logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Trwałość paneli frontowych ze switchami oraz klawiatur membranowych

Myrek1 19 Gru 2012 17:57 2400 7
REKLAMA
  • #1 11673374
    Myrek1
    Poziom 23  
    Ocena: 53
    Witam,
    Nie wiem czy dobry dział, ale zapytam tu.

Robię pilota, który będzie wykorzystywany w warunkach przemysłowych, czyli dość konkretnie eksploatowany, przy czym urządzenie musi być dość tanie.
    Mam dwie koncepcję klawiatury. Ze względu na zakłócenia odpadają klawiatury pojemnościowe, ze względu na trwałość - membranowe. Mamy problem z obudowami, toteż jesteśmy ograniczeni do dwóch typów przycisków, są to przyciski smd 6x6, wysokość 2,5mm takie:

lub druga koncepcja z przyciskami 12x12, czyli takimi:

Nad oba przyciski panel frontowy bez przetłoczeń. Teraz pytanie.
    Przyznam, że pierwsza koncepcja z mniejszymi przyciskami bardziej nam pasuje ze względu na obudowę. Jednak czy przy tak małej powierzchni styku tegoż przycisku z frontem, ten ostatni nie będzie aż nad to się zużywał? W opcji z dużym przyciskiem powierzchnia styku jest większa, więc wydaje się, że urządzenie będzie bardziej trwałe.
    Czy ktoś ma praktyczne doświadczenie z tym problemem? Czy może zastosowanie przycisku nie ma wpływu na stopień zużycia się frontu foliowego, albo przy produkcji frontu można zlecić zrobienie jakiegoś wzmocnienia pod klawiszem?

Dziękuję za wszystkie sugestie.
  • REKLAMA
  • #2 11674085
    Pawel2420
    Poziom 31  
    Ocena: 101
    Nie wiem masz na myśli pisząc o klawiaturach membranowych. Najtrwalsze będą właśnie te najprymitywniejsze z membranami w postaci blaszek. Blaszki nie mają żadnych ostrych krawędzi mogących powodować pękanie folii.
    Wewnątrz tych przycisków na zdjęciach również znajdują się membrany metalowe.
  • REKLAMA
  • #3 11674525
    jarek_lnx
    Poziom 43  
    Ocena: 6036
    Cytat:
    Robię pilota, który będzie wykorzystywany w warunkach przemysłowych, czyli dość konkretnie eksploatowany, przy czym urządzenie musi być dość tanie.

Masz sprzeczne wymagania, zwykle konstruktorzy podchodzą do tematu tak "robię urządzenie przemysłowe, klient gotów jest zapłacić więcej, za to żeby było wykonane z wytrzymałych podzespołów i niezawodne".

Ty chcesz zrobić cud, solidne urządzenie z tandetnych części.

Widziałem maszyny przemysłowe z klawiaturami wykonanymi tak jak opisujesz z tym większym "lepszym" mikroswitchem, w panelu robiły się dziury, a mikroswitche traciły styk, albo rozsypywały się, a urządzenie było stacjonarne, pilot to może jeszcze spaść na podłogę, albo coś spadnie na pilota.

Oczywiście zależy co kto rozumie pod hasłem "przemysłowe warunki" ale raczej nie należy zakładać że ktoś będzie dbał o sprzęt, a klawiatura będzie miała kontakt tylko z palcami, a pilot nie musi wytrzymać upadku z 1,5m na beton ;)
  • REKLAMA
  • #5 11675320
    dondu
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 809
    Można podejść do tematu nieco inaczej i zaprojektować urządzenie tak, by wymiana klawiatury była możliwa do dokonania przez użytkownika. Widziałem kiedyś takie rozwiązanie w sterowniku do maszyny produkującej opakowania foliowe. Wystarczyło zamówić moduł za niewielkie pieniądze, dać panu Zenkowi śrubokręt, 4 śrubki i po krzyku.
  • #7 11675551
    Myrek1
    Poziom 23  
    Ocena: 53
    Dziękuję za odpowiedzi.

Oczywiście zdaję sobie sprawę, że warunki przemysłowe mają inne wymagania. Jednak urządzenie ma być w sensownej cenie, więc próbuję znaleźć jak najlepsze rozwiązanie z tych w miarę tanich. Klient widzi co kupuje w danej cenie. Jeśli urządzenie się przyjmie, to wtedy pomyśli się o jego bardziej wytrzymałej formie.
    W tej chwili jest wybór taki jak pisałem: albo folia frontowa + micro switche, albo klawiatura membranowa ze stykami. Tylko co wybrać. Czytałem, że klawiatury membranowe mają wytrzymałość nawet na poziomie 20mln kliknięć, czy można wierzyć tym danym?
  • REKLAMA
  • #8 11675618
    Pawel2420
    Poziom 31  
    Ocena: 101
    Myrek1 napisał:
    Czytałem, że klawiatury membranowe mają wytrzymałość nawet na poziomie 20mln kliknięć, czy można wierzyć tym danym?

Najmniej trwała jest folia. Po długim używaniu będzie się zwyczajnie przecierała.
    Nawet jeśli na palcach nie będzie żadnego szorstkiego pyłu.

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono kwestie trwałości paneli frontowych oraz klawiatur membranowych w kontekście projektowania pilota do zastosowań przemysłowych. Użytkownik rozważał dwa typy przycisków: SMD 6x6 mm oraz 12x12 mm, z uwagi na ograniczenia obudowy. Odpowiedzi wskazują, że klawiatury membranowe, mimo że mogą wytrzymać do 20 milionów kliknięć, mają ograniczenia związane z trwałością folii, która może się przecierać. Uczestnicy dyskusji podkreślili, że w warunkach przemysłowych klawiatury powinny być wykonane z wytrzymałych materiałów, a także zasugerowali możliwość projektowania urządzenia z wymiennymi klawiaturami. Wskazano również na alternatywę w postaci klawiatur dotykowych, które mogą być używane w rękawicach.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA