logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak podłączyć monitor VGA do magnetowidu lub TV z wypalonym kineskopem?

Bartserwis 08 Lut 2005 11:02 8471 9
REKLAMA
  • #1 1209231
    Bartserwis
    Poziom 15  
    Ocena: 10
    Witam
    Zastanawiałem się czy można w jakis sposób podłączyć monitor kolorowy VGA do magnetowidu lub TV, tak aby oglądać na nim TV.

1 .Mam tv z wypalonym kineskopem, ale elektronika w nim jest ok
    czy mozna z niego wyprowadzić sygnały RBG oraz synchronizacji aby obraz był na monitorze.?

2. Czy w magnetovidzie starego typu ( takim co ma jakies 30 układów scalonych można się gdzieś doszukać sygnałów synchronizacji, bo RBG jest na eurozłączu ?

A może ktoś wie gdzie mozna kupiś przystawkę sygnał antenowy TV do VGA ?
  • REKLAMA
  • #2 1209307
    GENE
    Poziom 13  
    To co chcesz zrobić to praca pod górke. Sygnały jakie chcesz wyprowadzić ni stwarzają problemyu np RGB nie kłopot ale schody zaczną się z sygnałami synchronizacji telewizor standart pracy to odświezanie 50Hz i poziome to 15 .625 kHz jak mnie pamięć nie myli a monitory teoretycznie powinny sprostać tym wymaganiom ale do monitora musisz podać oddzielnie sygnały synchro V i H o amplitudzie ok 1V w impulsie na gniazdko , znajdziesz je w tv na wejściu układów idchylania po wydzieleniu ze wzmacniacza p.cz.
    2 w magnetowidzie będzie podobnie znajdzoesz tam sygnał composite video z którego można wyselekcjonować potrzebne sygnały.

Do tego wszystkiego może się okazać iż potrzebne są dodatkowe układy i całą zabawę lepiej jest zakończyć kupnem taniej karty TV do komputera a troche lepsza umożliwi odbiór tv w stereo (nicam) i podłączenie magnetowidu z możliwością zapisu sygnału na HDD kompa (cyfrowy magnetowid) i dalej to bajka na inny temat
    pozdrawiam
    gene
  • REKLAMA
  • #3 1209341
    Bartserwis
    Poziom 15  
    Dzięki ale wiatraczków nie lubię słuchać, pokombinuję z tym sygnałem za wzmacniaczem p.cz.
    Jak ktoś ma inny pomysł to bardzo proszę

A można kupic gdzieś taką przystawkę z wejsciem antenowym i wyjściem VGA ?
    Kiedyś widziałem ale to było 5 lat temu i to w niemczech
  • Pomocny post
    #4 1210392
    Wojtek 24 lata
    Poziom 25  
    Ocena: 72
    Nie dalej jak wczoraj odpowiadałem już na takie zagadnienie. Nie ma możliwości wysterowania monitora VGA sygnałami synchronizacji dla standardu przyjętego w telewizji. Po pierwsze częstotliwość generatora odchylania pionowego wynosi w TV 50 Hz, a w monitorze najmniejsza to 60 Hz. Jeśli nawet generator "zaskoczy" i pozwoli się synchronizować impulsami pionowymi, to zupełnie nie ma takiej możliwości z synchronizowaniem generatora odchylania poziomego. Jeden ze standardów przyjętych w Europie, ten najbardziej rozpowszechniony, to 15,625 kHz. Najmniejsza w monitorze VGA wynosi ok. 31,250 (31,5) kHz. Nie istnieje zatem możliwość "zaskoku". W telewizorach kręcąc z ciekawości potencjometrem generatora odchylania poziomego w jedną albo drugą stronę, po chwili tracimy obraz, który zamienia się w skośne linie na całym ekranie(podobne do starego kodowania w videocrypt). Zaskok jest poza dopuszczalną granicą i brak jest synchronizacji poziomej. 15,625kHz to częstotliwość akustyczna, dlatego w TV słychać "pisk", który np. zmienia swoje "brzmienie", właśnie wtedy jak zmienia się częstotliwość generatora. I to jeszcze nie koniec. Obraz kreślony jest z linii od strony lewej do prawej. Od góry do dołu ekranu. Najbardziej rozpowszechniony standard to 625 linii. Zastanów się przez chwilę, co sie stanie, jeśli informacje o obrazie zawarte w każdej linii, będą odchylane w sumie po upływie każdej 1 sekundy, nie z 15,625 kHz ale np. 31,250 kHz. Standard TV wynosi 15,625 kHz a Twój generator zrobi to szybciej. Wiązka elektronów wykreslająca zatem to, co znajduje się np. na środku ekranu, u Ciebie, bedzie już w końcowym prawym rogu monitora. Utracisz połowe obrazu. A zatem obraz zawarty w RGB musiałby się zmieniać proporcjonalnie szybciej, jesli RGB na ekranie, szybciej jest przesuwany w poziomie prawda? I to właśnie przelicza procesor w komputerze. Oczywiście parę rzeczy dochodzi jeszcze do tych jego obliczeń.
    Tak samo jest z telewizorami 100 Hz. Ale tłumaczenie ich zasady działania to juz inny post. :D
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #6 1213664
    mmm777
    Poziom 31  
    Ocena: 240
    Takie zewnętrzne są o tyle dobre, że nie trzeba wentylatorów słuchać...
    W starszych na monitor szedł sygnał tv (50Hz), monitory CRT wyswietlały go bez problemów. Problemy zaczęły się z LCD, bo większość działa (a przynajmniej tak było, gdy swojego kupowałem) od 60Hz.
    Ciekawe, czy w tych nowszych tunerach podciągają to do 60Hz? Jak tak, to było by to dużo lepsze od zwykłego tv - migotanie przy tej częstotliwosci jest już dużo mniej dokuczliwe.
  • #7 1214251
    szczepang
    Poziom 18  
    W opisie jest że ma rozdzielczość 1024x768@ 60Hz, a max 75Hz. Jak jest faktycznie nie wiem, bo takowego cuda nie posiadam, ale planuję i śledzę rynek.
  • #8 1215035
    krzkomar
    Poziom 25  
    Ocena: 25
    A ja myślę, że dałoby się na upartego do monitora komputerowego podłączyć TV, tylko czy to ma sens ? Rozwiązanie jest takie, że należałoby zastosować konwerter z 50Hz na 100Hz (nie jest to tylko problem częstotliwości - obraz jest zapisywany do pamięci z niższą częstotliwością i odtwarzany jest z wyższą) z jakiegoś TV 100Hz. Problemem jest również dorobienie sterowania takiego modułu. Ale jest to możliwe, choć dużym nakładem pracy/kosztów.
  • #9 1274282
    H
    Poziom 17  
    Ocena: 23
    Witam
    Nie zapominajcie Panowie o przeplocie. W TV obraz nadawany jest z przeplotem tzn. najpierw linie nieparzyste, a w następnym półobrazie parzyste. Monitory wyswietlają obraz bez przeplotu, tak, że i w tym może być następny problem. Pozdrawiam.
  • REKLAMA

Podsumowanie tematu

✨ Podłączenie monitora VGA do magnetowidu lub telewizora z wypalonym kineskopem jest technicznie trudne ze względu na różnice w standardach sygnału i synchronizacji. Telewizory pracują z częstotliwością odświeżania 50 Hz i synchronizacją poziomą około 15,625 kHz, podczas gdy monitory VGA wymagają minimum 60 Hz i synchronizacji poziomej około 31,25 kHz. Sygnały synchronizacji pionowej i poziomej muszą być oddzielnie doprowadzone do monitora o odpowiedniej amplitudzie, co wymaga wydzielenia ich z układów odchylania telewizora lub magnetowidu. Dodatkowo, telewizyjny sygnał jest przeplotowy, a monitory wyświetlają obraz progresywnie, co stanowi kolejny problem. W magnetowidach sygnał RGB jest dostępny na eurozłączu, a synchronizacja może być wyekstrahowana z sygnału composite video, jednak wymaga to dodatkowych układów elektronicznych. Alternatywą są zewnętrzne karty TV lub przystawki konwertujące sygnał antenowy na VGA, dostępne na rynku, choć często drogie. Niektóre nowoczesne tunery oferują wyjście VGA z odświeżaniem 60 Hz, co eliminuje problem migotania. Konwersja częstotliwości odświeżania z 50 Hz na 60 lub 100 Hz jest możliwa, ale wymaga skomplikowanych układów i dużych nakładów pracy. Na rynku dostępne są przystawki TV-SAT z wyjściem VGA, które można znaleźć m.in. na platformach aukcyjnych.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA