inżynierii, w kontekście zmiany kierunku z informatyki na elektronikę lub automatykę. Uczestnicy wymieniają doświadczenia związane z systemem bolońskim, który umożliwia taką zmianę, oraz wskazują, że na Politechnice Wrocławskiej (PWr) jest to powszechne. Wskazano, że konieczne może być złożenie podania do dziekanatu, a decyzja o dodatkowych przedmiotach zależy od dziekana. Podkreślono, że studia II stopnia rozszerzają wiedzę zdobytą na I stopniu, a znajomość podstawowych zagadnień jest niezbędna. Uczestnicy dyskusji zastanawiali się również nad tytułami, jakie można uzyskać po ukończeniu studiów na pokrewnym kierunku.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA