logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak udrożnić zatkane rury w instalacji centralnego ogrzewania – zimny kaloryfer

jacek macek 19 Gru 2012 15:16 14139 6
REKLAMA
  • #1 11672693
    jacek macek
    Poziom 2  
    Witam wszystkich serdecznie. Jest to mój pierwszy post na forum, w którym już parę razy znalazłem odpowiedź na moje problemy.
    Postaram sie opisać wszystko po kolei. Jeden z kaloryferów nie grzeje. W poprzednich latach też nie działał jak należy, ale wówczas wystarczyło wyłączyć centralne, zakręcić pozostałe i odpalić ponownie system. Kiedy ten jeden był otwarty zaczynał grzeć. Potem otwerałem kolejne i cały system pracował. W tym roku nie zadziałało.
    Fachowiec, który przyjechał do kaloryfera ostukał zawór, potraktował go jakimś sprayem, zakręcił pozostałe grzejniki i nic. Stwierdził, że rura musi być zablokowana i należy zdzierać podłogę, aby zlokalizować zatkanie. Czy nie ma innego sposobu na udrożnienie systemu? Kaloryfer jest zimny, rura idąca do kaloryfera z podłogi również. Grzejnik nie jest zapowietrzony. Wyraźnie słyszę szum dobiegający z wewnątrz zimnego kaloryfera. Kilka lat wstecz znajomi mieli podobny problem i wówczas wystarczyło wymienic zawór. Wspomniałem o zaworze, ale ów fachowiec autorytarnie stwierdził, że to zapchana rura.
    Może przetkać to jakimś środkiem chemicznym? Proszę o radę.
  • REKLAMA
  • #2 11672698
    DJ_Dexinter
    Poziom 27  
    Ocena: 218
    Można zakupić sprężynę do przetykania lub sodę kaustyczną (UWAGA ŻRĄCE!) i wsypać zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Lepiej nie "przedawkować" bo może "przeżreć" rurę
  • REKLAMA
  • #3 11672702
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #4 11672724
    MARCIN.SLASK
    Specjalista AGD
    Ocena: 2655
    Jakimi rurami zrobiona instalacja, jakie średnice rur, jakie kaloryfery, ile lat ma instalacja?

Jak się da zdemontować ten niedziałający kaloryfer, to można sprawdzić drożność dopływu, odpływu jak i samego grzejnika.
  • REKLAMA
  • #5 11672733
    jacek macek
    Poziom 2  
    Jestem laikiem, ale zgaduję, że układ jest zamknięty, bo po nabiciu odpowiedniego ciśnienia dopływ wody do systemu został odłączony.

Dodano po 7 [minuty]:

Dom ma 32 lata, zaś ile ma instalacja ciężko powiedzieć, ale nie wygląda na młodą. Kaloryfery są aluminiowe, rury miedziane o średnicy 15 mm. Teraz coś delikatnie "strzela" wewnątrz kaloryfera.
  • #6 11673406
    maruda2
    Poziom 13  
    Ocena: 11
    Wydaje mi sie że należałoby pokazać problem innemu instalatorowi, choćby dlatego że to będzie tańsze od wymiany rur. Swoją drogą stara instalacja łącząca w sobie miedź z aluminium wróży problemy.
  • #7 11673729
    Rzuuf
    Poziom 43  
    Ocena: 1700
    W instalacji ALUMINIOWEJ NIE WOLNO użyć sody kaustycznej, bo Al reaguje z NaOH i się rozpuszcza (wydzielając wodór).
    Wymiana zaworu jest bez porównania tańsza i prostsza, niż "walka" z rurami (niepotrzebnie!). Zawór ma znacznie mniejsze "okno", niż rura, więc jak ma się coś zapchać, to prędzej zawór.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik forum zgłasza problem z niedziałającym kaloryferem w systemie centralnego ogrzewania, który nie grzeje pomimo wcześniejszych prób naprawy. Fachowiec zasugerował, że rura może być zablokowana, co wymagałoby zdzierania podłogi. Uczestnicy dyskusji proponują różne metody udrożnienia systemu, takie jak użycie sprężyny do przetykania, sody kaustycznej (z zastrzeżeniem, że nie można jej stosować w instalacjach aluminiowych), oraz przepłukanie układu wodą pod ciśnieniem. Wskazują również na konieczność sprawdzenia drożności dopływu i odpływu kaloryfera oraz sugerują konsultację z innym instalatorem, aby uniknąć kosztownej wymiany rur. Użytkownik podaje, że instalacja ma 32 lata, kaloryfery są aluminiowe, a rury miedziane o średnicy 15 mm.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA