czy istnieje mozliwosc zczytania programu ze sterownika siemens s7 200 ktory jest zakluczony haslem.... problem polega na tym ze nie ma autora programu, a potrzebne sa male modyfikacje w programie !!
Czy wolisz polską wersję strony elektroda?
Nie, dziękuję Przekieruj mnie tamromalina napisał:Witam !
Szanowni koledzy.Ja mam podobny problem tylko że odwrotny.
Jestem pewien niemal na 100 procent że mój klient dokonał odczytu
i zmian w sterowniku S7-200 gdzie dostęp do ściągnięcia programu
był zabezpieczony hasłem. Panowie z Siemensa twierdzą że nie słyszeli
o takiej możliwości. Dlatego jestem tym tematem zainteresowany.
Pozdrawiam
romalina napisał:Program został zabezpieczony przed ingerencją użytkownika nie ze względu na błędy tylko ze względu na wymagane przeglądy okresowe urządzenia (wyświetla się komunikat na TD 200 o konieczności takowego) podyktowane względami bezpieczeństwa
balt napisał:apróbuj nuemr maszyny w odwrotnej kolejności u mnie to zadziałało
Dodano po 4 [minuty]:
co do hasłowania softu to i owszem są naciągacze i z takimi trzeba walczyć. Są oczywiście i wyjątki gdzie zastosowano unikalny algorytm regulacji itp. tylko ile jest takich maszyn. Rozumiem zabezpieczenie na okres gwarancji, ale potem? Na koniec gwarancji przyjeżdza przedstawiciel producenta zgrywa soft w obecności przedstawiciela firmy podpisują protokół, gość zdejmuje zabezpieczenia i jedzie. Producent wrzuca soft do archiwum razem z protokołem na poczet zabezpieczenia przyszłych roszczeń lub dochodzenia prokuratorskiego a klient niech robi co chce, w końcu za to zapłacił. To jest moje zdanie.
balt napisał:niestety z niektórych nawet sądem nie można wyciągnąć programu. Wiemn o tym z doświadczenia, producent, a raczej polski przedstawiciel producenta przedstawia ciebie i traktuje jak ostatniego złodzieja i ignoranta. Nie podam tu nazwy firmy bo nie o to chodzi ale są takie przypadki. Też jestem przeciwnikiem hasłowania.