logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Heli rc YD-611 Metal Series, Gorny rotor sam sie kreci

Lakukaracza 25 Gru 2012 14:35 4371 14
REKLAMA
  • #1 11694486
    Lakukaracza
    Poziom 9  
    Witam

Proszę pilnie o pomoc, kupiłem na gwiazdkę ów helikopter młodszemu bratu poszliśmy na dwór aby mógł poćwiczyć, no i jak to bywa z początkami.. Wylądował prawie po same śmigła w śniegu, pozbyłem się śniegu, było wszystko ok, ale po jakimś czasie gdy znów "wylądował" juz na płytkim śniegu zauważyłem ze górne śmigło kreci się pełną prędkością mimo iż lewa gałka na pilocie była na maxa w dół, dopiero odłączenie baterii w heli go zatrzymało, wróciliśmy do domu przesuszyłem go wstępnie, powiesiłem przy grzejniku na jakąś godzinę, wydawał się suchy ale problem nie zniknął, suszyłem tez suszarką do włosów ale na nic się to nie zdało. (ŚMIGŁO KRĘCI SIĘ NAWET KIEDY PRZEŁĄCZNIK W HELI JEST NA OFF - odłączałem przełącznik ale jest to samo) Teraz heli wisi ponownie przy grzejniku bo nie mam już pomysłów.

Liczę na waszą pomoc

PS. Podejrzewam Tranzystor MOFSET lecz nie potrafię go sprawdzić..
    Jakies pomysly?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 11694756
    Madrik
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1191
    Zwarł się któryś z tranzystorów odpowiedzialnych za pracę silnika, górnego wirnika. Proponuję spróbować oddać na gwarancji. Ta zabawka ma płytkę wykonaną w technologii SMD. Naprawa może to być nie opłacalna z uwagi na koszty robocizny.

Szkoda, że się na to połaszczyłeś, bo za nie wiele więcej, lub nawet w podobnej cenie, miałbyś prawdziwy model RC śmigłowca, a nie zabawkę. Sporo przepłaciliście.

Do YD-611 na szczęście są dostępne części. Płytka kosztuje ok 22$.
    Jeżeli nie uda się naprawa na gwarancji, to trzeba ją kupić i wymienić.

http://www.detelex.com/rc-helicopter/Black-fo...re-parts.htm?gclid=CIHE853qtbQCFcZb3godPVgAAA
  • #3 11694764
    Lakukaracza
    Poziom 9  
    jak i czym sprawdzić ten Tranzystor? Mernik jakis posiadam
  • Pomocny post
    #4 11694787
    Madrik
    Poprawiłem post. Niestety tego sam nie zrobisz. To jest możliwe w tradycyjnej , "przetykanej" technologii wykonywania płytek.
  • REKLAMA
  • #5 11694842
    Lakukaracza
    Poziom 9  
    https://www.youtube.com/watch?v=b83YUu4Np6A

A w ten sposob?

No nic... sam sobie z tym nie poradzę

Jutro ojciec elektronik zajrzy do tego badziewia bedziemy probowac naprawiac bez kupywania calej plytki, kiedys taki wlasnie tranzystor wymienialismy w radiu samochodowym moze i tym razem bedzie wporzadku

A co do wyboru helika to wzialem go po czesci przez niewiedze na ten temat i chcialem aby byl duzy, dlugosc 80cm nie da sie nim latac w pomieszczeniu (mieszkanie) na zewnatrz spisywal sie dobrze latal bardzo stabilnie szybko sie wznosi dalem za niego 200zl razem z przesylka, pod pretekstem ze dla brata ale sam tez chcialem sie nim pobawic :) no i dzis byl pierwszy i ostatni dzien (wczoraj przyszla paczka z heli)

no coz..

Pech to pech. Jak naprawie to zaleje ta plytke sylikonem zeby sie utrzec od takich sytuacji

Jutro napisze co z tego wszystkiego wyniknie

Dzieki za pomoc.
  • Pomocny post
    #7 11702218
    Madrik
    Zasięg nie ma większego znaczenia. W prawdziwych modelach RC, jest większy niż zdolność człowieka do kontrolowania modelu. Takiego maleństwa z 50m praktycznie nie widać. Poza tym są za małe i za lekkie by móc latać na dworze. Dowolny wiaterek zdmuchuje je błyskawicznie poza zasięg sterowania, a nie mają siły by przezwyciężyć ten opór.

Zabawki natomiast mają zasięg pokojowy - kilkanaście metrów i tylko do tego się nadają.
    Nie wiem jaki udźwig potrzebujesz, ale i w tanich zabawkach i w tańszych modelach śmigłowców, obciążenie pow. 10% masy, drastycznie pogarsza zdolność do lotu. W przypadku zabawek to tylko kilka, kilkanaście gram "zapasu".

Tego typu konstrukcji nie projektuje się do udźwigu ładunku. Muszą być lekkie, żeby zdołały się utrzymać w powietrzu i przezwyciężyć grawitację.

Najtańszym modelem na rynku, który ma w miarę rozsądne parametry to Lama firmy Esky i jej klony. Ostatnio pojawiło się kilka konkurencyjnych modeli 4-ro kanałowych o podobnej budowie, ale ich ceny i możliwości tak są zbliżone.

Niestety za 100-200zł ani zasięgu, ani udźwigu nie dostaniesz.
  • #8 11718509
    Lakukaracza
    Poziom 9  
    No niestety to jednak Mosfet na 100% bo sprawdzalem oba jeden puszczal prad caly czas...

Teraz trudniejszy dla mnie etap, znalesc jakis zamiennik do tego badziewia bo szkoda wyrzucac helika tymbardziej ze jeszcze nim praktycznie nie latalem...

Na tranzystorze jest nr: M 150n03 H11

sądzę iż jest to 150mA i 11v? ale nigdzie nie moge znalesc pod 11v facet w sklepie elektronicznym powiedzial ze jedynie internet albo u producenta moge to dostac, wiec ciemno to widze :(

Czy mosfet moze byc od jakiegos innego modelu? takiego do ktorego latwo kupic takie podzespoly?

a moze ktos juz mial z tym do czynienia? i moglby mnie pokierowac na odpowiednia strone www (najlepiej jakby byla polska) gdzie moge kupic te tranzystory?

Bylbym bardzo bardzo wdzieczny
  • #9 11736047
    Lakukaracza
    Poziom 9  
    Wymieniłem oba mos-fety helikopter już działa.

Teraz dzieje się coś bardzo dziwnego, wczoraj wszystko było w porządku, nic od tamtego czasu nie było ruszane (jedynie aku nie był naładowany w 100%)
    Mogłem płynnie sterować silnikami głównego rotora. Teraz wystarczy ze dam minimalnie gazu a po chwili silniki same nabierają prędkości, jakby ktoś obok z 2giej aparatury jednostajnie dodawał gazu

MOSFETy mają za mały opór? są chyba pod 11V, aku 11.1V. ta różnica może powodować dodawanie gazu? (przy rozładowanym do jakiegoś stopnia aku było wszystko w porządku)

i 2gi problem który pojawił sie po wymianie MOSFetów. Tylny wirnik odpowiadający za ruch przód - tył kreci tylko w jedna stronę, nie zmienia sie polaryzacja przez co heli może lecieć tylko w tył albo wisieć w miejscu. Nie mogę sobie z tym poradzić, obejrzałem dokładnie płytkę pod lupa ale nie widzę żadnych ścieżek odprowadzonych od kabli zasilających tylny silnik, nie widać też żebym połączył jakieś scieżki bądź luty.
    Nie wiem w czym tkwi problem, jaka część za to odpowiada. Obrót helikoptera w okół własnej osi działa tak jak powinno, oba silniki głównego rotora pracują poprawnie
  • REKLAMA
  • #10 11754871
    Lakukaracza
    Poziom 9  
    Przepraszam, że tak post pod postem ale problem dalej istnieje i nie mogę sobie z nim poradzić
  • Pomocny post
    #11 11759749
    Tomasz Jurgielewicz
    Poziom 12  
    Ocena: 10
    Walka z takimi zabawkami nie jest warta straconego czasu, pieniędzy i zniechęcania się do tego hobby. Proponuję wystawić to na śmietnik ogólny czyli Allegro i zakupić coś co faktycznie nadaje się do latania. Zachęcam też to lektury specjalizowanych forum modelarskich np epheli.pl, heli.waldorf.pl. To skarbnice wiedzy jak zaczynać żeby nie popełniać typowych błędów.

Ew jeśli chce Pan pytać tu, można śmiało. Jest na elektrodzie kilku pasjonatów halikopterów RC. Ja też mam jakieś doświadczenie, wiele modeli i doświadczeń za sobą i z chęcią pomogę.
  • REKLAMA
  • #12 11765811
    Lakukaracza
    Poziom 9  
    Sadzę, że te wymienione mosfety sa za słabe, minimalny wychyl dźwigni gazu a silniki prawie odrazu wchodzą na max obroty. Teraz nie wiem co mam robić, mogę kupic mocniejsze ale te tez mogą się okazać za słabe bądź za mocne i heli nie poleci wcale.

2ga sprawa, wirnik z ogona działa tylko w dol, nie chce kręcić się w 2ga stronę, nie reaguje na wychyl dźwigni kierunku - dół, jedno z 2gim jest jakoś powiązane? może dlatego ze silniki ida na max prędkość i dlatego tylny wirnik nie działa?, nie mam już pojecia
  • #13 11768787
    e_techman
    Poziom 19  
    Ocena: 18
    Witam,

niestety wymiana mosfetów w heliku nie może być robiona z użyciem przypadkowo znalezionych w sklepie tranzystorów, podstawowe parametry zawarte w oznaczeniu, w tym przypadku możliwe, że 150A (!) i 30V nie są to jednak dane wystarczające do wskazania zamiennika. Oznaczenia mogą sugerować także parametr Rds_on, ale wartość 15mohm dla takiego tranzystora wydaje się dość duża i wskazywałaby na dużo gorsze parametry - czyli jakieś 20A dopuszczalnego prądu.
    Sprawa wymaga lepszego rozeznania w parametrach, a jeśli to problem to należy zastosować taki sam tranzystor lub inny stosowany w podobnych helikach np. FDD8896 czy IRLU8743PbF, niestety nie wiem jakiego elementu użyłeś.
    Sprawa druga, jeśli pojawił się problem z ogonem po wymianie tranzystorów, należy przyjąć, że podczas naprawy coś poszło nie tak, może zwarcie, może uszkodzenie tranzystorów z mostka sterującego silnikiem ogonowym.
    Model ten (i inne zabawki) są w pełni naprawialne i wcale nie jest to "walka" jeśli zabrać się do tego w odpowiedni sposób. W razie czego mogę pomóc.
    Pozdrawiam
    e_techman
  • #14 11933060
    lotam
    Poziom 11  
    Witam.
    I jak udało się coś z tym zrobić mam podobny problem.
  • #15 12038109
    wojtek 9007
    Poziom 40  
    Ocena: 848
    Witam mam takie tranzystory ( mosfety)-mogę poratować.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik zgłosił problem z helikopterem RC Heli rc YD-611 Metal Series, który po lądowaniu w śniegu zaczął działać nieprawidłowo - górne śmigło kręciło się na maksymalnych obrotach mimo wyłączonego przełącznika. Po wstępnym osuszeniu i próbach naprawy, użytkownik podejrzewał uszkodzenie tranzystora MOSFET. W odpowiedziach zasugerowano, że tranzystory mogły się zwarć, a naprawa może być nieopłacalna. Użytkownik wymienił MOSFET-y, ale pojawiły się nowe problemy z kontrolą silników. Wskazano na konieczność użycia odpowiednich zamienników tranzystorów oraz na możliwość, że uszkodzenia mogły wystąpić podczas naprawy. Użytkownik poszukiwał również informacji o innych modelach helikopterów RC.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA