logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak podłączyć dwa dekodery do jednego kabla antenowego bez utraty sygnału?

chaos144 27 Gru 2012 18:46 5547 12
REKLAMA
  • #1 11702506
    chaos144
    Poziom 9  
    Witam, drodzy forumowicze zwracam się do was ponieważ mam problem a mianowicie: postanowiłem do jednego kabla antenowego podpiąć dwa dekodery. Kupiłem w tym celu rozdzielacz antenowy wszystko jest ok problem pojawia się gdy ktoś w drugim pokoju włączy jakiś inny program wtedy gubi mi się sygnał i odwrotnie gdy ja włączę pewien program nie działają inne w drugim pokoju nie wiem czym to jest spowodowane i w tym cały problem. Załączam zdjęcie mojego rozdzielacza. Będę wdzięczny za każdą pomoc.
    Jak podłączyć dwa dekodery do jednego kabla antenowego bez utraty sygnału?
  • REKLAMA
  • #3 11702588
    chaos144
    Poziom 9  
    Mam konwerter podwójny i jeszcze jeden dzięki którym mam Astre i Hotbird problem w tym ze jest jeszcze jeden telewizor piętro wyżej do niego idzie bezpośrednio z konwertera dlatego ja muszę kombinować z rozgałęzieniem
  • REKLAMA
  • #5 11702621
    chaos144
    Poziom 9  
    a z tym co mam nic nie da się wykombinować? wg mnie taki rozdzielacz jaki mam nie powinien sprawiać takich problemów może on jest jakiś zepsuty albo coś czy to normalne?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #6 11702638
    13adam13
    Poziom 29  
    Ocena: 453
    Posłuchaj nie dość ,że dzielisz sygnał na dwoje konwerterem to jeszcze rozdzielasz na dwoje rozgałęźnikiem myślę ,że w tym nic dziwnego ,że brakuje sygnału.
    Sprawdzałeś poziom, jakość sygnału w ustawieniach dekodera.
    Możesz jeszcze poczekać może ktoś ma na to inny patent.
  • #7 11702663
    chaos144
    Poziom 9  
    problem nie pojawia się że włączy się jakikolwiek program i w drugim pokoju już nie działa bo nie ma sygnału, można normalnie oglądać. Telewizor działa ale pojawia się to tylko przy niektórych programach wyskakuje albo brak sygnały lub zakodowany
  • Pomocny post
    #8 11702687
    slawomal
    Poziom 13  
    Ocena: 17
    Twój problem to rozdzielacz.
    Sygnał z konwertera sat musi być podłączony bezpośrednio do dekodera ponieważ dekoder przełącza sobie pomiędzy polaryzacjami i pasmami częstotliwości.
    Więc w momencie kiedy włączysz drugi dekoder i on wybierze inny zakres to pierwszy traci sygnał.
    Oznacza to że potrzebujesz konwerter z tyloma wyjściami ile chcesz podłączyć dekoderów i każdy musi być podłączony osobnym kablem do konwertera
  • #9 11702709
    chaos144
    Poziom 9  
    Ok dzięki wielkie za pomoc będę dalej kombinował tylko teraz z konwerterem

Ps mam jeszcze pytanie czy takie rozdzielacze ze wzmacniaczem coś dają bo będę miał problem z przeprowadzeniem kabla przez scianę
  • #10 11702710
    fidotp
    Poziom 23  
    Ocena: 127
    Prośba o usunięcie mojego posta.
  • REKLAMA
  • #11 11702872
    slawomal
    Poziom 13  
    Ocena: 17
    Wzmacniacz nic nie da, jak już pisałem, do każdego dekodera osobny kabel z konwertera.
    Jak nie chcesz wiercić dziur można użyć takiego kabla Link i przepuścić kabel przez okno.
  • #13 11703422
    chaos144
    Poziom 9  
    Wielkie dzieki za pomoc. i szczęsliwego nowego :D

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik ma problem z podłączeniem dwóch dekoderów do jednego kabla antenowego, co prowadzi do utraty sygnału przy zmianie programów. Forumowicze sugerują użycie konwertera podwójnego lub 4x, aby uniknąć dzielenia sygnału na dwa dekodery przez rozdzielacz. Wskazują, że sygnał z konwertera musi być podłączony bezpośrednio do dekoderów, ponieważ dekodery przełączają się między polaryzacjami i pasmami częstotliwości. Użytkownik rozważa również zastosowanie rozdzielacza ze wzmacniaczem, ale otrzymuje informację, że to nie rozwiąże problemu. Wskazówki obejmują także możliwość użycia kabla przeprowadzonego przez okno, jeśli wiercenie nie jest opcją.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA