logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Problem z jednym kaloryferem w systemie jednorurowym

dragon92 06 Maj 2023 22:46 1581 31
Najlepsze odpowiedzi

Dlaczego po przesunięciu grzejnika w jednorurowej instalacji CO grzeje tylko kawałek rury zasilającej i jak przywrócić jego prawidłowe działanie?

Grzejnik udało się uruchomić po ponownym odpowietrzeniu przez odkręcenie śrubunków zasilania i powrotu, spuszczenie wody, a potem wpuszczenie jej najpierw powrotem, a następnie zasilaniem przy otwartym odpowietrzniku [#20576682] W systemie jednorurowym rury do grzejnika nie powinny schodzić w dół, bo takie ułożenie robi zasyfonowanie przed grzejnikiem i utrudnia odpowietrzanie [#20576776] Według uczestników tego typu instalacja powinna być prowadzona „pod górę”, tak jak było przy poprzednim grzejniku ustawionym bezpośrednio nad rurą zasilającą [#20572971] Użytkownik zaznaczył jednak, że po tej operacji wszystko zaczęło grzać, więc podstawową przyczyną był najpewniej uwięziony pęcherz powietrza [#20576682]
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA
  • #1 20569843
    dragon92
    Poziom 12  
    Ocena: 10
    Dzień dobry,

Mam w mieszkaniu CO gazowe w systemie jednorurowym (tak już było, wiem, ze system dwururowy jest lepszy), gdzie woda idzie prze kaloryfer oraz rurę równolegle pod nim.

Mój problem polega na tym, że przeniosłem jeden kaloryfer w bok i podłączyłem go jak na zdjęciach (zasilanie i powrót zachowane zgodnie z kierunkiem przepływu) i grzeje się tylko kawałek rury zasilającej. Czy popełniłem błąd konstrukcyjny i rura zasilająca powinna iść bliżej kaloryfera lub jakiś inny? Odpowietrzałem kilka razy, bez skutku.

Problem z jednym kaloryferem w systemie jednorurowym Problem z jednym kaloryferem w systemie jednorurowym
  • REKLAMA
  • #2 20570018
    elktrod
    Poziom 41  
    Ocena: 1377
    Po każdym odpowietrzeniu kaloryfer chociaż chwilkę grzał czy nie? Według mnie odpowietrznik powinien być automatyczny i w najwyższym punkcie instalacji a Ty jaki masz i gdzie go masz? Na jakiej wysokości jest górna krawędź tego kaloryfera w stosunku do innych kaloryferów? Co masz na dolnej rurze przy lewej ścianie? Jeżeli to zawór to sprawdż czy odkręcony? Jeżeli to filtr to sprawdź czy drożny, jeżeli to zawór zwrotny to sprawdź w jakim kierunku zamontowany? Ja bym ponadto sprawdził drożność całej wstawki wspawanej raz odkręcając pod kaloryferem delikatnie dopływ do kaloryfera a drugi raz odpływ, przy zamkniętym zaworze przeciwnym, tak aby przeciek był kontrolowany... Obieg masz grawitacyjny czy wymuszony? Na rysunku zaznacz która rura się grzeje i do jakiego miejsca? Być może zjeżdżając w dół z instalacją tuż przed kaloryferem zaburzyłeś obieg i robi się na dole zastój schłodzonej wody? Wydaje mi się, że przy jednorurowej instalacji kaloryfer powinien być zasilany od góry, więc gdy zastosowałeś kaloryfer zasilany od dołu w ciepłą wodą to zastosowałeś nie ten typ kaloryfera jaki jest wymagany do instalacji jednorurowej... Narysuj schemat swojej instalacji... Jeżeli pozostałe kaloryfery mają zawory na dopływach lub odpływach to spróbuj je lekko zakręcić aby wymusić ew. w ten sosób obieg w tym Twoim felernym?
  • #3 20570402
    dragon92
    Poziom 12  
    Odpowiadając po kolei

Odpowietrznik calej instalacji jest automatyczny i jest w kotle, który jest najwyżej, również pompa jest w kotle, dodatkowo w kazdym kaloryferze jest odpowietrnik manualny. Na dole po lewej jest zawór spustowy z instalacji, nie bierze udziału w akcji, kawalek wczesniej jest trójnik i instalacja idzie dalej w sciane. Drożnośc juz sprawdzałem, jest.
    Co do zasilanai od góry, mam drugi taki sam kaloryfer w WC i wszystko działa. Na rysunku zaznaczyle mschemat instalacji wraz z wysokosciami wzgledem siebie kaloryferów, z tą uwagą, że głowna rura zasilająca jest na jednym poziomie. zakrecalem pozostale kaloryfery, bez zmian. Ogólnie to objaw jest taki, jakby był zapowietrzony lub jakby nie było obiegu. Na czerwono zaznaczone miejsce do którego jest ciepło

Problem z jednym kaloryferem w systemie jednorurowym Problem z jednym kaloryferem w systemie jednorurowym
  • #4 20570426
    elktrod
    Poziom 41  
    dragon92 napisał:
    Ogólnie to objaw jest taki, jakby był zapowietrzony lub jakby nie było obiegu

No to nic innego Ci nie doradzę jak jego odkręcenie i sprawdzenie fizycznie czy jest przepływ przez ten grzejnik, może ktoś źle oznaczył kierunek przepływu lub grzejnik się zatkał czymś? Posiada on u góry odpowietrznik? Po każdym odpowietrzeniu tego grzejnika chociaż chwilkę on grzał czy nie?
    Miałem na myśli zawór o ile to jest zawór na dolnej rurce na lewej ścianie, a nie inny, czy to jest spustowy według Ciebie i nie bierze udziału?
  • REKLAMA
  • #5 20570449
    dragon92
    Poziom 12  
    Przy odpowietrzaniu, jak już zaczela mi z góry lecieć ciepła woda to stawał się letni i tyle, zatkany nie jest, po leci woda z odpowietrznika przy zakręconym zaworze zasilającym i przy zakręconym powrotnym
  • #6 20570464
    elktrod
    Poziom 41  
    Jeżeli masz w WC taki sam kaloryfer i grzeje to porównaj różnice w instalacji tu i tam i zrób tak jak masz w WC, nic innego mi nie przychodzi do głowy...
  • #7 20570474
    dragon92
    Poziom 12  
    Jedyna różnica, która nie wiem czy ma znaczenie jest taka, że tam rura zasilająca idzie pod kaloryferem a tutaj metr obok, zawory są takie same, rury są takie same, długość doprowadzenia do głównej również jest podobna
  • REKLAMA
  • #8 20570500
    elktrod
    Poziom 41  
    dragon92 napisał:
    leci woda z odpowietrznika przy zakręconym zaworze zasilającym i przy zakręconym powrotnym
    Tego nie bardzo rozumiem ale myślę, że to tylko lapsus pisemny, czyli zawory były w czasie odpowietrzania na zmianę: jeden zakręcony a drugi odkręcony i na odwrót? Ja bym na odpływie lub dopływie spróbował dać jeszcze zawór kierunkowy zgodnie z przepływem?
    No to masz zgryza, ja już nic więcej Ci nie pomogę...
  • #9 20570513
    dragon92
    Poziom 12  
    Tak, przy sprawdzaniu, jak już nie wiedziałem co robić to zakręciłem raz jeden raz drugi w celu sprawdzenia czy z dwóch stron poleci

Odpowiadając na zdjęcie wyżej, to zawor powrotny
  • #10 20570516
    elktrod
    Poziom 41  
    Ja bym na odpływie lub dopływie spróbował dać jeszcze zawór kierunkowy zgodnie z przepływem? Życzę powodzenia...
  • #11 20570519
    dragon92
    Poziom 12  
    Poczekam, może ktoś jeszcze będzie miał jakieś spostrzeżenia:)
  • #12 20571485
    reaven22
    Poziom 31  
    Ocena: 1364
    Grzejnik jest ten sam co był i grzał wczesniej ?
  • #13 20571687
    dragon92
    Poziom 12  
    Grzejnik jest nowy.
  • #14 20571715
    gimak
    Poziom 41  
    Ocena: 1678
    dragon92 napisał:
    Mój problem polega na tym, że przeniosłem jeden kaloryfer w bok i podłączyłem go jak na zdjęciach (zasilanie i powrót zachowane zgodnie z kierunkiem przepływu) i grzeje się tylko kawałek rury zasilającej. Czy popełniłem błąd konstrukcyjny i rura zasilająca powinna iść bliżej kaloryfera lub jakiś inny? Odpowietrzałem kilka razy, bez skutku.

Nie mam żadnego doświadczenia z instalacjami grzewczymi jednorurowymi, poza tym co na ten temat znalazłem w internecie.
    Na podstawie tego co znalazłem i własnych przemyśleń, sądzę że ten grzejnik który nie grzeje, jest odwrotnie wpięty do instalacji lub opory przepływu przez niego lub rury przyłacząwe są tak duże, że woda go po prostu omija.
  • #15 20571721
    mietek654
    Poziom 29  
    Ocena: 292

dragon92 napisał:
    Czy popełniłem błąd konstrukcyjny?

Według mnie, rury zasilające nie mogą być poprowadzone tak jak u Ciebie, czyli do dołu. Powinny iść do góry, tak jak masz to na schemacie. Każdy grzejnik i rury są wyżej od tej zasilającej, dzięki czemu ciepła woda może iść do góry.
  • #16 20571792
    vodiczka
    Poziom 43  
    Ocena: 4310
    dragon92 napisał:
    Czy popełniłem błąd konstrukcyjny i rura zasilająca powinna iść bliżej kaloryfera lub jakiś inny?
    Zasadniczy, popatrz na schemat obiegu i zdjęcie w poście 3.
    Dziwne, że nikt z komentujących tego nie zauważył, wejście i wyjście z kaloryfera masz tuż obok siebie zamiast po przeciwnych stronach kaloryfera.
    Podobnie zaznaczyłeś na schemacie kaloryfer w WC, który grzeje a również nie powinien, Pokaż jego zdjęcie w całości oraz zbliżenie podejścia i odejścia zasilania.
  • REKLAMA
  • #17 20571805
    mietek654
    Poziom 29  
    vodiczka napisał:
    wejście i wyjście z kaloryfera masz tuż obok siebie zamiast po przeciwnych stronach kaloryfera
    To akurat nie powinno mieć żadnego znaczenia gdyż grzejniki z przyłączami obok siebie maja ukierunkowanie dzięki któremu woda przepływa przez większą część grzejnika.
  • #18 20571825
    vodiczka
    Poziom 43  
    mietek654 napisał:
    To akurat nie powinno mieć żadnego znaczenia gdyż grzejniki z przyłączami obok siebie maja ukierunkowanie
    Może to wadliwy egzemplarz i brakuje przegrody w dolnym żebrze.
    dragon92 napisał:
    Grzejnik jest nowy.

Sądziłem, że to nieprzemyślana samoróbka bo tak fikuśnego użebrowania jeszcze nie spotkałem.
  • #19 20571837
    reaven22
    Poziom 31  
    dragon92 napisał:
    Grzejnik jest nowy.

Jak wyglądał poprzedni grzejnik. ?

Na logikę w systemie jednorurowym woda w grzejniku musi przepływać pionowo z zasilaniem od góry. Aby stygnąca woda i grawitacja wymusiła obieg.

Przy żebrach ustawionych jak na fotce może być problem aby grawitacja wymusiła obieg.
  • #20 20571845
    gimak
    Poziom 41  
    vodiczka napisał:
    Może to wadliwy egzemplarz i brakuje przegrody w dolnym żebrze.

Nie sądzę, aby brakowało przegrody, bo wtedy obieg byłby spięty na krótko, a wtedy rury, zasilająca i odpływ byłyby ciepłe.
    Zakładając, że w poście #3 na czerwono zaznaczona jest rura zasilająca, to grzejnik powinien być podłączony odwrotnie niż jak to jest pokazane na zdjęciu (to sugeruje kierunek pochylenia poprzecznych żeberek - powinien być zgodny z naturalnym kierunkiem przepływu wody), aby ułatwić spływ schłodzonej wodzie do odpływu.
  • #21 20571859
    vodiczka
    Poziom 43  
    gimak napisał:
    Nie sądzę, aby brakowało przegrody, bo wtedy obieg byłby spięty na krótko, a wtedy rury, zasilająca i odpływ byłyby ciepłe.
    Masz rację.
    gimak napisał:
    kierunek pochylenia poprzecznych żeberek - powinien być zgodny z naturalnym kierunkiem przepływu wody)
    Napisałem, że użebrowanie fikuśne, żeberka na zdjęciu nie są pochylone w jedną stronę.
    Nie sądzę by zdjęcie tak silnie zniekształcało perspektywę ale mogę się mylić.
  • #22 20571869
    mietek654
    Poziom 29  
    reaven22 napisał:
    woda w grzejniku musi przepływać pionowo z zasilaniem od góry
    Nie musi być od góry, ciepła woda i tak "odłoży" się na górze.Problemem mogą być: niewłaściwy spadek rur zasilających lub odwrotne podłączenie (zasilanie najczęściej z lewej)które przy instalacji dwu rurowej nie miało by aż takiego znaczenia.
  • #23 20571884
    gimak
    Poziom 41  
    vodiczka napisał:
    Napisałem, że użebrowanie fikuśne, żeberka na zdjęciu nie są pochylone w jedną stronę.
    Nie sądzę by zdjęcie tak silnie zniekształcało perspektywę ale mogę się mylić.

To że fikuśnie użebrowane - to prawda, ale te widoczne na zdjęciu "żeberka" pochylone są w tym samym kierunku, tyle że chyba pod różnymi kątami.
  • #24 20572045
    dragon92
    Poziom 12  
    Żeberka są pod tym samym kątem po skosie tyle ze w przeciwnych kierunkach. Podłączony jest według informacji zawartej w produkcie (zasilanie z prawej). Poprzedni grzejnik był zwykły stalowy, tyle, że umieszczony bezpośrednio nad rurą zasilającą.
  • #25 20572070
    reaven22
    Poziom 31  
    dragon92 napisał:
    Poprzedni grzejnik był zwykły stalowy, tyle, że umieszczony bezpośrednio nad rurą zasilającą.

Stąd było pytanie jaki konkretnie był grzejnik.
    Prawdopodobnie ta drabinka ze zdjęcia nie będzie działać prawidłowo w systemie jednorurowym.

Jeśli byłby to zwykły grzejnik panelowy w którym woda porusza się w pionie to układ będzie dział prawidłowo.
  • #26 20572308
    mietek654
    Poziom 29  
    reaven22 napisał:
    Prawdopodobnie ta drabinka ze zdjęcia nie będzie działać prawidłowo w systemie jednorurowym.
    Przecież drugi taki sam działa...
  • #27 20572316
    vodiczka
    Poziom 43  
    Jeżeli taki sam (identyczny) to można zrobić próbę krzyżową zamieniając je miejscami.
  • #28 20572900
    dragon92
    Poziom 12  
    I tak zrobię, nic innego mi również do głowy nie przychodzi.
  • #29 20572971
    wada

VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 732
    dragon92 napisał:
    . Poprzedni grzejnik był zwykły stalowy, tyle, że umieszczony bezpośrednio nad rurą zasilającą.

I to jest podstawowa zasada działania tego tworu jednorurowego, taki skok w bok raczej nie ma prawa działać bez dodatkowego kryzowania rury zasilającej, i jak rura zasilająca jest 22 to odcinek pomiędzy trójnikami, należy zamienić poprzez mufy redukcyjne na 15mm, lub przy jednym z trójników założyć zawór kulowy i ręcznie przytłumiać przepływ zależnie od potrzeb.
    Konto firmowe:
    Elefant
    Wagonowa 34, Wrocław, 52-231 | Strona WWW: literyzmetalu.pl
  • #30 20576682
    dragon92
    Poziom 12  
    Napisze, bo może komuś to się przyda. Kaloryfer udało się uruchomić, musiał być jednak jakoś zapowietrzony, jedyne co zrobiłem to odkręciłam od niego śrubunki zasilające i powrotu, spuściłem wodę, puściłem lekko powrotem a potem do końca zasilającą (z odkręconym odpowietrznikiem)...
    No i zaczął grzać

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z kaloryferem w systemie jednorurowym, który po przeniesieniu nie grzeje prawidłowo. Po kilku próbach odpowietrzania i sprawdzenia drożności instalacji, zauważono, że ciepła woda nie przepływa przez kaloryfer. Użytkownicy sugerowali sprawdzenie kierunku przepływu, drożności rur oraz ewentualne błędy w podłączeniu. Ostatecznie, po odkręceniu śrubunków i spuszczeniu wody, kaloryfer zaczął działać, co wskazuje na problem z zapowietrzeniem. Wskazano również, że w systemie jednorurowym zasilanie powinno być prowadzone z góry, aby uniknąć problemów z obiegiem.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA