logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Studia II stopnia Elektrotechnika po inżynierze z mechaniki

ItalianoVero99 10 Gru 2025 17:43 333 2
REKLAMA
  • #1 21777082
    ItalianoVero99
    Poziom 2  
    Witam Was, forumowicze :D

Niespełna 3 lata temu obroniłem inżyniera z Mechaniki i Budowy Maszyn na Politechnice Śląskiej. Pracuję od tego czasu w zawodzie, jednak widzę, że rynek z roku na rok dosłownie się kurczy.
    Stąd moja myśl, żeby przebranżowić się do branży elektrotechnicznej :)
    Moje pytanie do Was jest takie: czy to jest wykonalne, żeby po I stopniu mechaniki kontynuować naukę na II stopniu z elektrotechniki? Czy z tego tytułu nie będę musiał nadrabiać różnic programowych?
    Może ktoś z Was miał taką sytuację i podzieliłby się swoim doświadczeniem.

Z góry bardzo dziękuję
    Pozdrawiam
    AI: Na jakiej uczelni (lub uczelniach) planujesz rozpocząć studia II stopnia z elektrotechniki?
    Politechnika Śląska
    AI: Czy interesują Cię studia stacjonarne czy niestacjonarne (zaoczne)?
    niestacjonarne
  • REKLAMA
  • #2 21777130
    maciej_333
    Poziom 38  
    Ocena: 1609
    Jeśli masz dyplom inżyniera, to teoretycznie możesz iść na dowolne studia II stopnia (kierunki techniczne). Problem w tym, że jeśli kierunek, jaki skończyłeś na I stopniu nie jest wpisany jako pokrewny przy przyjmowaniu na Elektrotechnikę, to musisz podejść do rozmowy kwalifikacyjnej. Zależnie od wyniku tej rozmowy (jest to w zasadzie coś w rodzaju egzaminu, zwykle ustnego) i oceny na dyplomie inżyniera możesz być przyjęty na studia II stopnia. Jeśli nie zdasz rozmowy, zostaniesz odrzucony. Z kolei przy niskiej ocenie (zwykle mniej, niż 4,0) będziesz musiał zaliczyć jeden lub nawet dwa przedmioty ze studiów I stopnia. Generalnie jest to możliwe, ale nie będzie to takie proste, skoro się tym nie zajmujesz. Tak wygląda przyjmowanie na II stopień na mojej uczelni.

Z kolei na Politechnice Śląskiej akurat nie robią rozmów, tylko wymyślili coś innego: Link. Stosują ocenę tego, co masz w suplemencie do dyplomu. Zatem będziesz miał słabą zgodność potrzebnych kompetencji.
  • #3 21777210
    ItalianoVero99
    Poziom 2  
    Dzięki za odpowiedź, Maćku. Napisałem sobie do administratorów rekrutacji w sprawie wyznaczenia mi współczynnika zgodności między kierunkami. Zobaczymy, jaki będzie feedback, i się tutaj podzielę dla "potomnych" :)
REKLAMA