logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Stałe napięcie 30V na wyjściu głośnikowym DIORA WS354 - co sprawdzić?

leszczu 12 Mar 2003 09:55 4174 26
REKLAMA
  • #1 122461
    leszczu
    Serwisant RTV
    Ocena: 61
    witka
    panowie- na jednym wyjściu głosnikowym stałe napięcie 30V
    stopień końcowy mocy sprawnyT502 T504 T508..wraz z tranzystorami sterującymi
    co proponujecie?
  • REKLAMA
  • #2 122492
    asy37
    Poziom 16  
    Ocena: 8
    Sprawdż rezystory przy tranzystorach sterujących,bd139,bd140.cz nie mają rozwarcia.Sprawdż tranzystor stabilizacji prądu zerowego.
  • #3 122513
    leszczu
    Serwisant RTV
    dzieki....faktycznie zabiorę się za rezystory.....
    wogóle ten wzmacniacz to jakiś dziwny :? na scemacie np. są B402,D404 C407 T401 i T402 wraz z rezystorami wokół - a w rzeczywitości nie było tego w ogóle!!- poprawiłem wszystko ale grzeje się dość znacznie R406 (ale stabilna temperatura jest)
    nie wiem czy ktoś to wylutował....dziwne :?
    tymczasem pozdrawiam
    PS .co oznaczają na schemacie rezystory z ukośną kreską tzn. RWW0309??
  • REKLAMA
  • #4 124271
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #5 124307
    albercik64
    Poziom 14  
    Ocena: 6
    Rezystor oznaczony poziomą kreską oznacza moc 0,125 W, no chyba że ta kreska przechodzi przez cały rezystor, to wtedy może oznaczać termistor.
    Pozdrawiam
  • #6 124371
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #7 124509
    sebo
    Poziom 12  
    Ocena: 14
    Proponuje posprawdzać czy nie ma nigdzie zwarć na płytce. Zwłaszcza w okolicy szyny.Czasami kapnie jakaś kropla a miejsce to jest mało widoczne
  • #8 125575
    robiel
    Poziom 19  
    Ocena: 16
    sprawdż obwody polaryzacji stopni mocy i sterujące je wzmacniacz ci się nie równoważy może brak jakiejś masy na płytce? elementów ubywało wraz z kolejnymi wersjami tego wzmacniacza cóż racjonaliści
    pozdrawiam robiel :)
  • #9 125722
    leszczu
    Serwisant RTV
    dzieki chłopaki :D
    :arrow: robiel
    mówisz że ubywało......elementów?
    a ja nie szczypałem się w tańcu tylko zrobiłem tak jak powinno być na schemacie czyli powrzucałem w te miejsca brakujące elementy, ponieważ praktycznie ten wzmachol reanimuję oraz były liczne ślady ingerencji osób już chyba siedemnastych i myslałem że są poprostu wylutowane z płyty :D :D
    PS. a powiedzcie mi chłopaki --> o jakiej ch-ce powinien być potencjometr balansu A czy B? czy to nieistotne.....osobiście wydaje mi się że A ale kumpel się kłóci...no i wybił mnie z rytmu :?
    pzdr
  • #10 125728
    Heidi
    Poziom 13  
    Ocena: 7
    Zwykle potęcjometry balansu mają charakterystykę M-N jak pamiętam w WS 35* był 22 k M-N
  • #11 125734
    leszczu
    Serwisant RTV
    a możesz mi wyjaśnić te M-N?
    szczerze to nie słyszałem o takim :?
    pzdr
    poprostu mam szukać potencjometru 22kohm/M-N??- czy te M-N to jakiś skrót
  • #12 125744
    zoltar
    Poziom 24  
    Ocena: 24
    Potencjometr M-N to taki gdzie jeden kanał ma charakterystykę wykładniczą, a drugi logarytmiczną.
  • REKLAMA
  • #13 125749
    leszczu
    Serwisant RTV
    no hej...
    ale balans jest realizowany na pojedyńczym potencjometrze a nie sprzężonym- jak dobrze Cię rozumiem
  • #14 125761
    zoltar
    Poziom 24  
    Nie wiem jak w tym modelu, ale wszystkie polskie jakie do tej pory spotkałem miały balans na sprzężonych potencjometrach. Najczęściej dawali 47Kom A, a póżniej zmądrzeli i dawali M+N.
    Nawet jak jest tam "A" to wymiana go na "M+N" może tylko polepszyć precyzję regulacji.
    Pozatym odpowiedziałem na pytanie "co to jest "M+N" ?"

Tylko uważaj bo na przykład Niemcy inaczej oznaczają potencjometry i o zgrozo u nich np. "A" to jest logarytmiczny. W sklepie lepeij powedz o jaki Ci chodzi całym zdaniem a nie oznaczeniam ( a nuż trafisz na Niemiecki ).
  • #15 125822
    leszczu
    Serwisant RTV
    naprawdę nie wiem.......jak można zrobić balans i to jeszcze na potencjometrze suwakowym w dodatku x2 czyli sprzężonym :?: :?:
    a nie robi się na pojedyńczych potencjometrach A? no chyba że tak jak mówisz ch-ka B+C wtedy jeden się wycisz a drugi zgłaśnia czy dobrze kombinuję?
    pzdr
    PS. tylko proszę się nie denerwować :wink:
  • #16 125832
    zoltar
    Poziom 24  
    Robi się tak i tak.
    Balans na podwujnym potencjometrze to nie jest nic innego jak regulacja wzmocnienia gdzie w momęcie jak jden kanał jest zgłaśniany to trugi ściszany. Tak jakby w wzmocnieniu w jednym kanale zamienić masę z wejściem. Żeby w środkowym połozeniu uzyskać równy poziom głośności dla obydwu kanałów nalezy zastosować potencjometr A lub M+N. N+M jest w tym zastosowaniu lepszy od A , gdyż zapewnia w środkowym połozeniu mniejsze tłumienie sygnału i w okolicach środka lepszą precyzję regulacji.
  • #17 125836
    leszczu
    Serwisant RTV
    oki rozumiem....czyli te sciszanie i zgłaśnianie jest relizowane dzięki potencjometrowi M+N.
    jeśli masz schemat WS 354 lub znasz ten układ to powiedz mi jak jest w tym modelu bo nie było potencjometrów.....no i uważam że potencjometr VOL jest 2X 47kohm B, a BALANCE 22kohm A.
  • REKLAMA
  • #18 125842
    zoltar
    Poziom 24  
    Nie mam schematu, ale diora najczęściej stosowała o takich samych wartościach do wzmocnienia i balansu. Nawet jak był tam A to zastosowanie M+N tylko polepszy. Ja bym proponował dać tak:
    Na wzmocnienie 2*47kom B z odczepen na kontur.
    Na balans 2*47Kom M+N. Jezeli jakimś cudem był w balansie pojedynczy to bez problemu przerobisz na podwujny.
  • #19 125851
    leszczu
    Serwisant RTV
    oki proszę zerknij na tę część schematową z potencjometrami
    i co nadal tak uważasz?
    Załączniki:
    • Stałe napięcie 30V na wyjściu głośnikowym DIORA WS354 - co sprawdzić? WS354_2.gif (203.17 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #20 125870
    zoltar
    Poziom 24  
    Tego po Diorze się niespodziewałem :)))))
    Masz rację tu zstosowali 47Kom B dla wzmocnienia bez odczepu i 22kom A dla balansu.

Jeżeli to jest Twój wzmacniacz radziłbym ci scalak w barwie dźwieku ULY7741 zaminić na coś dzisiejszego i w wzmocnieniu dać potencjometr z odczepem i lekko przerobić układ konturu. Balans w przypadku gdybyś nie mógł kupić takiego potencjometru możesz spokojnie zastąpić podwujnym M+N.
  • #21 125911
    leszczu
    Serwisant RTV
    oki no to się rozumiemy.... :)
    to nie jset mój i nie mam czasu się grzebać z nim bo inna robota czeka...
    poprostu zrobię jak powinno być i finito- chyba też będzie chodziło :D
    pzdr
  • #22 145745
    leszczu
    Serwisant RTV
    panowe
    stałe napięcie było efektem mikropęknięcia na ścieżce w mostku Greatza
    oki
    ale mam drugi problem:
    za piorona nie mogę reanimować głośności i balansu :?
    podłaczenie nie powoduje efektu zwiększania głośności ale głośność jest realizowana za pomocą balansu.
    kombinacja połaczeń na wszelkie sposoby nie przynosi rezultatu.....
  • #23 288283
    zatiro
    Poziom 17  
    Ocena: 1
    Ile to ma mocy bo mam taki w składziku z uwalonymi sprzętami i nie wiem czy warto reanimować.
  • #24 288305
    ufol
    Poziom 23  
    Ocena: 13
    :arrow: Zatiro: Drugi raz pytasz o to samo... Odpowiedziałem już na Twoje pytanie wcześniej...
    A tak na marginesie to nie odkopuj starych i zakończonych już tematów, podczepiając się do nich. Jeżeli jest to konieczne załóż własny temat...
    Pozdrawiam
  • #25 421314
    domo
    Poziom 11  
    Czy ma ktoś schemat lub wie jak podłączyć kolektor w wzmacniaczu WS354A :evil:
  • #26 422852
    Agnebert
    Poziom 12  
    leszczu napisał:
    panowe
    stałe napięcie było efektem mikropęknięcia na ścieżce w mostku Greatza
    oki
    ale mam drugi problem:
    za piorona nie mogę reanimować głośności i balansu :?
    podłaczenie nie powoduje efektu zwiększania głośności ale głośność jest realizowana za pomocą balansu.
    kombinacja połaczeń na wszelkie sposoby nie przynosi rezultatu.....

Jezeli dobrze kojarze to czesc wyprowadzen obu potencjometrow byla sciagnieta jedna masa i jeszcze jakas masa w postaci blaszki dokrecoma byla przez sruby mocujace potencjometry do obdowy. ah..., nie umiem tego napisac, ale jakbys mial dalej klopot to wyciagne tego WS i pstrykne mu zdjecie, bo tez ostatnio wymienialem w nim PR, ale u mnie jest wsio OK

Pozdro........... i napisz jak bedziesz potrzebowal, bo dzisiaj troche wczesnie, zeby grzebac w szafach
  • #27 571090
    Smok
    Poziom 24  
    Ocena: 28
    coś napisałem bez namysłu i skasowałem , prosze moderatorów całkowicie usunąc moja odpowiedz :(((
    Przepraszam za pomyłke :(

Podsumowanie tematu

✨ Wzmacniacz Diora WS354 wykazuje stałe napięcie 30V na jednym wyjściu głośnikowym. Wskazano na konieczność sprawdzenia rezystorów przy tranzystorach sterujących (BD139, BD140) oraz tranzystora stabilizacji prądu zerowego. Wzmacniacz posiadał liczne ingerencje i brakujące elementy, które zostały uzupełnione zgodnie ze schematem, co poprawiło działanie, choć rezystor R406 nadal się grzeje. Oznaczenia rezystorów z ukośną kreską odnoszą się do ich mocy, zwykle powyżej 2W, gdyż pracują w stabilizatorze przedwzmacniacza. Zalecane jest także sprawdzenie ewentualnych zwarć na płytce, szczególnie w okolicy szyny zasilającej. W obwodach polaryzacji i sterowania stopni mocy warto zweryfikować obecność masy i poprawność połączeń. Dyskutowano charakterystykę potencjometrów balansu i głośności: w modelu WS354 balans stosuje potencjometr 22kΩ o charakterystyce A, a głośność 2x47kΩ B, choć zalecane jest użycie potencjometru M+N dla lepszej precyzji regulacji. Wzmacniacz posiada scalak ULY7741 odpowiedzialny za barwę dźwięku, który można zastąpić nowocześniejszym układem. Stałe napięcie na wyjściu głośnikowym zostało ostatecznie zidentyfikowane jako efekt mikropęknięcia na ścieżce w mostku prostowniczym (Greatza). Problemy z regulacją głośności i balansu mogą wynikać z uszkodzeń lub błędów w połączeniach potencjometrów.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA