logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Drgania silnika 1,9TDI. Po wprowadzeniu w ruch jednego koła silnik szaleje.

Rob73 08 Lut 2005 18:46 5695 10
  • #1 1210503
    Rob73
    Poziom 11  
    Mam bardzo dziwny problem z Golfem IV 1,9 TDI (110)
    przy bardzo małej prędkości właściwie jak samochód sie toczy silnik zaczyna
    nierówno pracować i wpada w drgania. Po zatrzymaniu samochodu objaw znika i silnik pracuje ok.
    Mało tego po podlewarowaniu przednich kół gdy samochód chodzi na wolnych obrotach wystarczy jedno koło wprowadzić w ruch ręką a silnik natychmiast wariuje. Koło przestaje sie obracać i wszystko sie stabilizuje.
    Aha jeszcze jedno, po odpięciu czujnika szybkości skrzyni biegów objaw znika. Czujnik kupiłem nowy niestety to nie to, a z odpiętym sie jeździć nie da bo samochód strasznie szarpie. Pomocy!!
  • #2 1210936
    guciioo
    Poziom 16  
    Ocena: 39
    A swieci sie jakaś kontrolka na desce rozdzielczej?
  • #3 1210978
    Rob73
    Poziom 11  
    Na desce nie świeci sie żadna kontrolka. Mechanik który sprawdzał wszystko na komputerze mówi że nie ma żadnych błędów.
  • #4 1211150
    Jazdaaaa
    Poziom 18  
    Ocena: 32
    a poduszki pod silnikiem sa ok?
  • #5 1211212
    Rob73
    Poziom 11  
    Poduszki są ok. Drgania są efektem nierównej pracy silnika co widać nawet na obrotomierzu. Jak samochód sie zatrzyma obroty sie normują i silnik zaczyna pracować poprawnie.
  • #6 1211322
    witek17
    Poziom 24  
    Ocena: 154
    na początek, komputer komputerem a myślącego (rzadkość) mechanika nic nie zastąpi (ja nie jestem mechanikiem, więc mogę się mylić)

czujnik szybkości jest pewnie sprzężony mechanicznie z którymś z kół zębatych, lub działa jako czujnik indukcyjny (może hallotron), nie słychać nic niepokojącego w skrzyni? może któryś ząb się wykruszył (lub magnes się wykruszył lub "osłabł"), przy dużej szybkości będzie dość dobrze uśredniało, przy małej przebieg będzie nieregularny i komputer będzie wariował
  • #7 1211478
    hacckker
    Poziom 18  
    Ocena: 42
    jesli wymieniles impulsator w skrzyni trzeba jeszcze skasowac blad aby wszystko bylo ok
  • #8 1211930
    autosuper
    Poziom 24  
    Ocena: 104
    Sprawdz jeszcze czujnik wzniosu iglicy 3-ciego wtrysku , oraz czujnik polozenia pedalu sprzegla (wlacznik)
  • #9 1212028
    Rob73
    Poziom 11  
    Witam i dziękuje za odpowiedzi.
    Czujnik z tego co widziałem jest sprzężony z którymś z kół zębatych. Skrzynia jest cicha nie ma jakichś nieprzewidzianych zgrzytów ale trop jest bardzo dobry.
    Błędów nie było przed wymianą czujnika to myśle ze teraz tez ich nie ma.
    Sprawdze te czujniki dzieki.
    W sobote będe wiedział coś więcej, mam czas zająć sie tematem i jeszcze raz dzięki za podpowiedzi wszystkie wezme pod uwage.
  • #10 1212224
    szymtro
    Poziom 30  
    Ocena: 59
    Jest jeszcze jeden pomysł.
    Czujnik prędkości podaje informacje do komputera sterującego silnikiem. Napewno chodzi o to że jak komputer zobaczy jakąś prędkość to prawdopodobnie zmienia sterowanie wolnymi obrotami. Sprawdż czy niema jakichś nieszczelności lub luzów w ukladzie sterowania wolnymi albo włąsnie czujnik wciśniętego sprzęgła (jak już koledzy wspomnieli). Cały problem polega na tym ze inaczej sie steruje obrotami wolnymi gdy auto stoi a inaczej kiedy jedzie (np zwalnia z puszczonym pedałem gazu). Ciekawe czy jest jeszcze coś takiego jak czujnik luzu (albo włączonego biegu) w twoim aucie?
  • #11 7956518
    marcin1984wwy
    Poziom 11  
    Ocena: 12
    Witam Mam te same objawy co Rob73 identyko to samo i nie wiem co to może byc Ogłądałem ten czujnik predkości i jest wpożadku drgania te występują przy predkosci od 10-0 km/h poczym ustepuja

Kolego Rob73 czy udało Ci sie coś z tym zrobi?

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy nierównej pracy i drgań silnika w Volkswagen Golf IV 1,9 TDI (110 KM) przy bardzo niskich prędkościach, zwłaszcza gdy jedno z przednich kół jest wprawiane w ruch ręką. Po zatrzymaniu samochodu silnik pracuje stabilnie. Odłączenie czujnika prędkości skrzyni biegów eliminuje drgania, jednak powoduje szarpanie podczas jazdy. Czujnik prędkości jest sprzężony z kołem zębatym skrzyni, możliwe jest uszkodzenie zęba lub magnesu, co powoduje nieregularne sygnały przy niskich prędkościach i błędne sterowanie obrotami silnika przez komputer. Poduszki silnika są sprawne, a komputer diagnostyczny nie wykazuje błędów. Sugerowane jest sprawdzenie czujnika wzniosu iglicy trzeciego wtrysku, czujnika położenia pedału sprzęgła oraz ewentualnych luzów lub nieszczelności w układzie sterowania obrotami jałowymi. Wymiana czujnika prędkości wymaga skasowania błędów w komputerze. Problem może wynikać z różnic w sterowaniu obrotami jałowymi podczas postoju i jazdy, zależnie od sygnałów z czujników. Inny użytkownik zgłasza identyczne objawy przy prędkościach 0-10 km/h, potwierdzając problem.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA